skip to Main Content

Made in Greece ο «Μακεδονικός Χαλβάς»: Γεύση με παράδοση από το 1924 για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας – Εξαγωγές σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Ασία

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

Ήταν το 1922, μετά την Μικρασιατική καταστροφή και το διωγμό του ελληνικού πληθυσμού, όταν τρία αδέλφια, ο Κωνσταντίνος, ο Ελευθέριος και ο Σάββας Χαϊτογλου, από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας, έφτασαν στην Θεσσαλονίκη μαζί με τις οικογένειες τους, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Το 1924, δημιουργούν μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση, με αφορμή την ενασχόληση του πατέρα τους, Νίκου Χαϊτογλου, με τον χαλβά. Ως χαλβαδοποιός στην Μικρά Ασία, μετέφερε πολύτιμη γνώση στα παιδιά του, ώστε να συνεχίσουν την παράδοση. Αρχικά η επιχείρηση είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οχτώ χρόνια μετά η εταιρεία εξελίχθηκε και χτίστηκε μία αξιόλογη βιομηχανική εγκατάσταση στην οδό Δάμωνος κοντά στον νέο σιδηροδρομικό σταθμό.

Από το 1962 μεταφέρεται στο Καλοχώρι, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, καταλαμβάνοντας έκταση 180.000 τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων τα 70.000 τετραγωνικά μέτρα είναι οι στεγασμένοι της χώροι. Η τεχνολογία εξελίχθηκε και η αυτοματοποίηση εισήλθε σε πολλά τμήματα της παραγωγής, όμως το σουσάμι εξακολουθούσε να αλέθεται σε πέτρινους μύλους και ο χαλβάς να παράγεται με τον κλασικό παραδοσιακό τρόπο.

 

Με ένα ιδιόκτητο φορτηγό, η εταιρεία άρχισε να προμηθεύει με χαλβά ολόκληρη την Αττική. Ο χαλβάς Χαΐτογλου έγινε γνωστός από στόμα σε στόμα και σύντομα μετονομάστηκε σε “Μακεδονικός Χαλβάς”. Το 1950, η εταιρεία ξεκίνησε μία τολμηρή προσπάθεια να τυποποιήσει τον Μακεδονικό Χαλβά σε μεταλλική συσκευασία. Σήμα κατατεθέν μία γυναικεία φιγούρα, ντυμένη με την παραδοσιακή στολή της Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Το σήμα αυτό έμελλε να αποτυπωθεί στο καταναλωτικό κοινό και να διαγράψει μία νέα εποχή για την εταιρεία.

Η πρόοδος της εταιρείας υπήρξε ραγδαία και χρόνο με το χρόνο γνώριζε ολοένα και μεγαλύτερη άνθιση. Σήμερα, ογδόντα και πλέον χρόνια μετά, η βιομηχανία τροφίμων ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ, είναι μία εταιρεία που παράγει παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα απόλυτα ενταγμένα στην Μεσογειακή διατροφή.

Η βιομηχανία απασχολεί περίπου 450 άτομα προσωπικό και μέσα από ένα οργανωμένο δίκτυο πωλήσεων που διαθέτει, προωθεί τα προϊόντα της ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα και απομακρυσμένα μέρη της Ελληνικής Επικράτειας, κατέχοντας έτσι υψηλότατο μερίδιο στην Ελληνική αγορά.

Ο Μακεδονικός Χαλβάς, όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα παραγωγής, διαθέτουν και μία ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό, αφού το 50% παραγωγής προορίζεται για εξαγωγές. Από την Αμερική και τον Καναδά, την Αυστραλία, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Ρωσία και τις αγορές της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, έως τη Μέση Ανατολή και την Ασία τα προϊόντα αυτά αποτελούν μερικούς από τους καλύτερους πρεσβευτές της Ελλάδας.

Με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα ανακαλύψτε τα προϊόντα της εταιρείας και απολαύστε τα στο οικογενειακό σας τραπέζι. Ο «Μακεδονικός Χαλβάς», είτε στις κλασικές του γεύσεις, είτε στις νέες και πιο ιδιαίτερες, όπως με γεύση μαστίχας Χίου ή με σησάμι ολικής αλέσεως ή ακόμη και ο φουντουκένιος χαλβάς, αποτελεί ένα άκρως θρεπτικό τρόφιμο, πλούσιο σε ευεργετικές ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό το καθιστά αυτομάτως ένα τρόφιμο που δεν θα πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Αφοι Χαΐτογλου ΑΒΕΕ
57009 Καλοχώρι, Θεσσαλονίκη
Τηλ. : 2310 389700
Φαξ : 2310 751747
Γραμμή επικοινωνίας καταναλωτή:
800 11 83131
e-mail: info@macedonianhalva.gr
Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *