Η Σύλβια Μάρκο είναι η Ελληνίδα, η οποία αναδείχθηκε ως…
ΑΠΟΚΛ: 3 «σιδηρές» Ελληνίδες του Λονδίνου μιλούν στο eirinika για τα Greek International Women Awards (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)
Σοφία Κωνσταντοπούλου – Παπαδοπούλου: είναι η γυναίκα που εμπνεύστηκε τα πρώτα Ελληνικά διεθνή βραβεία γυναικών – Greek International Women Awards (GIWA).
Της ζήτησα να μοιραστεί μαζί μου σε μια πολύωρη και ζεστή κουβέντα μεταξύ γυναικών στο Λονδίνο, όπου ζει και εργάζεται, την αρχική ιδέα και τους στόχους της πίσω από ένα τόσο μεγαλεπήβολο project.
Στην παρέα μας εκείνο το απόγευμα της μεγάλης έκπληξης και υπερηφάνειας μου, να μάθω από πρώτο χέρι για αυτή την υψηλοτάτου επιπέδου διοργάνωση «Ελληνίδων που βραβεύουν Ελληνίδες» ήρθαν και η σπινθηροβόλα νομική σύμβουλος Νάγια Μπολτέτσου μαζί με την δυναμική Ιωάννα Πασχαλίδου.
Η συζήτηση πήρε φωτιά και έλαβε χώρα στο ιστορικό ξενοδοχείο Claridge’s υπό το βλέμμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ και της βασίλισσας Ελισάβετ.. να τα λέμε αυτά…
Ας δούμε πρώτα λίγα λόγια για το τι είναι το GIWA, το τι μου είπε η καθεμία ξεχωριστά από τις τρεις επικεφαλής της διοργάνωσης και on camera σε αυτό το 3ωρο ladies talk στην καρδιά της Βρετανικής πρωτεύουσας.
Τα βραβεία GIWA
Tα βραβεία, Greek International Women Awards (GIWA), είναι ένα project μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και θα λάβουν χώρα πρώτη φορά στο Λονδίνο στις 9 Δεκέμβριου του 2017.
Φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο και αποτελούν έναν ανερχόμενο θεσμό που θέλει να αγκαλιάσει τον παγκόσμιο ελληνισμό.
Σκοπός των βραβείων GIWA είναι η αναγνώριση και επιβράβευση των Ελληνίδων, που έχουν καταφέρει να διακριθούν διεθνώς και εθνικώς δια των επαγγελματικών τους επιτευγμάτων, με τη δράση τους και για τις επιδόσεις τους στις υπό βράβευση κατηγορίες των GIWA .
Μέσω της επίσημης ιστοσελίδας των βραβείων GIWA, οι ενδιαφερόμενες εκλήθησαν και έθεσαν υποψηφιότητα στις κατηγορίες: Τέχνη και Design, Επιχειρηματικότητα, Μόδα, Οικονομικές Επιστήμες (Finance), Τουρισμός και φιλοξενία (Hospitality), Θετικές επιστήμες, Κοινωνικές Επιστήμες, Ναυτιλιακά, Αθλητικά, Κοινωνική Υπευθυνότητα (Social Responsibility) και Young Star Award 18-23.
Η κατηγορία Δια βίου επιτεύγματα (Life Time Achievement) είναι εκτός διαγωνισμού καθώς το τιμώμενο πρόσωπο επιλέγεται σε ετήσια βάση από την οργανωτική επιτροπή των βραβείων.
Φέτος το τιμώμενο πρόσωπο είναι η κα Ελένη Γλυκατζη, η οποία δέχτηκε την ως άνω προτεινόμενη βράβευση της επιτροπής και με εγκαρδιότητα και θέρμη στηρίζει αυτό το πρώτο βήμα του εγχειρήματός.
Η κριτική επιτροπή των βραβείων αποτελείται από ένα πάνελ διεθνώς και/ή εθνικώς αναγνωρισμένων προσωπικοτήτων, που αντιπροσωπεύουν τις αξίες των βραβείων GIWA: Αριστεία, Εγκυρότητα, Σεβασμός, Παραγωγικότητα, Υπευθυνότητα, Διαφάνεια και Ήθος.
Η διαδικασία διεξαγωγής των βραβείων GIWA είναι βασισμένη στην αρχή της διαφάνειας και αξιοκρατίας και μεταξύ άλλων εμπεριέχει το στοιχείο της δημόσιας ψήφου (public voting) του κοινού και έλαβε χώρα δια της επίσημης ιστοσελίδας των GIWA.
Υποστηρικτές των βραβείων GIWA είναι μια σειρά μεγάλων και επιτυχημένων επιχειρήσεων και επιχειρηματιών όπως και διακεκριμένοι επαγγελματίες, νομικοί, αρχιτέκτονες και οικονομολόγοι.
Η οργανωτικοί επιτροπή των βραβείων GIWA απαρτίζεται από τη Σοφία Κωνσταντοπούλου, Γεωργία Γαβριηλίδου, Ιωάννα Πασχαλίδου, Χριστίνα Φωτεινέλη, Φωτεινή Βογιατζή, Μαρία Σαραντοπούλου, Τζοάννα Γαλάνη, Μάρμω Συριγου, Ηρώ Κουτσίουμπα και Νάγια Μπολτέτσου.
Όλα μέλη της επιτροπής παρέχουν τον προσωπικό τους χρόνο τους και συνεισφέρουν τις υπηρεσίες τους στη σύσταση και τη λειτουργία του θεσμού σε αμιγώς εθελοντική βάση.
Τι μου είπε η εμπνεύστρια των βραβείων GIWA, Σοφία Κωνσταντοπούλου – Παπαδοπούλου
«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη που μοιράζομαι μαζί σου Ειρήνη τον στόχο και την έμπνευση των Πρώτων Ελληνικών διεθνών Βραβείων Γυναικών, τα Greek International Women Awards (GIWA). Έχεις υπάρξει πρεσβεύτρια των γυναικών δημοσιογράφων στην χώρα μας κ έχεις επιτελέσει σημαντικό έργο για να τις αναδείξεις», τόνισε αρχικά η κα. Κωνσταντοπούλου και συνέχισε: «Τα GIWA είναι βραβεία που για τα ελληνικά δρώμενα δεν έχουν λαβει χωρα ξανά είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας και η απώτερη επιδίωξη μας είναι να καθιερωθούν ως θεσμός.Θα μπορούσα να ξεκινήσω με κάποια νούμερα και στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη κρίση, την ανεργία ή ακόμα και την ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Όμως δεν είναι αυτός ο σκοπός μας».
Σε ερώτηση μου ποιο είναι ο σκοπός και ο στόχος των βραβείων μου απάντησε ότι η Σοφία Κωνσταντοπούλου – Παπαδοπούλου: «Ο σκοπός των βραβείων GIWA είναι να αναδείξουν εκείνες τις γυναικείες προσωπικότητες που μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο κόντρα στους αριθμούς τολμούν, δημιουργούν και επιτυγχάνουν Αποδεικνύοντας σε όλους εμάς οτι οι Ελληνίδες μπορούν! Τα βραβεία αυτά έχουν διπλό στόχο.
(1ον) Να αναδείξουν την Ελληνική παρουσία στο διεθνές στερέωμα και
(2ον) να εντοπίσουν και να επιβραβεύσουν την Ελληνική αριστεία σε διαφορετικούς τομείς ανά τον κόσμο.
Ζώντας στο εξωτερικό, ιδιαίτερα σε μία διεθνή μητρόπολη και σταυροδρόμι όπως το Λονδίνο, έχω αντιληφθεί ότι οι Έλληνες δεν είναι μόνο μία μεγάλη κοινότητα διασποράς ανά τον κόσμο, αλλά ειναι οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς που πάντα διαπρέπαν! Προσαρμόζονται στις κοινωνίες που ζουν, διακρίνονται και αφήνουν το αποτύπωμά τους σε πολλούς τομείς.Πιστεύουμε ότι αυτές οι ιδιότητες και τα επιτεύγματα των Ελλήνων πρέπει ν’ αναδειχθούν. Το έχει ιδιαίτερα ανάγκη σήμερα η πατρίδα μας που ζει τις πολύπλευρες συνέπειες μίας παρατεταμένης και βαθιάς κρίσης που πλήττει τους πάντες, αλλά και την εικόνα της προς τα έξω».
Ενώ για το ποια ήταν η έμπνευση που την οδήγησε στην απόφαση της δημιουργίας των βραβείων μου είπε ότι «Το θέμα της επιβράβευσης είναι μια συνειδητή απόφαση μου, απόλυτα εναρμονισμένη με τις αξίες που έχω πάρει από την οικογένεια μου, που με έμαθε να πιστεύω στη μοναδικότητα και την αξία κάθε ανθρώπου που συναναστρεφόμουν, αλλά και με τις δυσκολίες και την αμφισβήτηση που εγώ η ίδια έχω αντιμετωπίσει ως γυναίκα επαγγελματίας.
Διαπιστώνουμε καθημερινά ότι οι γυναίκες έχουν λιγότερες ευκαιρίεςνα αναδειχθούν και να εξελιχθούν, να προβληθεί και να εκτιμηθεί το έργο τους πόσο μάλιστα έξω από τη χώρα τους. Και παράλληλα ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερες Ελληνίδες που έχουν έργο σημαντικό, με διάρκεια κι εντυπωσιακά επιτεύγματα σε διεθνές επίπεδο που δεν είναι γνωστό η δεν έχει εκτιμηθεί και προβληθεί όσο θα έπρεπε. Τα GIWA τιμά αυτό το έργο και τα επιτεύγματά τους και δίνει λύση στο φαινόμενο της εσωστρέφειας που μάλλον ευδοκιμεί ιδιαίτερα στη χώρα μας.
Πλέον για όλους μας θα πρεπει να γίνει ένα στοίχημα κοινωνικό για να απαλλάξουμε την εσωστρέφεια από πάνω μας και να νοιώσουμε υπερήφανοι και υπερήφανες για τα κατορθώματα μας.
Τα βραβεία λοιπόν φιλοδοξούν να συμβάλλουν στο να καλυφθεί αυτό το κενό, να λειτουργήσουν ως μέσον ανάδειξης σημαντικών γυναικών με Ελληνική καταγωγή ανά τον κόσμο και να δώσουν νέες ευκαιρίες κι ορατότητα στο έργο τους.
Οι στόχοι μας είναι ευγενείς και υψηλοί γι’ αυτό και είναι προκλητικοί. Για να επιτευχθούν έχουν ανάγκη της δικής συνεργασίας σας και θερμής υποστήριξης σας.
Είμαι βέβαια πια ότι οι στοχευμένες δράσεις, εντός ή εκτός της χώρας μας οδηγούν στη πλήρη ανάπτυξη και την αναβάθμιση της Ελλάδας μας».
Ιωάννα Πασχαλίδου: «Δέχτηκα να συμμετάσχω επειδή αυτά τα βραβεία έχουν τόσο φύλο όσο και εθνικότητα»
Η Ιωάννα Πασχαλίδου είναι στην οργανωτική επιτροπή των GIWA και μου μίλησε για την αποφάσή της να συμμετέχει.
«Όταν η Σόφια μου ζήτησε να συμμετάσχω στην οργανωτική επιτροπή των GIWA, δέχτηκα επειδή αυτά τα βραβεία έχουν τόσο φύλο όσο και εθνικότητα. Είναι απολύτως απαραίτητο να επικεντρωθούμε στις γυναίκες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ελληνική διασπορά. Στις γυναίκες αυτές, οι οποίες επιτυγχάνουν σε πολλούς τομείς, συχνά υπό δύσκολες συνθήκες», τόνισε η κα. Πασχαλίδου.
Και συνέχισε λέγοντας: «Επιθυμούμε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη μας τελετή και να γίνει θεσμός. Δεν είμαστε μόνες σε αυτήν την προσπάθεια. Έχουμε δίπλα μας τους 33 δικαστές που θα αποφασίσουν για την νικήτρια, το κοινό που συμμετείχε δυναμικά στη διαδικασία υποψηφιότητας και τη διαδικασία δημόσιας ψηφοφορίας, καθώς και υποστηρικτές και χορηγούς, χωρίς τους οποίους δεν θα ήταν εφικτό αυτό το εγχείρημα. Καταλαβαίνω πλήρως ότι ζούμε σε ένα ρευστό παγκόσμιο περιβάλλον και ότι οι προοπτικές ίσως δεν φαίνονται πάντα ενθαρρυντικές Καταλαβαίνω επίσης ότι η Ελλάδα διανύει μια μεγάλη οικονομική κρίση και ότι μπορεί να φανεί ως πολυτέλεια το να ζητά κανείς οικονομική υποστήριξη. Για το λόγο αυτό, θεωρούμε απαραίτητο να αναδείξουμε τις προσπάθειες των Ελληνίδων και θα συνεχίσουμε να καλούμε όσους θέλουν και μπορούν να σταθούν δίπλα μας. Σε προσωπικό επίπεδο, τα GIWA με έχουν κάνει πιο πλούσια. Είναι εκπληκτικό να βιώνεις από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα της ομαδικής εργασίας και να βλέπεις διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικές προσωπικότητες να δημιουργούν. Το GIWA με έκαναν επίσης να νιώσω πιο κοντά στην Ελλάδα. Λείπω εδώ και σχεδόν 15 χρόνια και η συμμετοχή σε αυτήν την προσπάθεια μου έδωσε μια ενεργή υπενθύμιση για το τι είναι πραγματικά καταπληκτικό στη χώρα μας».
Το site των βραβείων: http://greekinternationalwomenawards.com/