skip to Main Content

Made in Greece ο Αλέξης Μαντάς & τα σανδάλια του “Κyma” με μπλε σόλα: Ο δικός μας Louboutin!

Ένας νέος Έλληνας που επέστρεψε από την Αμερική, μαγεύτηκε από την ελληνική θάλασσα και τα ελληνικά νησιά αποφάσισε να «τα κλείσει» μέσα στα υπέροχα σανδάλια που σχεδιάζει.

Για τους αμέτρητους τουρίστες που επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι την Ελλάδα, η χώρα μας είναι συνυφασμένη με τα πανέμορφα νησιά της, με τα υπέροχα λευκά σοκάκια τους και τις ειδυλλιακές παραλίες με τα γαλάζια νερά. Αυτός ο συνδυασμός, της ηρεμίας των καλοκαιρινών ελληνικών διακοπών και της μαγευτικής ομορφιάς της θάλασσας, καρφώθηκε στο μυαλό του 30χρονου Αλέξη Μαντά.

 

Μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια με παράδοση στο παπούτσι, τόσο στην Αμερική όσο και στην Ελλάδα και την Πάτρα, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα δικό του brand πάνω στο πιο παραδοσιακά ελληνικό υπόδημα, το σανδάλι. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε, μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Κωνσταντίνο την παραγωγή των ΚΥΜΑ.

Τα σανδάλια ΚΥΜΑ είναι μία εκλεπτυσμένη μορφή των παραδοσιακών ελληνικών κατασκευών. Μοναδικά σε σχεδιασμό όσο και σε ποιότητα, κάθε σχέδιο παίρνει την ονομασία του από ένα ελληνικό νησί αντικατοπτρίζοντας την αισθητική και το συναίσθημα, που σου δίνει το κάθε ένα. Όπως και τα νησιά μας, κάθε ζευγάρι έχει την δική του ιδιοσυγκρασία, αλλά όλα μοιράζονται την μπλε σόλα, που συμβολίζει την θάλασσα.

Ο Αλέξης Μαντάς μίλησε στο eirinika.gr για την υπέροχη Made in Greece ιδέα του.

Ειρήνη Νικολοπούλου: Κύριε Μαντά, πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε την δημιουργία του brand ΚΥΜΑ;

Αλέξης Μαντάς: Μαζί τον μεγαλύτερο αδερφό μου Κωνσταντίνο δουλεύουμε σε αυτό το νέο εγχείρημα, όπου έχουν μοιραστεί οι αρμοδιότητες. Ο Κωνσταντίνος είναι το business κομμάτι και εγώ στο δημιουργικό. Η οικογένεια μας έχει μια μεγάλη παράδοση στον χώρο του υποδήματος. Ο πατέρας μας σε μικρή ηλικία έφυγε για την Αμερική όπου έζησε και δούλεψε για 20 χρόνια. Δούλεψε ως τσαγκάρης, και στην συνέχεια άνοιξε δικό του κατάστημα με καουμπόικες μπότες και δερμάτινα ήδη στο Ντάλλας, Τέξας όπου ζούσε. Ο αδερφός μου κι εγώ γεννηθήκαμε και ζήσαμε ως παιδιά στην Αμερική πριν έρθουμε στην Ελλάδα το 1989. Το 1990 ο πατέρας μας άνοιξε στην Πάτρα ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα παπουτσιών στην Ελλάδα το οποίο μέχρι και σήμερα είναι η βασική μας δουλειά.

Όλα ξεκίνησαν λοιπόν τον Σεπτέμβρη του 2013. Εγώ τότε αφού έχω τελειώσει με όλες τις σπουδές μου, (Τμήμα φιλοσοφίας Παν/μιο Πατρών, Σκηνοθεσία κινηματογράφου στο New York College στην Αθήνα) δουλεύω κι εγώ στην οικογενειακή επιχείρηση με τους δυο μου αδερφούς στο κατάστημα υποδημάτων στην Πάτρα. Το παπούτσι σαν αντικείμενο ενασχόλησης μου άρεσε αλλά ήθελα να είναι με έναν πιο δημιουργικό τρόπο απτό εμπόριο λιανικής.

Τότε ήταν που είχα την ιδέα για την δημιουργία ενός αυστηρά ελληνικού brand με εξαγωγική δύναμη, δεδομένη της εύκολης πρόσβασης και εξοικείωσης που έχουμε ως οικογένεια με την Αμερική. Αυστηρά “ελληνικό” παπούτσι είναι το σανδάλι. Τα δερμάτινα σανδάλια που βρίσκει κανείς στο Μοναστηράκι και στα νησιά είναι άκρως τουριστικό προϊόν αλλά τους λείπει το branding και η ποιότητα των υλικών.

Η βασική ιδέα λοιπόν, ήταν η δημιουργία ενός brand, που να εξειδικεύεται στην παραγωγή άκρως ποιοτικών δερμάτινων σανδαλιών με μινιμαλιστικό σχεδιασμό, αλλά συγχρόνως να είναι ένα “κομμάτι” από Ελλάδα.


ΕΝ: Τι είναι αυτό που αποτελεί την έμπνευση σας όταν σχεδιάζετε τα σανδάλια KYMA;

ΑΜ: Όταν σκέφτομαι Ελλάδα σκέφτομαι τα νησιά, το καλοκαίρι, την θάλασσα, τα οποία ενέπνευσαν το όνομα “ΚΥΜΑ” και την μπλε σόλα που συμβολίζει τις ελληνικές θάλασσες. Το όνομα “ΚΥΜΑ” μου αρέσει για την σημασία του και την απλότητα του αλλά μου αρέσει πως είναι μια ελληνική λέξη που τυχαίνει να γράφεται και με λατινικούς χαρακτήρες. Κάθε σανδάλι παίρνει την ονομασία του από ένα ελληνικό νησί και έτσι κάθε σχέδιο έχει την δική του ιδιοσυγκρασία, όμως όλα τα σχέδια μοιράζονται την χαρακτηριστική μπλε σόλα.

ΕΝ: Ποια ήταν τα πρώτα στάδια και πώς συνεχίσατε μετά;

ΑΜ: Πρώτο στάδιο ήταν η εύρεση μιας βιοτεχνίας η οποία θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην υλοποίηση του brand. Στην συνέχεια, η εύρεση των δερμάτων τα οποία είναι κατεξοχήν ιταλικά λόγω της ποιότητας τους αλλά και ελληνικά. Ακολούθησε η δημιουργία της πρώτης συλλογής το καλοκαίρι του 2014 και το πρώτο ταξίδι σε έκθεση στην Νέα Υόρκη όπου πήραμε τις πρώτες μας δουλειές. Από τότε έχουμε δειγματίσει στην ίδια έκθεση άλλες δύο φορές καθώς και το καλοκαίρι που μας πέρασε εκθέσαμε και στο Λονδίνο. Έτσι έχουμε κάνει πολλές συνεργασίες με καταστήματα παγκοσμίως, εκτός Αμερικής και Αγγλίας, με χώρες όπως η Γαλλία, Μαλαισία, Ιαπωνία και Αυστραλία.


ΕΝ: Ποια ήταν τα εύκολα και ποια τα δύσκολα βήματα που ακολουθήσατε;

ΑΜ: Τα βήματα που έχουν ακολουθήσει δεν είναι ούτε δύσκολα ούτε εύκολα. Είναι μια δουλειά η οποία έχει και αυτή κάποιες απαιτήσεις. Η μόνη δυσκολία που έχουμε συναντήσει ήταν περισσότερο αρχικά και λιγότερο τώρα, το εμπόδιο του capital control, τις στιγμές που είχαμε ανάγκη να εισάγουμε δέρματα από Ιταλία.


ΕΝ: Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι τώρα;

ΑΜ: Η αρχή μας είναι πολύ ενθαρρυντική καθώς έχουν ανοίξει πολλές πόρτες κυρίως στην αγορά της Αμερικής και στόχος μας είναι να το εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα δώσουμε έμφαση στην αγορά της Αμερικής όσον αφορά τις πωλήσεις. Όσον αφορά το προϊόν θα επικεντρωθούμε περισσότερο στην διαφήμιση και το marketing.


ΕΝ: Πόσο «Ελληνικά» θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι τα σανδάλια της KYMA;

ΑΜ: Τα σανδάλια σχεδιάζονται από εμένα και κατασκευάζονται στην Αθήνα. Το μόνο “ξένο” στοιχείο που έχουν είναι το ιταλικό δέρμα. Οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με την παραγωγή του ΚΥΜΑ, όπως τα κουτιά των σανδαλιών, τα κιβώτια, το διαφημιστικό υλικό, η ιστοσελίδα, κλπ είναι ελληνικό. Είναι και θα είναι όμως made in Greece, ή όπως λέμε εμείς, “HANDMADE IN GREECE”.


ΕΝ: Πού ονειρεύεστε να δείτε τα προϊόντα της ΚΥΜΑ στο μέλλον;

ΑΜ: Στόχος μας είναι το ΚΥΜΑ να εδραιωθεί παγκοσμίως για την ελληνική του ταυτότητα και υψηλή ποιότητα.

Επισκεφθείτε το επίσημο website της ΚΥΜΑ: www.kymasandals.com καθώς και τις σελίδες στο Facebook: kymasandals και το Instagram: kymasandals

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 24 Φεβρουαρίου 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top