skip to Main Content

Made in Greece o χαλβάς Αργουδέλη: 100 χρόνια χαλβαδοποιοί, 4 γενιές & νηστίσιμη νοστιμιά – Νέες γεύσεις με διαλεκτές πρώτες ύλες (φωτό-βίντεο)

Made in Greece o χαλβάς Αργουδέλη
acebook: ΑΡΓΟΥΔΕΛΗΣ Χαλβαδοποιια,Ταχινοποιια, Παραδοσιακά Γλυκά/ Argoudelis Ltd
acebook: ΑΡΓΟΥΔΕΛΗΣ Χαλβαδοποιια,Ταχινοποιια, Παραδοσιακά Γλυκά/ Argoudelis Ltd

Έφτασε η Καθαρά Δευτέρα και όλα είναι σχεδόν έτοιμα για το τραπέζι μας!

Λαχταριστά εδέσματα παίρνουν θέση με “Βασιλιά” όλων τον χαλβά!

Είναι θρεπτικός, είναι υγιεινός και πάνω από όλα είναι ελληνικός.

Σήμερα, το eirinika θα μπει στα “ύδατα” της οικογένειας Αργουδέλη και θα σας παρουσιάσει την πλούσια παράδοση που έχει γύρω από τον χαλβά.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Μπορεί να είναι εικόνα τόφου και κείμενο

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο

Η εταιρεία Αργουδέλης ΕΠΕ ανήκει στους ιστορικούς παραγωγούς της Ελλάδας που ασχολήθηκαν με το ταχίνι και το χαλβά και είναι μία από τις παλαιότερες βιοτεχνίες της πόλης του Πειραιά.

Μια οικογενειακή ιστορία που κρατάει από το 1860, μεταφέρει μεράκι απο Σμύρνη και περιπλανιέται στο Αιγαίο χτίζοντας την τεχνογνωσία της με διαδοχικούς σταθμούς τη Λέσβο, τη Σύρο, την Τήνο και τη Μύκονο, για να καταλήξει να ιδρύσει το πρώτο της εργοστάσιο στον Πειραιά στις αρχές του 20ου αιώνα.

Σήμερα, με σεβασμό στον πελάτη και αγάπη για το προϊόν τους, παράγουν ταχίνι, χαλβά, βανίλιες, λουκούμι και παραδοσιακά γλυκά όπως τότε!

Πάνω από 100 χρόνια ιστορίας

Ο χαλβάς της οικογένειας Αργουδέλη ζυμώνεται με το χέρι, μέσα στο μεγάλο μπασίμι, και μετά μπαίνει σε καλούπια και ταπεράκια για να συσκευαστεί. Γι’ αυτό και έχουν αυτή την ινώδη, μαστιχωτή υφή. 

Η ιστορία της οικογένειας Αργουδέλη ξεκινά στη Λέσβο. Εκεί ο Δημήτριος Ν.Αργουδέλης ξεκίνησε πρώτος την επεξεργασία του σησαμιού και στη συνέχεια την παραγωγή ταχινιού.

Παράλληλα τη δεκαετία του 1860 ασχολήθηκε και με το εμπόριο, τόσο στο νησί όσο και με τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Οι δυσκολίες ώθησαν το Δημήτριο Ν.Αργουδέλη να βρει την τύχη του στις Κυκλάδες. Το 1872 γεννιέται ο γιός του Νικόλαος Δ. Αργουδέλης στη Μύκονο.

Το 1890 η οικογένεια μετακομίζει πλέον στη Σύρο, όπου μαθαίνουν να φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού και λουκούμια. Στη Σύρο ο Νικόλαος Αργουδέλης παντρεύτηκε την Άννα Φαμέλη και απέκτησαν 9 παιδιά! Συνεχίζοντας την παράδοση και την τέχνη που είχε μάθει από τον πατέρα του Δημήτρη, ο Νικόλαος και η οικογένειά του, πάλεψαν με τη φτώχεια ενωμένοι σαν μια γροθιά, φτιάχνοντας γλυκά για να επιβιώσουν.

Ο Νικόλαος & η Άννα μέλει να γίνουν οι κύριοι συντελεστές της ίδρυσης της εταιρείας μας. Λίγο πριν το 1900 η οικογένεια μεταφέρεται στην Τήνο και η περιπλάνηση στις Κυκλάδες κλείνει στη Μύκονο μετά από μερικά χρόνια.

Το δραστήριο πνεύμα και το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Νικόλαου Αργουδέλη τον οδήγησε να εγκατασταθεί τελικά μαζί με όλη την οικογένειά του στον Πειραιά. Ιδρύεται στα Καμίνια η πρώτη οικοτεχνία ΑΡΓΟΥΔΕΛΗ, φτιάχνοντας λουκούμια & γλυκά κουταλιού και το 1919 χτίζεται το εργαστήριο όπου φτιάχνουν χαλβά και ταχίνι.

Με δυναμικό 50 εργατών, κάλυπτε τις ανάγκες ζήτησης της αγοράς σχεδόν όλης της Ελλάδας και ιδιαίτερα των νησιών.

Μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, η σκυτάλη περνάει στα εγγόνια του Νικόλαου και της Άννας Αργουδέλη. Η βιοτεχνία επεκτείνει την παραγωγή της ΑΡΓΟΥΔΕΛΗΣ Ο.Ε. και ξεκινά εξαγωγές σε Γερμανία & Η.Π.Α.

Παράλληλα διατηρεί πρατήριο λιανικής & αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά, στις οδούς Λυκούργου και Καραολή & Δημητρίου αντίστοιχα.

Η εταιρεία, ΑΡΓΟΥΔΕΛΗΣ ΕΠΕ πλέον, λειτουργεί με αυτή την επωνυμία και νομική μορφή έως και σήμερα.

Παράλληλα, το πρατήριο Λιανικής μεταφέρεται στην οδό Δ.Γούναρη, συνεχίζοντας παραδοσιακά στην αγορά του Πειραιά. Αρχικά επί της Γούναρη & Φωκίωνος και έπειτα στη Γούναρη μέσα στην – άλλοτε πολύβουη – στοά Πολίτου.

Η βιοτεχνία συνεχίζει την παράδοση του χειροποίητου, διατηρώντας το κλασσικό αλλά και διευρύνοντας τη γκάμα των προϊόντων ώστε να απευθύνεται σε περισσότερα κοινά και να ανταποκρίνεται στις όλο και εξελισσόμενες διατροφικές ανάγκες (προϊόντα ολικής αλέσεως, προϊόντα χωρίς ζάχαρη και «έξυπνες» λύσεις πρωινού). Παράλληλα, εξάγει σε Ρωσία, ΗΠΑ και 5 χώρες της Ε.Ε.

Σήμερα, η τέταρτη γενιά, η Ροζίνα, ο Βασίλης και η Αναστασία, κρατούν ψηλά την ποιότητα, τόσο μέσω των παραδοσιακών μεθόδων όσο και μέσω της αυστηρής επιλογής των πρώτων υλών, από τα ακριβότερες και καλύτερες καλλιέργειες στον κόσμο. Κοσκινίζεται, πλένεται, μπαίνει σε δεξαμένες με αλατόνερο, αποφλοιώνεται φυσικά, στεγνώνεται, ψήνεται και αλέθεται. Σε κανένα στάδιο της παραγωγής.

Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα και κείμενο

Ο χαλβάς της οικογένειας έχει φανατικούς φίλους, που έρχονται απ’ όλη την Αθήνα για να αγοράσουν. Η νέα γενιά πειραματίζεται και με νέες γεύσεις και τεχνικές. Χαλβάς με φυσική μαστίχα Χίου, από ταχίνι ολικής άλεσης, αλλά και χωρίς ζάχαρη, με φυσικά γλυκαντικά, όπως η στέβια.

Χαλβάς Βανίλια

Αποστολή της 4ης γενιάς Χαλβαδοποιών-Ταχινοποιών Αργουδέλη είναι:

ΓΕΥΣΕΙΣ

Να διατηρήσουν τη γευστική ανάμνηση 5 γενεών πελατών όπως τότε. Ο καταναλωτής των προϊόντων να συνεχίσει να βιώνει την απόλαυση και ποιότητα που του αξίζει!

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Κόντρα στη βαριά βιομηχανοποίηση, να διαφυλάξουν την πατροπαράδοτη διαδικασία παραγωγής ταχινιού, του χαλβά του ζυμωμένου στο χέρι και των συνταγών των παραδοσιακών γλυκών των προ-παππούδων τους. Παράλληλα, συνεχίζοντας σπάνιες παραδοσιακές διαδικασίες, τηρούν πιστοποιημένες προδιαγραφές ποιότητας & ασφάλειας τροφίμων.

ΕΞΕΛΙΞΗ

Να ακούν την αγορά, τους πελάτες, τις νέες διατροφικές συνήθειες και να αναπτύσσουν νέα προϊόντα για αυτούς.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΝΕΑ ΚΟΙΝΑ-ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Να μυήσουν τις νεότερες γενιές στα παραδοσιακά προϊόντα, που έχουν μείνει στη ζωή τους, γιατί αξίζουν διατροφικά. Να επεκταθούν σε ακόμα περισσότερες γειτονιές, διατηρώντας το μοντέλο επιλεκτικής διανομής που εμπιστεύονται (παντοπωλεία, delicatessen, καφεκοπτεία, γαλακτοπωλεία κλπ). Να απευθυνθούν σε ακόμα περισσότερες εξαγωγικές αγορές. Σήμερα η εταιρεία εξάγει σε Ρωσία, ΗΠΑ, και 5 χώρες στην Ε.Ε.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Να προσφέρουν στους ανθρώπους τους ένα όμορφο περιβάλλον εργασίας να νιώθουν κι αυτοί μέλη της οικογένειας.

ΣΥΝΕΧΙΣΗ

Να προσπαθούν να βελτιώνονται κάθε μέρα. Να παραδώσουν στην επόμενη γενιά μια εταιρεία που θα θέλουν να αναλάβουν!

Πού βρίσκουμε το χαλβά;
Στο εργαστήριο: Ν. Φραγκούλη 38, Καμίνια.
Στο πρατήριο: Δ. Γούναρη 21-23 (Στοά Πολίτου), Πειραιάς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top