Όταν η Κρητική πριγκίπισσα Αριάδνη σχεδίασε να σκοτώσει τον Μινώταυρο…
Made in Greece η KLOTHO: Πώς μια Κρητικιά δημιουργεί παγκόσμιο brand resort wear από τους αργαλειούς των γιαγιάδων
Μια νέα γυναίκα από την Κρήτη εξελίσσει την πανάρχαια τέχνη της υφαντικής και την μακρά παράδοση της Κρήτης και κάνει δυναμικά βήματα στον κόσμο της μόδας.
Η Αλεξάνδρα Θεοχάρη έστησε ξανά στην Κρήτη το παλιό εργαστήρι υφαντικής της γιαγιάς της, με τον ίδιο της τον αργαλειό, και δημιούργησε την KLOTHO, μια σύγχρονη επιχείρηση που αντλεί την έμπνευσή της από το μακραίωνο πολιτισμό του νησιού και την υπέροχη φύση του.
Οι υψηλής αισθητικής και ποιότητας χειροποίητες τσάντες της και τα καφτάνια της απευθύνονται σε γυναίκες που αναζητούν την ιδιαίτερη σύνδεση της παράδοσης με την σύγχρονη μόδα και την Τέχνη.
Η Αλεξάνδρα Θεοχάρη μίλησε στο eirinika.gr για την KLOTHO και τα σχέδιά της για το μέλλον.
Ειρήνη Νικολοπούλου: Ας πάρουμε από την αρχή την ιστορία. Πώς προέκυψε η ιδέα για να ασχοληθείς με την υφαντική;
Αλεξάνδρα Θεοχάρη: Tα παιδικά μου βιώματα μέσα από το πολύβουο και πολύχρωμο εργαστήρι υφαντικής που διατηρούσε η γιαγιά μου σε χωριό της Κρήτης ξαναζωντάνεψαν όταν, στα πλαίσια μιας εργασίας, επισκέφθηκα ένα αντίστοιχα δραστήριο εργαστήρι υφαντικής που διατηρούν μοναχές σε γνωστό μοναστήρι του Ρεθύμνου. Είναι απίστευτο πώς οι παραστάσεις αυτές έδεσαν αρμονικά και αβίαστα με την αγάπη μου για την Τέχνη και τις σπουδές μου στην Ιστορία της Τέχνης και το σχέδιο μόδας. Έτσι δημιούργησα τη KLOTHΟ, ξετυλίγοντας το κουβάρι του χρόνου και δίνοντας νέα πνοή σε μια τέχνη που πάει να εξαφανιστεί.
ΕΝ: Τι αποτελεί την έμπνευση σου για τη δημιουργία της KLOTHO και ποια ήταν τα στάδια ακολούθησαν από τη στιγμή που λάβατε την απόφαση;
ΑΘ: Ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης αποτελεί σίγουρα ο πολιτισμός, η παράδοση, η ιστορία μας. Μοτίβα από τη μακραίωνη υφαντική μας παράδοση ,από Μινωικές τοιχογραφίες και αγγεία προσαρμόζονται στο σήμερα και ξαναζούν πάνω σε ένα καφτάνι ή μια τσάντα. Πηγή έμπνευσης είναι οι γεωμετρικές γραμμές και η απλότητα της Κλασσικής Ελλάδας, η λάμψη του ελληνικού ήλιου, το δροσερό αεράκι της θάλασσας.
Από τη στιγμή που έλαβα την απόφαση για τη δημιουργία της KLOTHΟ το πρώτο βήμα ήταν να ξαναστήσω τον παλιό αργαλειό της γιαγιάς, ύστερα να βρεθούν τα ποιοτικότερα ελληνικά νήματα, να γίνουν άπειρες δοκιμές ώστε να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, να βρεθούν οι σωστοί συνεργάτες που να μοιραστούν το όραμά μου και να με βοηθήσουν να το πραγματοποιήσω. Κι επειδή η ανταπόκριση του κόσμου ήταν αναπάντεχα θετική και η ζήτηση κυρίως σε τουριστικούς προορισμούς μεγάλη, προχωρήσαμε στο επόμενο βήμα, να συνεργαστούμε με γυναίκες υφάντριες σε όλη την Κρήτη.
ΕΝ: Ποια ήταν τα δύσκολα και ποια τα εύκολα βήματα μέχρι τώρα;
ΑΘ: Νομίζω ότι τίποτα δεν έχει έρθει εύκολα. Το να προσπαθείς να ξαναβάλεις στην παραγωγή μια σχεδόν ξεχασμένη τεχνική και να πείσεις ότι η τεχνική αυτή μπορεί να εξελιχθεί και να ενσωματωθεί στη σύγχρονη πραγματικότητα είναι από μόνο του ένα δύσκολο βήμα.
Βέβαια η αγάπη μου για καλλιτεχνική δημιουργία, η ζεστή ανταπόκριση και το ενδιαφέρον του κόσμου, η έμπνευση που όχι μόνο δεν λείπει αλλά τροφοδοτείται από τον πανέμορφο τόπο στον οποίο ζούμε κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα.
Ε.Ν: Πως σκοπεύεις να προχωρήσεις και να εξελίξεις ότι έχεις καταφέρει μέχρι τώρα;
ΑΘ: Θα συνεχίσουμε με συνέπεια και αξιοπιστία να δημιουργούμε προϊόντα υψηλής πολιτισμικής αξίας και υψηλής ποιότητας που απευθύνονται στη καλλιεργημένη γυναίκα που εκτιμά τη διαχρονική αξία του χειροποίητου και αγαπά την απλότητα. Ζητούμενο είναι επίσης να επεκταθούμε εμπορικά με περισσότερα σημεία πώλησης και να αυξήσουμε την παραγωγή μας βάζοντας σε λειτουργία και άλλους αργαλειούς σε περισσότερα μέρη της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας.
ΕΝ: Πόσο πολύ νιώθεις πως εκπροσωπεί την Ελλάδα, το «Μade in Greece», το brand της KLOTHΟ;
ΑΘ: Δεν θα μπορούσε να είναι ελληνικότερο. Η ονομασία KLOTHO προέρχεται από τη μοίρα Κλώθω της Ελληνικής Μυθολογίας που ύφαινε τις ζωές των ανθρώπων. Στο logo μας απεικονίζεται χορεύτρια Μινωικής εποχής ενώ οι γραμμές ζικ-ζακ είναι αναφορά στη «στράτα του έρωτα», γνωστό μοτίβο της κρητικής υφαντικής τέχνης.
Παρόλο που η κλωστοϋφαντουργία στην Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση, κάναμε μεγάλη προσπάθεια να εξασφαλίσουμε τα καλύτερα ελληνικά νήματα από καθαρό βαμβάκι. Τα δέρματα που χρησιμοποιούμε στις τσάντες μας είναι από τοπικά βυρσοδεψεία ενώ τεχνίτες και υφάντριες εννοείται ότι βρίσκονται διάσπαρτοι στην Κρήτη. Είναι μεγάλη η χαρά να βλέπουμε ξεχασμένους αργαλειούς και εγκαταλελειμμένα εργαστήρια να αναβιώνουν την υφαντική, μια από τις πρώτες τέχνες στην ιστορία του ανθρώπου, και να την προσαρμόζουν στο σήμερα.
ΕΝ: Ποια είναι τα όνειρά σας για το μέλλον της KLOTHO και ποιους στόχους έχετε;
ΑΘ: Το όραμά μας είναι να γίνει το brand συνώνυμο της κρητικής υφαντικής παράδοσης διεθνώς. Θέλουμε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε προϊόντα υψηλής ποιότητας με πολιτισμική και χρηστική αξία που «πατάνε» στην παράδοση και ενσωματώνονται στη σύγχρονη εποχή.
Στόχος μας είναι η καθιέρωση στην ελληνική και διεθνή αγορά ως ένα αυθεντικά ελληνικό resort wear brand, που δεν παράγει μαζικά άλλο ένα resort ρούχο αλλά παντρεύει τη μόδα με την τέχνη, δημιουργεί μοναδικά κομμάτια σε περιορισμένα αντίτυπα, κατά παραγγελία, αφού απαιτείται πολύς χρόνος και κόπος για την παραγωγή τους. Αυτό είναι άλλωστε το τίμημα για τη διατήρηση μιας τέχνης με ιστορία χιλιάδων χρόνων!
Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου
* Επισκεφθείτε την σελίδα της KLOTHO στο Facebook: klothothreadoftime και το Instagram: klotho_thread_of_time
Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 4 Μαΐου 2016.