Black Friday σήμερα και η Finos Film είπε να μας…
Σπήλαιο δολίνη: Αυτός είναι ο τόπος όπου ζούσαν πάνθηρες, μόλις 45 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο)
Ακούγεται σαν παραμύθι κι όμως είναι αληθινό. Κάποτε 45 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας ζούσε αγέλη από πάνθηρες κι έχουν βρεθεί τα σημάδια και τα λείψανά τους.
Αυτή η πτήση της ομάδας του Haanity πάνω από τον κρατήρα (πεσμένο σπήλαιο- δολίνη) στη Βραυρώνα Αττικής, είναι μαγική.
Πρόκειται για ένα μέρος τόσο άγνωστο αλλά και τόσο σπουδαίο. Άγνωστο καθώς δεν υπάρχει ούτε μονοπάτι που να οδηγεί εκεί και σπουδαίο καθώς αποτελούσε λημέρι πανθήρων, οι οποίος παρέσερναν τη λεία τους σ’ αυτή τη σπηλιά όπου και την έτρωγαν.
Διαβάζουμε από την ιστοσελίδα του Υπ. Πολιτισμού:
“Η δολίνη Βραώνας αποτελεί σπήλαιο σε σχήμα λεκάνης με κατακρημνισμένη οροφή, και βρίσκεται 2,5 χλμ. νότια του αρχαιολογικού χώρου της Βραυρώνας. Είναι κυκλικής κάτοψης και πληρώνεται από αργιλικό ίζημα πλούσιο σε παλαιοντολογικά ευρήματα. Η παλαιοντολογική σημασία της δολίνης Βραώνας έγινε γνωστή στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ακολούθησαν ανασκαφές από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.
Από τις έρευνες αποκαλύφθηκε απολιθωμένο οστεολογικό και οδοντολογικό υλικό μικρών και μεγάλων θηλαστικών, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ανήκει σε πάνθηρες. Άλλα είδη που προσδιορίστηκαν είναι λιοντάρι, λύκος, βίσωνας, άλογο, αρκούδα, ελάφι, ζαρκάδι, πλατώνι, αγριόγατα, λύγκας, αλεπού, νυφίτσα, κουνάβι, αίγαγρος, λαγός, σκαντζόχοιρος, αρουραίος, ασπάλαξ, αμφίβια, ερπετά, πτηνά κλπ. Η ηλικία της απολιθωμένης πανίδας έχει χρονολογηθεί (ανάλογα με το στρώμα ευρέσεως) στα 7-25 χιλιάδες χρόνια πριν από σήμερα (οι μικρότερες ηλικίες προέρχονται όμως από διαταραγμένα στρώματα). Η συγκέντρωση των ζωικών καταλοίπων στη δολίνη οφείλεται πιθανώς στο ότι αυτή λειτουργούσε ως φυσική παγίδα για τα ζώα της περιοχής ή ότι χρησιμοποιήθηκε ως φωλεά πανθήρων, στην οποία διατηρήθηκαν λείψανά τους και υπολείμματα θηραμάτων τους”.
Σημειώνεται πως φιγούρες λιονταριών απεικονίζονται σε αγγεία, ψηφιδωτά, αετώματα ναών και ασπίδες πολεμιστών, ενώ πολλά ονομαστά μνημεία κοσμούνται από γλυπτές αναπαραστάσεις λεόντων και ζώων που μοιάζουν με λέοντες. Αρκεί να αναφερθούν ενδεικτικά οι λέοντες στη Χαιρώνεια και την Αμφίπολη, η Πύλη των Λεόντων στις Μυκήνες, αλλά και η Οδός των Λεόντων στην Δήλο.
Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι κατά την εισβολή του Ξέρξη στην Ελλάδα, το 480 π.Χ., ο στρατός του αντιμετώπισε συχνά νυχτερινές επιθέσεις λιονταριών, καθώς διέσχιζε τη Μακεδονία. Επίσης, ένα άλλο είδος αιλουροειδούς που ζούσε στην αρχαία Ελλάδα ήταν ο εξαφανισμένος Μαχαιρόδοντας. Ακόμη, οι λύγκες των Βαλκανίων (μεγάλες αγριόγατες) μέχρι και πριν 60 χρόνια ζούσαν σχεδόν σε ολόκληρη τη Μακεδονία και σήμερα έχουν περιοριστεί στη Βόρεια Μακεδονία και τα σύνορα της χώρας μας με τους γείτονές μας.
*Η δολίνη στην γεωλογία είναι σχηματισμός κοιλώματος σε σχήμα λεκάνης, με κυκλικό ή ελλειπτικό σχήμα και ανήκει στις καρστικές μορφές. Οι δολίνες σχηματίζονται σε ανθρακικά ασβεστολιθικά ή δολομιτικά πετρώματα εξαιτίας της κατάρρευσης της οροφής υπογείων σπηλαίων ή της ασβεστολιθικής διάβρωσης από όμβρια ύδατα.