skip to Main Content

Λήμνος: Το πανέμορφο ακριτικό νησί πραγματικό στολίδι του Αιγαίου – Πανοραμικό βίντεο

Ναι, αυτό το ακριτικό νησί είναι πραγματικό διαμαντάκι στο Αιγαίο. Με βαθιά ιστορία να κουβαλά στις πλάτες της, πολιτισμό και φυσική ομορφιά η Λήμνος έχει μία ιδιαίτερη θέση στις καρδιές των κατοίκων της και των επισκεπτών της.

Είναι το ιδανικό νησί για όσους αναζητούν ήρεμες διακοπές και για όσους τους αρέσει να ανακαλύπτουν νέα πράγματα. Τα χωριά της, φτιαγμένα από πέτρα, είναι μικρά αριστουργήματα επί γης. Οι παραλίες της είναι χρυσαφένιες με καταγάλανα νερά. Το ηφαιστειογενές τοπίο μαγευτικό. Οι αρχαιολογικοί χώροι σπάνιοι. Τα κάστρα επιβλητικά και οι οικισμοί βγάζουν παράδοση.

Αν κάποιος επισκεφθεί τη Λήμνο τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει και τα παραδοσιακά καλούδια της. Κρασί, μέλι και τυρί (μελίχλωρο, κασκαβάλι, καλαθάκι) ήταν περιζήτητα ήδη από την αρχαιότητα.

Μύρινα

Αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε στην Λήμνο είναι η Μύρινα, το κάστρο των σκιών και των ελαφιών, αλλά και τον ιστορικό οικισμό Πολιόχνη, που ιδρύθηκε στα τέλη της 4ης με αρχές 3ης χιλιετίας π.X. πάνω σε ύψωμα, στον όρμο Bρόσκοπου.

Ενδιαφέροντα αξιοθέατα αποτελούν και το Αρχαιολογικό Μουσείο, ο Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Τριάδας, το Εκκλησιαστικό Μουσείο κ.ά.

Το ανατολικό κομμάτι της Λήμνου, διαθέτει εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους και σπάνιας ομορφιάς υγροβιότοπους, αλλά και υπέροχες παραλίες. Ο κόλπος του Μούδρου, στη νότια και κεντρική Λήμνο, έχει ιδιαίτερη στρατιωτική σημασία, καθώς αποτέλεσε ορμητήριο του ελληνικού στόλου και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απελευθέρωση των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου την περίοδο 1912-1913.

Κι αν φτάσετε ως τη Λήμνο θυμηθείτε, νότια της Λήμνου βρίσκεται το μικρό νησάκι Άγιος Ευστράτιος ή Άη Στράτης (γνωστός ως τόπος εξορίας κρατουμένων για πολιτικά αλλά και ποινικά αδικήματα), το οποίο αξίζει να επισκεφθείτε σε μια μονοήμερη εκδρομή ή και για παραπάνω ημέρες. Διαθέτει μοναδική φυσική ομορφιά – έχει ενταχθεί στο ελληνικό δίκτυο «Natura 2000» – αλλά και εκπληκτικές παραλίες και δάση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top