Εγκαίνια CITRONNE Gallery Αθήνα έκθεση Μυθιστορίες ΙΙ CITRONNE GALLERY -…
Η περίοδος των γιορτών στους καμβάδες των μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων (ΦΩΤΟ)
Η τέχνη και ειδικότερα η ζωγραφική αναπαριστά την ζωή , ή αν θέλετε την παρουσιάζει στην πιο έντονη ή όμορφη μορφή της.
Η ηθογραφική ζωγραφική στις μέρες μας δεν είναι διαδεδομένη αλλά το 18ο και το 19ο αιώνα γνώρισε μεγάλη άνθιση με έργα τέχνης Ελλήνων ζωγράφων που έμειναν στην ιστορία. Ιακωβίδης, Λύτρας, Γύζης, Βολανάκης, Βρυζάκης, Παρθένης και άλλοι μεγάλοι Έλληνες ζωγράφοι κυρίως της σχολής του Μονάχου δημιούργησαν αριστουργήματα.
Η πιο ωραία εποχή του χρόνου, το δωδεκαήμερο των γιορτών, δεν θα μπορούσε να λείπει από τους καμβάδες των μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων
Το 1872 ο Νικηφόρος Λύτρας ζωγράφισε μια ομάδα παιδιών διαφόρων εθνικοτήτων να λένε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Αρκούσε αυτό το έργο για να αποδοθεί στον κορυφαίο Έλληνα καλλιτέχνη ο τίτλος του «ζωγράφου των Χριστουγέννων» και για να γίνει ο πίνακας ο πιο διάσημος πίνακας στην Ελλάδα, με θέμα τα Χριστούγεννα.
Στην εθνική πινακοθήκη της Ελλάδας βρίσκεται ο πίνακας του Σπύρου Βικάτου με τίτλο “Χριστουγεννιάτικο δέντρο”. Το έργο δεν είναι σαφές πότε δημιουργήθηκε. Πρόκειται για ένα λάδι σε καμβά, διαστάσεων 77 εκ. x 105 εκ. Το έργο απεικονίζει μία σκηνή από τη ζωή της νεοελληνικής μεγαλοαστικής τάξης. Στο σαλόνι ενός αστικού σπιτιού όπου μία οικογένεια κάθεται δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Ο Γιώργος Ιακωβίδης γεννήθηκε στη Λέσβο. Σπούδασε ζωγραφική στο “σχολείο τεχνών της Αθήνας”(μετέπειτα Ανώτατη σχολή καλών τεχνών) με δασκάλους τον Νικηφόρο Λύτρα και το Λεωνίδα Δρόση. Αποφοίτησε με άριστα και με υποτροφία συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Υπηρέτησε πιστά τον γερμανικό ακαδημαϊκό νατουραλισμό της λεγόμενης «Σχολής του Μονάχου». Στους πίνακες του απεικονίζει παραστατικά σκηνές της ελληνικής οικογένειας. Ο Ιακωβίδης θεωρείται ο ζωγράφος που αποθέωσε στους πίνακες του την παιδική ηλικία.
Ο Ιακωβίδης υπογράφει δύο ( για κάποιους τρεις ) πίνακες με θέμα τις γιορτές:
Ο πίνακας “Χριστούγεννα” απεικονίζει δύο παιδιά με τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους σε ένα στολισμένο σαλόνι.
Ο πίνακας “Ρόδια” του Ιακωβίδη, είναι μια “νεκρή φύση”, που απεικονίζει το εμβληματικό σύμβολο για το γούρι της Πρωτοχρονιάς τα “Ρόδια”
Η διάσημη “παιδική συναυλία” του Ιακωβίδη από κάποιους θεωρείται ως πίνακας με θέμα τα Χριστούγεννα. Ο πίνακας όμως απεικονίζει μια ομάδα παιδιών μέσα σε ένα δωμάτιο, τα οποία παίζουν μουσική, για να διασκεδάσουν ένα νήπιο που το κρατάει η μητέρα του. Ένα από τα αγόρια παίζει τύμπανο, ένα άλλο τρομπέτα, ενώ ένα τρίτο χρησιμοποιεί ως όργανο ένα ποτιστήρι. Ένα τέταρτο αγόρι κρατά κάποιο άλλο πνευστό όργανο, το οποίο όμως δε διακρίνεται. Υπάρχει ακόμη ένα άλλο παιδί στο βάθος, μάλλον κορίτσι, που κοιτά χαμογελαστό. Από το παράθυρο μπαίνει φως κυρίως από αριστερά. Είναι μέρα, μάλλον ανοιξιάτικη, γεγονός που παίζει ιδιαίτερο ρόλο στο έργο, καθώς δημιουργεί έντονες σκιές στις φιγούρες και έντονα φωτισμένα περιγράμματα, όπως στην περίπτωση του παιδιού με το τύμπανο.
Λιγότερο γνωστοί πίνακες με θέμα τα Χριστούγεννα είναι αυτοί των ζωγράφων και αγιογράφων Εμμανουήλ Λαμπάρδου , (Η γέννηση- 17ος αιώνας) και Κωνσταντίνου Αρτέμη , (Η γέννησις του Κυρίου )
Οι καλικάντζαροι και ο Παναγιώτης Τέτσης
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σύγχρονους ζωγράφους είναι ο Παναγιώτης Τέτσης.
Ο Τέτσης δεν έχει δημιουργήσει κάποιο πίνακα με θέμα τα Χριστούγεννα αλλά αξίζει να σημειώσουμε ότι αποτύπωσε με εκφραστικότητα τους καλικάντζαρους στο βιβλίο “Αερικά, ξωτικά και καλικάντζαροι” του Θάνου Βελούδου.
Επιμέλεια: Ειρήνη Πιτσόλη