skip to Main Content

Η αισιοδοξία μιας ΤοpWoman – Η εφοπλίστρια Αγγελική Φράγκου: Η ναυτιλία μεταφέρει το 90% του παγκόσμιου εμπορίου – Διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις από Ουκρανία & Χούθι (βίντεο)

Αγγελική Φράγκου

 

Διαχειρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στη ναυτιλία, με αφορμή τις γεωπολιτικές εξελίξεις, η πλοιοκτήτρια Αγγελική Φράγκου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Partners L.P., σε ομιλία της στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist «The World Ahead 2024: Athens Gala Dinner».

H Αγγελική Φράγκου είπε ότι το 90% του παγκόσμιου εμπορίου το μεταφέρει η ναυτιλία, καθώς είναι είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος, ενώ ανέφερε ότι οι τιμές ανεβαίνουν όταν δεν υπάρχει επάρκεια και μεταφορικά μέσα.

Τόνισε ακόμη ότι ο πόλεμος και οι φυσικές καταστροφές είναι oι βασικοί λόγοι που οι τιμές αυξάνονται, ενώ αναφερόμενη στις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις χαρακτήρισε διαχειρίσιμες και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Είμαστε στον τρίτο χειμώνα που περνούμε και καταφέραμε με αποτελεσματικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε τη μεταφορά πολλών εμπορευμάτων, καθώς η Ευρώπη εξαρτιόταν κατά 55% από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τη Ρωσία», δήλωσε η ίδια.

Η ναυτιλία με τρόπο αποτελεσματικό διαχειρίστηκε και επίλυσε το πρόβλημα, αξιοποιώντας χρηματοοικονομικούς πόρους, «χτίζοντας» μονάδες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και project επαναεροποίησης το 2024. Τόνισε δε ότι το 2024 θα υπάρχει 34% μεγαλύτερη δυναμικότητα εισαγωγής lng σε σχέση με το 2021.

Επεσήμανε ότι το ίδιο ισχύει με το πετρέλαιο και τα σιτηρά, ενώ αναφερόμενη στην κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά της ναυτιλίας από τους Χούθι, χαρακτήρισε και αυτό το πρόβλημα ως επιλύσιμο, που σημαίνει δέκα μέρες αύξηση του ταξιδιού και κατά 30% της απόστασης για ένα πλοίο, λόγω του διάπλου του.

Σε επίπεδο τονομιλίων, είπε ότι αυτό είναι περίπου αυξημένο κατά 5%, δημιουργώντας ένα πρόβλημα πληθωριστικής πίεσης, αλλά και αυτό διαχειρίσιμο. Τόνισε ότι το 10% του συνόλου των εμπορευμάτων περνούν από τη διώρυγα του Σουέζ και περίπου 24.000 πλοία τη διαπλέουν ετησίως. Χαρακτήρισε ως πιο σοβαρό αυτό που βιώσαμε μετά την πανδημία, όταν η ανάγκη για μεταφορά προϊόντων αυξήθηκε ραγδαία και δεν υπήρχε δυνατότητα μεγαλύτερης χωρητικότητας στα πλοία.

Για τον ρόλο της ναυτιλίας στην πράσινη μετάβαση, η CEO της Navios Maritime Partners είπε ότι «πρέπει να κατανοήσουμε πως οι νέες τεχνολογίες της ηλεκτροκίνησης δεν είναι πρακτικά ακόμα διαθέσιμες για τον κλάδο της ναυτιλίας» σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να έχουμε νεότερους στόλους, κάτι στο οποίο ήδη επενδύουμε και χτίζουμε πλοία με 50% καλύτερη ενεργειακή απόδοση, χρήση του LNG το οποίο έχει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα και μεθανόλης».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top