skip to Main Content

Καβάλα: Όλοι οι λόγοι για να ετοιμάσετε τις βαλίτσες σας τώρα σε ένα βίντεο

Μπορεί η χιλιομετρική απόστασή της από την Αθήνα να είναι μεγάλη και ένα τόσο μακρινό ταξίδι με το αυτοκίνητο κουραστικό, όμως η Καβάλα είναι η περιοχή που αξίζει κάθε ευρώ βενζίνης που θα καταναλώσετε, όπως και κάθε χιλιόμετρο που θα κάνετε πάνω στο τιμόνι.

Η Καβάλα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση «διαμάντι» της Μακεδονίας. Στέκεται χτισμένη ανάμεσα στις γειτόνισσες της Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη με απέραντη θέα στο Μεσογειακό γαλάζιο.

Είναι πολλά αυτά που πρέπει να δείτε σαν φτάσετε στην Καβάλα. Η περιήγηση στην παλιά πόλη, την Παναγία, θα σας εντυπωσιάσει. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε μερικά από τα πιο σπουδαία αξιοθέατα, όπως το κάστρο, την Ακρόπολη, το Ιμαρέτ και τον παλιό φάρο στο τέρμα της Θεοδώρου Πουλίδου κάτω από τον οποίο υπάρχουν τα βράχια της Παναγίας. Κομβικό σημείο στην παλιά πόλη είναι η πλατεία του Μωχάμετ Άλι.

Η περιήγηση από την οδό Μωχάμετ Άλι θα σας φέρει μέσα στην παλιά συνοικία και θα έχετε την ευκαιρία να περάσετε από το τζαμί του Χουσείν Μπέη ή της Μουσικής.

Η ιστορία της πόλης ξεκινά από τους Προϊστορικούς χρόνους και εκτείνεται μέχρι σήμερα. Οι αναφορές για αυτήν από την μία χάνονται στις ομηρικές αφηγήσεις και από την άλλη καταγράφονται στα αρχεία της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Από την μία η πόλη έγινε παγκοσμίως γνωστή για την άφιξη των δημοκρατικών στρατευμάτων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ενόψει της ιστορικής μάχης των Φιλίππων και από την άλλη για την άφιξη του Αποστόλου Παύλου, κάνοντας την Νεάπολη (σημερινή Καβάλα) πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που δέχτηκε το χριστιανισμό.

Είναι διάσημη για τα μεγαλοπρεπή έργα Βυζαντινών και Τούρκων (όπως το Κάστρο και οι Καμάρες) όσο και για το ότι αποτέλεσε γενέτειρα του Μεχμέτ Αλί, αντιβασιλέα της Αιγύπτου. Παράλληλα η νεότερη ιστορία της πόλης παρουσιάζει εξίσου ενδιαφέρον, τόσο για την καπνεργασία και τις πρώτες απεργίες στα Βαλκάνια (1896) όσο και για την πλούσια βιομηχανική δραστηριότητα με κυρίαρχη αυτή του μαύρου χρυσού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top