Το (εγχώριο) μέλι… μελάκι φαίνεται πως θα πούμε φέτος, και…
Αποκλειστικό – Made in Greece το μέλι Ermionis της Οικογένειας Μπαϊρακτάρη: Φυσικό & ανεπεξέργαστο με ελληνικά βότανα & ένα μοναδικό πατενταρισμένο μελόξυδο – Έκπληξη το Μουσείο Μελιού!
Αστείρευτο πάθος για την ελληνική γη, αλλά και μεράκι και θαυμασμός για τον ταπεινό αυτό εργάτη που λέγεται μέλισσα είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Ελίνα Μπαϊρακτάρη, τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από το εκλεκτό μέλι Ermionis της Οικογένειας Μπαϊρακτάρη.
Όλα ξεκίνησαν από τον πατέρα της που παράλληλα με την ενασχόλησή του ως τραπεζικός υπάλληλος εξασκούσε επί σειρά ετών και την μελισσοκομία. Το 2007 δημιούργησε με την σύζυγό του το πρώτο συσκευαστήριο μελιού και αρωματικών φυτών στην Αργολίδα και από τότε άνοιξε έναν πολλά υποσχόμενο δρόμο στον χώρο αυτό για την κόρη, που συνεχίζει μέχρι σήμερα αυτή την παράδοση, φέροντας τη φρεσκάδα της νέας γενιάς και τις νέες ιδέες που απογειώνουν την πορεία της εταιρείας.
Σήμερα, τέσσερις διαφορετικές ποικιλίες μελιού που ευδοκιμούν στην επαρχία της Ερμιονίδας βρίσκονται στη διάθεσή μας και είναι όλες τους μοναδικές σε θρεπτικά συστατικά και αξία. Μία ασπίδα για τον ανθρώπινο οργανισμό που δημιουργείται στα δύο βιολογικά κτήματα 100 στρεμμάτων έκτασης το καθένα με φυσικό, ανεπεξέργαστο μέλι φτιαγμένο από τις ίδιες τις μέλισσες και ελληνικά βότανα που καλλιεργούνται βότανα στα κτήματα αποκλειστικά για τις μέλισσες και τα προϊόντα που προκύπτουν.
Συνέχεια αυτής της προσπάθειας αποτελεί η δημιουργία του Mουσείου Μελιού & Μέλισσας το 2009, με σκοπό να δώσουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο της μέλισσας. Ενώ στις πιο πρόσφατες επιχειρηματικές απόπειρες της οικογένειας συγκαταλέγεται και η δημιουργία του Μουσείου Λαδιού, αφού το Κρανίδι είναι εκ των πραγμάτων ένας τόπος με ιστορία στην παραγωγή ελαιολάδου.
Όλο το story της Ermionis και την πορεία προς την επιτυχία αφηγείται αποκλειστικά στο MadeinGreece.news η ίδια η Ελίνα Μπαϊρακτάρη.
Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:
- Η επιχείρηση μας ιδρύθηκε το 2007, ενώ το 2009 τοποθετήθηκε στην τοπική αγορά της Ερμιονίδας μόνο η μία ποικιλία μελιού, το μέλι αρωματικών φυτών και θυμάρι
- Κάνουμε στατική μελισσοκομία και παράγουμε τέσσερις διαφορετικές ποικιλίες μελιού
- Παράγουμε μέλι αρωματικών φυτών και θυμάρι, από βότανα που υπάρχουν φυτεμένα στο κτήμα μας για τις μέλισσες
- Η δημιουργία του μουσείου μελιού και μέλισσας το 2009, προήλθε πάλι από την αγάπη του μπαμπά μου για τη μέλισσα, αλλά και την αγάπη του για την ιστορία και την παράδοση, ειδικά του τόπου μας
- Προσωπικό μου μέλημα, όσον αφορά τους επισκέπτες του μουσείου και ειδικά των παιδιών, είναι η ενημέρωση για τη μέλισσα ως έναν από τους πιο σπουδαίους επικονιαστές της φύσης και τη σημασία της βιολογικής γεωργίας
- Είμαστε πολύ περήφανοι για το μέλι που παράγουμε, ένα φυσικό, ανεπεξέργαστο μέλι φτιαγμένο από τις ίδιες τις μέλισσες κι όχι παρασκευασμένο σε κάποιο εργαστήριο
- Καταλήγω τελικά, ύστερα από 12 χρόνια λειτουργίας ότι η αγάπη και ο σεβασμός γι’αυτό που κάνεις είναι αυτό που οδηγεί στην επιτυχία
- σήμερα το προϊοντικό μας χαρτοφυλκάκιο περιλαμβάνει κι άλλα προϊόντα, όπως το μελόξιδο προϊόν πατέντας, ανθό αλατιού συνδυασμένο με βιολογικά βότανα, κεραλοιφές, βότανα, χειροποίητα σαπούνια, παστέλι
- το πιο σπουδαίο όλων για το οποίο είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι είναι η ολοκλήρωση φέτος του μουσείου λαδιού
-
Ποια είναι η ιστορία της δημιουργίας του κτήματος «Μελισσοκομία Μπαϊρακτάρη» και των προϊόντων “Ermionis”; Πότε και πως ξεκινά αυτό το άκρως δημιουργικό ταξίδι;
Ο πατέρας μου έχοντας πάντα αγάπη για τη ζωή στη φύση, τη μελισσοκομία και τον τόπο του, όντας μεγαλωμένος στο κτήμα που σήμερα εδρεύει η επιχείρηση μας, ήθελε να κάνει την αγάπη του αυτή, επάγγελμα. Ο πατέρας μου δούλευε στην τράπεζα επί 25 χρόνια, εξασκώντας παράλληλα τη μελισσοκομία. Το 2007 αποφασίζουν με τη μητέρα μου (λογίστρια στο επάγγελμα) να δημιουργήσουν το πρώτο συσκευαστήριο μελιού και αρωματικών φυτών στην Αργολίδα, οδηγώντας το χόμπι τους σε πιο επαγγελματικά μονοπάτια, δημιουργώντας παράλληλα μία δουλειά για εμένα και τον αδερφό μου.
Η επιχείρηση μας ιδρύθηκε το 2007, ενώ το 2009 τοποθετήθηκε στην τοπική αγορά της Ερμιονίδας μόνο η μία ποικιλία μελιού, το μέλι αρωματικών φυτών και θυμάρι, ενώ τα επόμενα χρόνια και αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγική μας δυνατότητα λανσάραμε σιγά σιγά και τις επόμενες ποικιλίες.
-
Τι ποικιλίες μελιού διαθέτετε σήμερα στην αγορά και ποιες οι γευστικές και ποιοτικές ιδιαιτερότητές τους;
Εξασκούμε τη στατική μελισσοκομία και παράγουμε τέσσερις διαφορετικές ποικιλίες μελιού που ευδοκιμούν στην επαρχία της Ερμιονίδας. Παράγουμε λοιπόν μέλι αρωματικών φυτών και θυμάρι, από βότανα που υπάρχουν φυτεμένα στο κτήμα μας για τις μέλισσες, όπως δενδρολίβανο, φασκόμηλο, ρίγανη κι άλλα, ένα μέλι πλούσιο σε βιταμίνες, ιδανικό για παιδιά. Μέλι χαρουπιάς, μία σπάνια ποικιλία με ιδιαίτερη γεύση και πλούσιο σε ασβέστιο. Μέλι φθινοπωρινής ερείκης, μία πολύ θρεπτική ποικιλία μελιού, που μειώνει και τη χοληστερίνη και μέλι θυμαρίσιο, από αυτοφυή θυμάρια που ευδοκιμούν στην περιοχή, λόγω του ξεροθερμικού κλίματος της περιοχής, με υψηλή περιεκτικότητα σε γυρεόκοκκους θυμαριού.
-
Έχετε δημιουργήσει κι ένα Μουσείο για το Μέλι και τις Μέλισσες. Μιλήστε μας γι’ αυτή την πολύ ιδιαίτερη ιδέα, πώς προέκυψε και τι εμπειρίες προσφέρετε στο κοινό;
Η δημιουργία του μουσείου μελιού και μέλισσας το 2009, προήλθε αρχικά από την αγάπη του πατέρα μου για τη μέλισσα, αλλά και για την ιστορία και την παράδοση, ειδικά του τόπου μας. Η δημιουργία λοιπόν του μουσείου μελιού μας δίνει την δυνατότητα να μεταδώσουμε την αγάπη μας για τη μέλισσα και τη μελισσοκομία τόσο στις νέες γενιές (μέσω των σχολείων που μας επισκέπτονται), όσο και στους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο επισκέπτης μέσα από τις γυάλινες κυψέλες που υπάρχουν στο μουσείο, έχει τη δυνατότητα να έρθει σε άμεση επαφή με τον κόσμο της μέλισσας, καθώς και να δεί την εξέλιξη της μελισσοκομίας μέσα στο χρόνο. Προσωπικό μου μέλημα, όσον αφορά στους επισκέπτες του μουσείου και ειδικά των παιδιών, είναι η ενημέρωση για τη μέλισσα ως έναν από τους πιο σπουδαίους επικονιαστές της φύσης και τη σημασία της βιολογικής γεωργίας (διατηρώντας εμείς οι ίδιοι δύο βιολογικά κτήματα 100 στρεμμάτων έκτασης το καθένα και φυτεμένα με πολλά μελισσοκομικά φυτά για τις μέλισσες), ειδικά σήμερα που ο πληθυσμός των μελισσών μειώνεται δραματικά, ειδικά σε Αμερική και Ασία. Το πρόβλημα δεν είναι μακριά μας και κατά τη γνώμη μου η μόνη λύση είναι η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς πάνω στο θέμα.
-
Έχετε προχωρήσει και σε εξαγωγές;
Είμαστε λοιπόν πολύ περήφανοι για το μέλι που παράγουμε, ένα φυσικό, ανεπεξέργαστο μέλι φτιαγμένο από τις ίδιες τις μέλισσες κι όχι παρασκευασμένο σε κάποιο εργαστήριο, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες του κόσμου, ένα μέλι που παράγεται σ έναν τόπο με μεγάλη ηλιοφάνεια, με υγιές υπέδαφος, με πλούσια χλωρίδα. Αυτό λοιπόν το γνήσιο μέλι θέλουμε να γνωρίσει και να δοκιμάσει ο κόσμος και να μάθει να διακρίνει το καλό μέλι και τη σπουδαιότητά τού στην υγεία μας. Με αυτή τη λογική εξάγουμε το μέλι μας και στην Ευρώπη.
-
Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που συναντήσατε στην πορεία σας μέχρι τώρα και ποιες οι μεγαλύτερες επιτυχίες;
Φαντάζομαι, ότι όπως κι όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις έτσι κι εμείς αντιμετωπίσαμε δυσκολίες και μεγάλη αργοπορία με την ελληνική γραφειοκρατία στην αρχή, στην ίδρυση της επιχείρησης, καθώς και η υψηλή φορολογία είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για να κάνεις το επόμενο βήμα. Όπως, προείπα το μέλι μας τοποθετήθηκε στην αγορά το 2009, ακούγεται τρελό έτσι μέσα στην Ελλάδα της κρίσης να κάνεις ένα τέτοιο εγχείρημα, αλλά πέτυχε! Κι αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που πρέπει να κρατήσουν όλοι όσοι θέλουν να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Καταλήγω τελικά, ύστερα από 12 χρόνια λειτουργίας ότι η αγάπη και ο σεβασμός γι’αυτό που κάνεις είναι αυτό που οδηγεί στην επιτυχία! Ακόμα, δεν βιαστήκαμε ποτέ όλα αυτά τα χρόνια, τα βήματα ήταν πάντα αργά και μετρημένα. Αν ρωτάτε εμένα βέβαια σαν πιο νεαρό μέλος αυτής της οικογενειακής επιχείρησης, απογοητεύτηκα πολλές στιγμές μέσα σε αυτήν την πορεία, αλλά οι γονείς μου ήταν εκεί να με ενθαρρύνουν.
Η στήριξη αρχικά από τους ανθρώπους της επαρχίας Ερμιονίδας, είτε απλούς αγοραστές, είτε ανθρώπους με δικά τους μαγαζιά ήταν μεγάλη, μας εμπιστεύθηκαν αγόρασαν το μέλι μας, τοποθέτησαν το μέλι στα ράφια των μαγαζιών τους κι αυτή ήταν η αρχή να εμπιστευτούμε κι εμείς τον εαυτό μας ακόμα περισσότερο και να πουλάμε σήμερα το μέλι μας και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά και στην Ευρώπη.
-
Τι άλλα προϊόντα διαθέτετε σήμερα στην αγορά εκτός από το μέλι;
Σήμερα λοιπόν το προϊοντικό μας χαρτοφυλκάκιο περιλαμβάνει κι άλλα προϊόντα, όπως το μελόξιδο προϊόν πατέντας, ανθό αλατιού συνδυασμένο με βιολογικά βότανα, κεραλοιφές, βότανα, χειροποίητα σαπούνια, παστέλι.
-
Μιλήστε μας για τα επόμενα βήματά σας και όσα ετοιμάζετε για την συνέχεια της διαδρομής σας…
Το πιο σπουδαίο όλων για το οποίο είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι είναι η ολοκλήρωση φέτος του Μουσείου Λαδιού, το οποίο είναι κάτι που υπήρχε σαν ιδέα εδώ και δύο χρόνια κι ολοκληρώθηκε πρίν από 1 μήνα περίπου. Όντας το Κρανίδι ο τόπος μας, ένας τόπος με ιστορία στην παραγωγή ελαιολάδου και με μία από τις καλύτερες ποικιλίες λαδιού (ποικιλία μανάκι), θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα μουσείο λαδιού με 3 παλιά λιτρίβια από διαφορετικές χρονολογικές περιόδους, ώστε να διατηρήσουμε ζωντανή αυτήν την παράδοση. Το ένα λιτρίβι που υπάρχει μες το μουσείο χρονολογείται το 1400. Το δεύτερο αποτελεί ένα ελαιοτριβείο του 1700 κι είναι από τα αρχαιότερα που υπήρχαν στην επαρχία της Ερμιονίδας. Βρισκόταν σε λειτουργία μέχρι το 1800 περίπου. Ενώ, το τρίτο και νεότερο που βρέθηκε στην επαρχία της Ερμιονίδας, χρονολογείται το 1873 κι αποτελείται από 2 πέτρες, όπου τότε περιστρέφονταν από γαϊδουράκια ή άλογα. Το 1930 συνδέθηκε με πετρελαιομηχανή και ιμάντες για να μπορεί να περιστρέφεται. Το μουσείο είναι ανοιχτό για το κοινό καθημερινά 10 με 2.
WHO IS WHO
Ονομάζομαι Ελίνα Μπαϊρακτάρη κι αποτελώ την 5η γενιά που συνεχίζει τη παράδοση στη μελισσοκομία. Σπούδασα στο Φιλολογικό τμήμα Αθηνών, αλλά η αγάπη μου για τον τόπο μου και τη ζωή κοντά στη φύση μ’ έκανε να θέλω να αφήσω τη ζωή στη μεγαλούπολη και να γυρίσω πίσω. Το 2016, ολοκληρώνω και το μεταπτυχιακό μου στο Μάρκετινγκ κι Επικοινωνία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κι έχοντας πλέον τα εφόδια, γυρίζω πίσω να δουλέψω στην οικογενειακή επιχείρηση. Από τότε ασχολούμαι κυρίως με τη συσκευασία, τις πωλήσεις, το digital marketing και τις ξεναγήσεις στο μουσείο μελιού, οι οποίες αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.
Ermionis
Μελισσοκομία Μπαϊρακτάρη
Κρανίδι, Αργολίδος Τ.Κ. 21300
Μπαϊρακτάρης Κοσμάς
Μόρογλου Μαρίνα
+30.2754021899
+30.6973799044
[email protected]
Facebook / Instagram