skip to Main Content

Made in Greece η MOBIAK: 47 χρόνια στο χώρο της Βιομηχανίας – Το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Εμμανουήλ Σβουράκη που ξεκίνησε πουλώντας κουλούρια έξω από τις εκκλησίες (φωτό-βίντεο)

MOBIAK

Μία εταιρεία που μετρά 47 χρόνια στον κλάδο της Βιομηχανίας και εμπορίας Πυροσβεστικού και Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Ύστερα από τόσα χρόνια η ΜΟΒΙΑΚ παραμένει πιστή στις θεμελιώδεις αξίες της, οι οποίες αποτυπώνονται και στο μότο της εταιρείας.

“Αξία στην ασφάλεια, Επένδυση στη Ποιότητα”!

Η MOBIAK δραστηριοποιείται στον τομέα των Βιομηχανικών Ιατρικών Αερίων, του Πυροσβεστικού Εξοπλισμού, του Ιατρικού Εξοπλισμού – Home Care, της Εκπαίδευσης για τον Εξοπλισμό Πυρόσβεσης και της Ανακύκλωσης – Διαχείρισης Αποβλήτων.

Με έδρα και αφετηρία την ελληνική περιφέρεια και συγκεκριμένα τα Χανιά Κρήτης εδώ και 47 χρόνια έχει εξειδικευτεί σε πέντε βασικούς τομείς δημιουργώντας τα παρακάτω τμήματα:

α) MOBIAKGAS Παραγωγή και Εμφιάλωση Ιατρικών, Βιομηχανικών Αερίων & Υγρών
β) MOBIAKFIRE Μελέτη, Συναρμολόγηση, Εγκατάσταση και Εμπορία Συστημάτων Κατάσβεσης και Πυροσβεστικού Εξοπλισμού
γ) MOBIAKCARE Εισαγωγή/Εμπορία Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Προϊόντων Home Care
δ) MOBIAKTRAINERS Επαγγελματική εκπαίδευση στον εξοπλισμό πυρόσβεσης από καταρτισμένο προσωπικό του κλάδου. Λειτουργία συνεδριακού/εκπαιδευτικού κέντρου
ε) MOBIAKRECYCLE Ανακύκλωση/Διαχείριση Αποβλήτων

MOBIAK A.E.

Ήταν Απρίλιος του 1977 όταν ο ιδρυτής της ΜΟΒΙΑΚ Εμμανουήλ Σβουράκης (πρεσβ.) σύστησε την Ομόρρυθμη Εταιρία. Η εταιρία είχε άμεση απήχηση κυρίως στην Κρήτη και η δραστηριότητα βασίστηκε για δεκαετίες σε 3 άξονες:

MOBIAK Gas: Παραγωγή και Εμφιάλωση Ιατρικών Βιομηχανικών Αερίων
MOBIAK Firefighting equipment: Συναρμολόγηση & Εμπορία Πυροσβεστήρων
MOBIAK Care: Εισαγωγή και Εμπορία Ιατρικού Εξοπλισμού και Προϊόντων Home Care

Τότε αγοράζονται οικόπεδο 4500τ.μ. στα Καθιανά Ακρωτηρίου και μηχανολογικός εξοπλισμός με σκοπό την έναρξη παραγωγής και εμφιάλωσης Ασετιλίνης στις τότε εγκαταστάσεις 800τ.μ.

Ας κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο και στο πως “χτίστηκε” η MOBIAK.

1981

Μετατροπή της Ομόρρυθμης Εταιρείας  σε ΜΟΒΙΑΚ Α.Ε. (το ακρωνύμιο σημαίνει Μονάδα Βιομηχανικών Ιατρικών Αερίων Κρήτης).
Τον ίδιο χρόνο σημειώνεται επέκταση των εγκαταστάσεων κατά 1200τ.μ. Αγοράζεται και εγκαθίσταται μηχανολογικός εξοπλισμός για την παραγωγή και την εμφιάλωση οξυγόνου.

1983

Ανοίγει το κατάστημα Λιανικής στην οδό Μ. Μπότσαρη σε ιδιόκτητο κτίριο (PYROMEDICAL). Σκοπός του είναι η προώθηση των ντόπιων προϊόντων ΜΟΒΙΑΚ στα Χανιά. Το 2007 η Ιδιωτική επιχείρηση διοικούμενη από την κυρία Ειρήνη Σβουράκη, γίνεται μια Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης με την εξ ημισείας συμμετοχή του γιου της, Μανώλη.

Σήμερα, η PYROMEDICAL εφαρμόζει σύστημα ποιότητας ISO 9000 και είναι επίσης πιστοποιημένη από το ΕΚΑΠΤΥ για την εμπορία Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Ειδών Home Care.

1986

Η ΜΟΒΙΑΚ επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε δύο καινοτομικούς τομείς-κλειδιά για την εποχή:

α) Πώληση και Εμφιάλωση όλων των ειδών Υγρών & Αερίων, και

β) Εμπορία & Επιθεώρηση όλων των τύπων Πυροσβεστικού Εξοπλισμού.

Δημιουργείται η ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕ. Τώρα φιλοξενεί την Τεχνική Ομάδα της ΜΟΒΙΑΚ, πραγματοποιώντας εγκαταστάσεις & μελέτες πυρασφάλειας.

1994

Πιστοποίηση από τον Ελληνικό Νηογνώμονα για Συστήματα Κατάσβεσης & Συστήματα Ελέγχου Ασφαλείας σε πλοία. Η ΜΟΒΙΑΚ συνεργάζεται με όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες των οποίων τα πλοία περνούν από τον κόλπο της Σούδας.

MOBIAK A.E.

1996

Το 1996 ο Μανώλης Σβουράκης, γιος του Εμμανουήλ Σβουράκη αναλαμβάνει τα ηνία της επιχείρησης και με την τεχνογνωσία και τις καινοτόμες ιδέες του ανοίγει για τη ΜΟΒΙΑΚ ένα νέο σπουδαίο κεφάλαιο.

1998

Χορήγηση άδειας στη ΜΟΒΙΑΚ για την Εμπορία και την Επιθεώρηση Φιαλών Υψηλής Πίεσης.

2000

Η ΜΟΒΙΑΚ εφαρμόζει το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001.

2001

Εκκίνηση λειτουργίας του τρίτου τομέα της ΜΟΒΙΑΚ: MOBIAKCARE (εμπορία Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, Ορθοπεδικών Ειδών & Προϊόντων Home Care).

MOBIAK A.E.

2003=2004

Αγοράζονται δύο Αποθήκες, μία στον Πειραιά (1100τ.μ.) και άλλη μία στη Θεσσαλονίκη (700τ.μ.), με σκοπό την άρτια διανομή των προϊόντων της εταιρείας.

2005

Ξεκινάει μια μεγάλη επένδυση 5.500.000€ σχετικά με την επέκταση των Εργοστασιακών Εγκαταστάσεων κατά 3500τ.μ. 2500τ.μ. χρησιμοποιούνται για τη φιλοξενία της Νέας Γραμμής Παραγωγής & αρκετών Γραφείων, ενώ 1000τ.μ. χρησιμοποιούνται για αποθήκευση υλικών.

MOBIAK A.E.

Η Γραμμή Παραγωγής είναι μία από τις 5 μεγαλύτερες σε όλη την Ευρώπη.

Η ΜΟΒΙΑΚ εφαρμόζει το ISO 13485 (Διακίνηση Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, και Τεχνική Υποστήριξη & Συντήρηση Προϊόντων Οξυγονοθεραπείας).

2006

Αγορά Νέων Αποθηκών στην Αθήνα (Ασπρόπυργος) και στη Θεσσαλονίκη (Καλοχώρι), 2000τ.μ. και 1300τ.μ. αντίστοιχα. Της Αθήνας είναι το νέο Κέντρο Διανομής Κεντρικής, Νοτίου και Νησιωτικής Ελλάδος & της Θεσσαλονίκης γίνεται το Κέντρο Διανομής Βορείου Ελλάδος και Βαλκανίων.

Η ΜΟΒΙΑΚ εξάγει ήδη σε 5 χώρες.

2007

Η μεγάλη επέκταση που ξεκίνησε το 2005 ολοκληρώνεται. Μια Νέα Επένδυση 1.000.000€ λαμβάνει χώρα για την ανακαίνιση των παλιών κτιριακών εγκαταστάσεων (1000τ.μ.). Η ΜΟΒΙΑΚ ξεκινάει την εφαρμογή του ISO 14001 Περιβαλλοντικού Συστήματος Διαχείρισης. Αυτήν την εποχή, οι εργαζόμενοι της ΜΟΒΙΑΚ αριθμούν τους 50.

2009

Η MOBIAK ακολουθεί το Σύστημα Διαχείρισης Υγιεινής και Ασφάλειας στην εργασία (OHSAS 18001).

2010

Το Δίκτυο Εξαγωγών επεκτείνεται στις 26 χώρες παγκοσμίως.

2011

Ο Κατάλογος Προϊόντων της ΜΟΒΙΑΚ αριθμεί περισσότερα από 650 προϊόντα. Δημιουργείται το Κέντρο Διανομής Κεντρικής & Ανατολικής Κρήτης στη ΒΙ.ΠΕ Ηρακλείου (600τ.μ.). Ξεκινάει τη λειτουργία του το Κέντρο Διανομής στη FYROM με σκοπό να εξυπηρετεί συνεργάτες στην περιοχή των Βαλκανίων.

2013

Ιδρύεται η GEM Fire Fighting Equipment Co., Ltd: μια θυγατρική της ΜΟΒΙΑΚ, που έχει την Έδρα της στην Κίνα και αποτελείται από μια αξιόλογη ομάδα ατόμων. Η GEM πραγματοποιεί εκτενή έλεγχο ποιότητας σε κάθε Πρώτη Ύλη που εισάγεται στην Ελλάδα.

2016

Ο Κατάλογος της ΜΟΒΙΑΚ περιέχει περισσότερα από 1.000 προϊόντα. Τα Κέντρα Διανομής της ΜΟΒΙΑΚ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αναπτύσσονται ραγδαία. Τώρα πια, φιλοξενούνται σε εγκαταστάσεις διπλάσιας χωρητικότητας: 4000τ.μ. και 5000τ.μ. αντίστοιχα. Πλέον, και τα δύο Κέντρα εξυπηρετούν Συνεργάτες σε Παγκόσμια Εξαγωγική Κλίμακα.

Πλέον, η ΜΟΒΙΑΚ αριθμεί 105 εργαζόμενους και εξάγει σε περισσότερες από 50 Χώρες παγκοσμίως.

2018

Η ΜΟΒΙΑΚ εξοπλίζεται με δύο παράλληλες γραμμές υδραυλικών δοκιμών, αλλά και την προσθήκη ενός νέου κοχλιωτή για τη συναρμολόγηση / αποσυναρμολόγηση των κλείστρων των φιαλών. Ο Κατάλογος της ΜΟΒΙΑΚ συνεχίζει να εμπλουτίζεται με Νέα Προϊόντα.

Νέα Επέκταση 25000m² στις Εγκαταστάσεις στα Χανιά φτάνοντας συνολικά τα 32.000m². Ακόμα γίνεται τοποθέτηση επιπλέον ραφιών – Dexion στα Χανιά και στο Κέντρο Διανομής Κεντρικής Νότιας & Νησ. Ελλάδος με στόχο την αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας.

Οι εργαζόμενοι που απασχολεί ανέρχονται στους 140 με την Εξαγωγική Δραστηριότητα να ξεπερνάει τις 70 χώρες.

Τέλος, η εταιρεία ανανεώνει το λογότυπό της, ενσωματώνοντας κάτω από ένα ενιαίο λογότυπο όλα τα τμήματα/δραστηριότητες της ΜΟΒΙΑΚ

9 Μαΐου 2020

Η ΜΟΒΙΑΚ αποχαιρετά υπερήφανη τον δημιουργό της Εμμανουήλ Σβουράκη 43 χρόνια από την ημέρα που έδωσε ζωή στην ιδέα για τη δημιουργία του Ομίλου, καταφέρνοντας να τον ταξιδέψει σε περισσότερες από 77 χώρες στον κόσμο.

MOBIAK A.E.

2020

Χρυσό βραβείο αποσπά η MOBIAK στα Greek Exports Forum & Awards 2020 ως Τop Industrial Export Company  σκαρφαλώνοντας στην πρώτη θέση των κορυφαίων εταιρειών που αναγνωρίζονται για το επιτυχημένο μοντέλο εξωστρέφειας τους.

MOBIAK A.E.

2021

Το 2021 ο Εμμανουήλ (Μανώλης) Σβουράκης ο Νεότερος, από την 3η γενιά της Οικογένειας αν και μόλις 17 ετών, συμμετείχε ενεργά στην έκθεση Expoprotection Security στο Παρίσι, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα, κάνοντας Επιτυχημένες Επαφές με συνεργάτες και φυσικά αποδεικνύοντας ότι η διοίκηση της ΜΟΒΙΑΚ ΑΕ, δεν έχει μόνο λαμπρό Παρελθόν και Παρόν αλλά και Μέλλον!

«Επιλέγω προσωπικά τις προσλήψεις μία προς μία, διότι η ΜΟΒΙΑΚ είναι μια μεγάλη οικογένεια», έχει δηλώσει στο παρελθόν.

Επίσης, το 2021 η ΜΟΒΙΑΚ κατακτά το χρυσό βραβείο στην κατηγορία Αύξηση Εξαγωγών – Ανάπτυξη σε Διεθνείς Αγορές των Sales Excellence Awards.

MOBIAK A.E.

Λίγα λόγια για τον Εμμανουήλ Σβουράκη

Πρόκειται για έναν αυτοδημιούργητο επιχειρηματία με καταγωγή από την Κρήτη.

Γεννημένος στις 5 Αυγούστου 1939, στην Ανώσκελη Κισάμου, έβαλε στόχο στη ζωή του, η επόμενη γενιά Σβουράκηδων να ζήσει καλύτερες μέρες και το πέτυχε με τρόπο εντυπωσιακό, χάρη στην ευστροφία του, στην τόλμη του, στη σκληρή δουλειά, αλλά και στην αξιοποίηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών ευκαιριών, τις οποίες κατάφερε να «εντοπίσει».

sboyrakhs2

Στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Εμμανουήλ Σβουράκης: Αναμνήσεις μιας ζωής», ο Χανιώτης επιχειρηματίας είχε μιλήσει χωρίς «στρογγυλέματα», για τη ζωή του ολάκερη! Τα φτωχά παιδικά του χρόνια, το επιχειρηματικό δαιμόνιο στην εφηβική ηλικία, την απόφασή του να φύγει για τον Καναδά, τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες στην ξενιτιά, τον γάμο του με την Ειρήνη Σημαντηράκη, τη γέννηση των δύο παιδιών τους (Μανώλη και Γεωργίας), τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, την ίδρυση, λειτουργία, ανάπτυξη και γιγάντωση της ΜΟΒΙΑΚ…

sboyrakhs1

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2016, το HANIA.news παρουσίασε κατ’ αποκλειστικότητα και με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Σβουράκη, αποσπάσματα από το βιβλίο του, δίδοντας έμφαση σε ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής του Χανιώτη επιχειρηματία.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα…

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως στη ζωή τίποτε δεν είναι τυχαίο και ότι η εργατικότητα, η ειλικρίνεια και η αυτοπεποίθηση πάντα φέρνουν καλά αποτελέσματα. Στην, κατά γενική ομολογία, δύσκολη οικονομική περίοδο που ζούμε, το βιβλίο αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει οδηγός επιτυχίας για ανθρώπους που έχουν όνειρα, αγάπη και πάθος για δουλειά», σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου του ο κ. Σβουράκης.

sboyrakhs6

«Από την ηλικία των 13 ετών φαινόταν ότι είχα τάσεις να γίνω επιχειρηματίας και τούτο διότι από αυτή την ηλικία μού άρεσε να ασχολούμαι με μικροεμπόριο. Όμως οι γονείς μου, θρησκόληπτοι και οι δύο, ήθελαν να με στείλουν στην Ιερατική Σχολή, η οποία βρισκόταν στη Μονή Αγίας Τριάδας στο Ακρωτήρι Χανίων (η μοναδική τότε στην Κρήτη), για να γίνω παπάς, κάτι το οποίο δεν ήθελα. Τέλειωσα λοιπόν το Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή της Νέας Χώρας με βαθμό Άριστα. Έδωσα εν συνεχεία εξετάσεις στην Ιερατική Σχολή κατ’ επιθυμία των γονιών μου και πέτυχα υποτροφία (δωρεάν φοίτηση). Όμως, η απομόνωση και ο τρόπος ζωής στη Σχολή δεν μου άρεσε και ήθελα να φύγω από τον 1ο χρόνο φοίτησης. Ήμουν καλός μαθητής αλλά παράλληλα… ζιζάνιο. Δεν άφηνα τους συμμαθητές μου να διαβάζουν, πείραζα στην εκκλησία (εκκλησιαζόμασταν 3 φορές την ημέρα), στην τάξη, στον θάλαμο αναπαύσεως (μέναμε περίπου 50 άτομα στον ίδιο θάλαμο), πείραζα… παντού! Ήμουν πάντα άτακτος παρά τις εκκλήσεις των καθηγητών μου και τούτο διότι ήθελα να φύγω από τη Σχολή. Τέλειωσα τη Β’ τάξη και στις αρχές της Σχολικής Χρονιάς της Γ’ τάξης (σε ηλικία 15 ετών) κατά τη διάρκεια ενός έκρυθμου επεισοδίου με ένα συμμαθητή μου (τον πλάκωσα στο ξύλο – κάτι που δεν αρμόζει σε σπουδαστές Ιερατικής Σχολής) δεν με άντεξαν άλλο – με πέρασαν από Εκκλησιαστικό Συμβούλιο οι καθηγητές (μαζί και ο μακαριστός γέροντας Ειρηναίος Γαλανάκης) και αποφάσισαν να μου ανακοινώσουν την αποβολή από τη σχολή. Όχι μόνο με απέβαλαν από τη Σχολή αλλά… από όλα τα Γυμνάσια της Κρήτης!», θυμάται ο κ. Σβουράκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *