skip to Main Content

Κυπαρίσσι Ευρυτανίας: Το κεντρικό κυπαρίσσι του χωριού, η ιστορία & το απέραντο φυσικό κάλλος (Βίντεο)

Ο κεντρικός οικισμός της Πρασιάς το Κυπαρίσσι, είναι ένας τόπος καταπληκτικής φυσικής ομορφιάς και με εξαιρετική ιστορικότητα.

Αυτός ο τόπος κρύβει στα “σπλάχνα” του ένα μεγάλο και άγνωστο κομμάτι από το «παζλ» της αρχαίας Αγραίας. Διάσπαρτοι αρχαίοι τάφοι, θραύσματα αγγείων, αρχαία εργαλεία κ.α. «ξεβράζονται» μέσα από τη γη. Σημαντικότερα των ευρημάτων αυτών, οι αρχαίες επιγραφές τάφων, με ονόματα που βρέθηκαν κατά καιρούς στη περιοχή.

Ανατολικά του χωριού, βρίσκεται το Κάστρο της Πρασιάς. Από τη θέση του -που βρίσκεται βορείως του πρασιώτη ρέματος- πάνω σε λόφο, κατανοούμε το στρατηγικό του σκοπό. Το πρασιώτικο ρέμα, ως ανατολική δίοδος – πρόσβαση, φυλάσσονταν από το κάστρο αυτό. Ελάχιστα τα απομεινάρια του σήμερα. Είναι ίσως το μοναδικό στον ευρυτανικό χώρο, που όμως διασώζεται τμήμα της υπόγειας διαφυγής ή εισόδου του. Το απότομο του φυσικού οχυρού λόφου, σε συνδυασμό με τα τείχη του, το έκαναν απόρθητο.

Η κεντρική συνοικία της Πρασιάς, της παλιάς Ζελενίτσας το Κυπαρίσσι, οφείλει το όνομά του στο τεράστιο κυπαρίσσι του χωριού που δεσπόζει απ’ όπου κι αν κοιτάξεις.

Ο Πατροκοσμάς, περνώντας από τούτα τα χωριά, το χρησιμοποίησε για να απαντήσει στην ερώτηση των παθιασμένων κατοίκων για ελευθερία λέγοντάς τους: «Αν το κυπαρίσσι αυτό ξεραθεί από την κορυφή του, η Πατρίδα θα ελευθερωθεί, αν ξεραθεί από κάτω, δεν θα ελευθερωθεί». Το κυπαρίσσι, ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια, ανακηρύχτηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top