skip to Main Content

Α Jewel Made in Greece – «Ένα κόσμημα για την Καρυάτιδα» ! Φαντασμαγορική γιορτή τέχνης 4 ημερών στο Ζάππειο Μέγαρο !

Ένα κόσμημα για την Καρυάτιδα

Η AJMIG η μεγαλύτερη, πρωτοβουλία προώθησης και ανάδειξης του σύγχρονου ελληνικού κοσμήματος σε όλο τον κόσμο, επέστρεψε για 10η χρονιά στο Ζάππειο Μέγαρο, σε μια μεγάλη γιορτή έμπνευσης, υψηλής αισθητικής, δημιουργικότητας& λάμψης, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024.

Στη τετραήμερη γιορτή, παρουσιάστηκαν εμπνευσμένες δημιουργίες πενήντα Ελλήνων καλλιτεχνών, καθώς & ένα συμβολικό εικαστικό αφιέρωμα στην Ωραία των Ωραίων, Καρυάτιδα που λείπει … με τίτλο
΄΄ Ένα κόσμημα για την Καρυάτιδα΄΄.

 

 

Εκλεκτοί καλεσμένοι από τον χώρο της πολιτικής, των εικαστικών, των τεχνών & των γραμμάτων, καλλιτέχνες, πολιτικοί, λάτρεις των κοσμημάτων, συλλέκτες αλλά και έμποροι, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν, να αγγίξουν και να απολαύσουν κοσμήματα με διαφορετικές υφές, χαρακτήρες και συμβολισμούς.

Α Jewel made in Greece είναι το όνομα της πολύ-επίπεδης και διαρκώς αναβαθμιζόμενης πλατφόρμας που εμπνεύστηκε και δημιούργησε  πριν από έντεκα χρόνια η Μαίρη Σαμόλη.

Η ίδια, σχεδιάστρια και μικρό-γλύπτρια, μιλά για «όχημα τέχνης και επιχειρηματικότητας ταυτόχρονα», που έχει ταξιδεύσει με μεγάλη επιτυχία σε τέσσερις ηπείρους, εννέα χώρες και σε πάνω από πενήντα προορισμούς.

 

 

Παράλληλα αυτή τη χρονιά το Α Jewel made in Greece, παρουσίασε ένα εικαστικό συμβολικό αφιέρωμα με τίτλο «Ένα κόσμημα για την Καρυάτιδα», πάνω σε ιδέα και σχεδιασμό της Μαίρης Σαμόλη, επιμέλεια και θεωρητική υποστήριξη  της Ίριδας Κρητικού.

Οι ίδιες σημειώνουν:

Εμείς ως AJMIG, δεν επιδιώκουμε να γίνουμε θεσμικό μέρος της διεκδίκησης της Καρυάτιδας.

Δεν ζητούμε μέσα από ένα επίσημο πλαίσιο τον επαναπατρισμό της,  υπάρχουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι που το πράττουν με ολοένα και πιο αισιόδοξα αποτελέσματα.

 

 

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη διεθνή αυτή συζήτηση, ώστε σύντομα η Καρυάτιδα που δεν είναι κινητό γλυπτό, αλλά οργανικό μέρος του Ερεχθείου, σύμβολο παγκόσμιου πολιτισμού, να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει.

Έτσι, με σύνθημα «Καρυάτιδα -την Ωραία των Ωραίων» προσκαλέσαμε τους Έλληνες δημιουργούς μέσα από τον δρόμο της Ιστορίας, της Τέχνης και της Δημιουργίας αλλά και μέσω των δικών τους εκφραστικών και τεχνικών μέσων και υλικών, να τιμήσουν το διάσημο αυτό γλυπτό.

Την πεντάμορφη πτυχωτή «Κόρη από τις Καρυές» που  εξακολουθεί να ανασαίνει έμψυχη και μόνη…

 

 

Ξεκινώντας από το Ζάππειο, το αφιέρωμα στην Καρυάτιδα, θα εξελιχθεί & θα ταξιδέψει  σε 10  διαφορετικούς  ιστορικούς  και όχι μόνο σταθμούς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τους επόμενους 12 μήνες.

Η AJMIG ομάδα των Ελλήνων σχεδιαστών κοσμήματος, ακόμη μια χρονιά, μας οδήγησε σε ένα  μοναδικό γοητευτικό ταξίδι, όπου η τέχνη είναι ο μόνος άξονας, όπου συνυπάρχουν ταυτόχρονα, πολύτιμα με ευτελή, σημαίνοντα υλικά με κεραμικά,  διαμάντια με ημιπολύτιμους λίθους,  πλασμένα όλα, με ψυχή.

Ο έγκριτος επιστημονικός συνεργάτης Γιώργος Σπυρομήλιος, ξενάγησε τους επισκέπτες της διοργάνωσης, στο συναρπαστικό και συνάμα ελκυστικό κόσμο του κοσμήματος, των διαμαντιών και των πολύτιμων λίθων, ενώ στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης A Jewel made in Greece  παρουσιάστηκε επίδειξη μόδας με την επιμέλεια και την καλλιτεχνική διεύθυνση της Αλίς Δικαίου και  τίτλο EN PORTANT MES BIJOUX by Alice Dikeos  που περιλάμβανε μοναδικές δημιουργίες της σχεδιάστριας Χριστίνας Φαρμάκη.

 

 

Την έκθεση τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κα Άντζελα Γκερέκου όπου ξεναγήθηκε, θαύμασε τα εξαιρετικά ιδιαίτερα κοσμήματα, συνομίλησε με τους εκθέτες, εξήρε την επιχειρηματικότητα τους & δήλωσε την έμπρακτη στήριξη της στο κλάδο του Ελληνικού κοσμήματος.

Η φετινή έκθεση υποστήριζε τους σκοπούς της HOPEgenesis, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας που έχει ως αποστολή την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, τη στήριξη της οικογένειας και την εύρεση λύσεων του δημογραφικού ζητήματος στην Ελλάδα.

 

 

Τέλος όλοι οι λάτρεις του Ελληνικού Κοσμήματος καθώς και οι δημιουργοί που συμμετείχαν, ικανοποιημένοι από την άρτια διοργάνωση της έκθεσης, ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 2025 με νέες ιδέες και συναρπαστικές εκπλήξεις!

Δείτε ακόμη:Α Jewel Made in Greece – «Ένα κόσμημα για την Καρυάτιδα» ! Το μοναδικό ταξίδι, μία γοητευτική συνύπαρξη – Με κοσμήματα υψηλής αισθητικής & αξίας

Mέχρι τότε το Αθηναϊκό και όχι μόνο κοινό, μπορεί να ανακαλύψει & να θαυμάσει τη μαγεία της σύγχρονης Κοσμηματικής Τέχνης, καθημερινά, στην καρδιά της Αθήνας στον τέταρτο όροφο του πολυκαταστήματος attica City Link αλλά & στο https://www.ajewelmadeingreece.gr/ .

 

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
IGLcert
K.AND.
Mary Samoli
Mary Gaitani
MORPHḖ
Theodora D.
Maureen Wellens
BED OF STONES
Liana Vourakis
NEIROMAI
NICOFILIMON
Elsa Mouzaki Jewellery
KOUZOUPIS
Victory of the People by Nicoletta Papadaki
Ileana Makri
CHRISTOS ANDRIKAS unique jewelry
KK Jewelry Lab
ELENA ANDREOU
KM JEWEL
POLINA ELLIS
BIJOUX BIZARRES
Giampouras Collections
Vasso Galati
Sissy Koukeri Αrt Jewellery
ATHENART
JeAc by Marianna Melliou
MIAOU NIAOU
ALEXANDRINI
Olga Beligianni
Sifis Stavroulakis
CHARISMA Handmade Jewelry
Anthi Zahou
Maria Kanale
Vally Kontidis
Marina Zachou
Eirini Karympali Jewellery
a.le.pu
Koko di Alma
Crafts4u
SENSE-S
Vassilis Moralis
Niki Stylianou Studio
CHOPHIE JEWELS
Mika Grivaki
UNRAVEL
MARA MADE IN GREECE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top