skip to Main Content

Μηλιά Μετσόβου: Ο απίστευτος παραδοσιακός οικισμός & η βαλσαμωμένη αρκούδα στο κέντρο του χωριού από ψηλά

Ένα απίθανο βίντεο για μία απίθανη περιοχή της Ελλάδας και συγκεκριμένα του Μετσόβου. Η Μηλιά, (ή Αμέρου) κατά την τοπική βλάχικη διάλεκτο είναι πόλος έλξης επισκεπτών που αγαπούν τη φύση και προτιμούν να κάνουν αποδράσεις σε τόπους απίστευτου φυσικού κάλλους που προσφέρονται για χαλάρωση και ηρεμία.

Η Μηλιά βρίσκεται σε υψόμετρο 1.250 μέτρων στον ορεινό όγκο της Πίνδου βόρεια του Μετσόβου.

Η περιοχή αποτελούσε μέρος της αρχαίας μακεδονικής Τυμφαίας, με αξιόλογη στρατηγική σημασία. Ήταν από τα πλέον σημαντικά και δύσβατα περάσματα. Ο σημερινός οικισμός της Μηλιάς, σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες και παραδόσεις που διασώζονται, κτίστηκε πριν τον 16ο αιώνα.

Οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται στο θέαμα της βαλσαμωμένης αρκούδας, στο κέντρο του χωριού, που βρέθηκε τραυματισμένη από κάτοικο της περιοχής και εξέπνευσε την ίδια ημέρα. Το άτυχο ζώο βαλσαμώθηκε και τοποθετήθηκε σε γυάλινη κατασκευή, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής.

Ο πολιούχος του χωριού, ο Άγιος Νικόλαος, γιορτάζει στις 20 του Μάη, με εκδηλώσεις που παράλληλα σηματοδοτούν την έναρξη της υλοτομικής και κτηνοτροφικής περιόδου, οι παραπάνω δραστηριότητες αποτελούν τις αποκλειστικές ασχολίες των κατοίκων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top