Η Μαρία Κάλλας είναι αναμφισβήτητα μία από τις πλέον εμβληματικές…
Η Αλεξία Κουλούρη στο Eirinika για το «Τατόι Στιγμές Ιστορίας»: “Ο πατέρας μου φωτοειδησεογράφος, έτρεχε από το Τατόι, στη Βουλή & στα πρώην Ανάκτορα” (φωτό)
Αναδημοσίευση από το eirinika.gr (21 Φεβρουαρίου 2022)
Η δημοσιογράφος Αλεξία Κουλούρη έγραψε το νέο της βιβλίο με τίτλο «Τατόι Στιγμές Ιστορίας» με πλήθος σπάνιων φωτογραφιών του πατέρα της, φωτορεπόρτερ Δημήτρη Κουλούρη.
Το πρώτο βιβλίο της Αλεξίας, με φωτογραφικό υλικό του αείμνηστου πατέρα της, είχε τίτλο «Με στόχο τον Ωνάση».
Η τότε διάδοχος Μαργκρέτε (σημερινή βασίλισσα της Δανίας) και ο Γάλλος κόμης και διπλωμάτης Ενρί ντε Λαμπάρντ ντε Μονπεζά μπροστά στο Τατόι
Ακολουθεί η συνέντευξη της Αλεξίας Κουλούρη στο Eirinika:
Αλεξία πως κατάφερες να κρατήσεις τις ισορροπίες μεταξύ της ιστορίας και των εγγεγραμμένων σε πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού Αντιβασιλικών θέσεων. Με δυο κουβέντες τι έλαβες υπόψη σου στο δημοσιογραφικό εγχείρημα αυτού του βιβλίου;
Όταν αποφάσιζα να προχωρήσω σε αυτό το εγχείρημα, δεν μπορούσα να γνωρίζω ποια θα ήταν η ανταπόκριση του κοινού. Έτσι επέλεξα να λειτουργήσω δημοσιογραφικά. Κάνοντας έρευνα και σύνθεση πηγών ανατρέχοντας στον τύπο της εποχής, τα επίκαιρα και άλλα αρχεία, με βασικό κορμό την ιστορία μέσα από τον φακό του πατέρα μου.
Έχοντας στο μυαλό μου την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Το Στέμμα» σκέφθηκα ότι θα μπορούσα κι εγώ να αποδώσω μια εποχή, εντάσσοντας την τέως βασιλική οικογένεια σε ένα ευρύτερο πλαίσιο γεγονότων και αφηγήσεων. Αυτό που διαπίστωσα Ειρήνη, μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, ήταν η αποδοχή του κόσμου. Ανεξάρτητα από τα αισθήματά του για τη βασιλεία.
Πως σου μετέφερε ο πατέρας σου και τί θυμάσαι από τις αφηγήσεις του στο σπίτι της οικογένειας όταν επέστρεφε ο Δημήτρης Κουλούρης έχοντας καλύψει το φωτορεπορτάζ μιας ολόκληρης εποχής;
Όταν ζεις τα γεγονότα και τα καταγράφεις λειτουργείς με γνώμονα την ταχύτητα. Να προλάβεις τη στιγμή. Ο πατέρας μου ως φωτοειδησεογράφος, έτρεχε από το Τατόι, στη Βουλή των Ελλήνων, στα πρώην Ανάκτορα της Αθήνας, στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, στους δρόμους για τις διαδηλώσεις, σε χοροεσπερίδες και άλλα πολλά.
Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις το Καλοκαίρι του 1965
Εγώ πάλι ήμουν μικρή για να καταλάβω ότι ουσιαστικά κατέγραφε την ιστορία. Οπότε οι μνήμες είναι αδύναμες. Εκείνο που θυμάμαι έντονα – εκτός φυσικά από τα θέματα που σχετίζονταν με την οικογένεια Ωνάση μέρος των οποίων έζησα – είναι η διαδικασία εμφάνισης των φωτογραφιών. Για αυτό και την περιγράφω, δίνοντας στις αφηγήσεις την καλλιτεχνική διάσταση του φωτογραφικού στιγμιότυπου.
Ωστόσο κανένα αρχείο δεν αναβιώνει αν δεν υπάρξει σύγχρονη πνοή. Έτσι λοιπόν οι προσωπικές μου ανησυχίες, σε συνδυασμό με το κλίμα της εποχής μας που βλέπει το Τατόι στη σύγχρονη μορφή του, ως ένα ιστορικό χώρο που θα αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών, με οδήγησαν στην επιλογή να εντάξω στο βιβλίο «πολιτικές πινελιές» πέριξ του παλατιού προκειμένου να δώσω χρώμα στις αφηγήσεις μου. Εξάλλου και ο πατέρας μου παρακολουθούσε και κατέγραφε τις πολιτικές εξελίξεις από το 1963 έως το 1997 και του άρεσε τα συζητά κυρίως για την πολιτική.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πώς συνοψίζεις την ιστορία λιγότερο γνωστών και προβεβλημένων πριγκίπων αλλά και πως την διασύνδεση με όλους τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης Όπως για πρώτη φορά βλέπουμε τα πεθερικά της πριγκίπισσας Σοφίας μετέπειτα βασίλισσας της Ισπανίας ή την βασίλισσα της Πρωσίας;
Η αλήθεια είναι ότι δεν ήμουν ιδιαίτερα εξοικειωμένη με τον θεσμό της βασιλείας. Εξαιρώ κάποια ρεπορτάζ που είχα καλύψει. Έκανα όμως ενδελεχή έρευνα προκειμένου να ταυτοποιήσω πρόσωπα άλλων βασιλικών οίκων. Χρειάστηκε λοιπόν να ανατρέξω σε εκατοντάδες δημοσιεύματα είτε παλαιότερα μέσα από το αρχείο της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, είτε σύγχρονα.
Και χαίρομαι που κατάφερα να αποδώσω στο αναγνωστικό κοινό, εκτός από σπάνιες εικόνες και πολλές άγνωστες πληροφορίες για τα πρόσωπα γύρω από τους βασικούς πρωταγωνιστές.
Ο Μακάριος με την Αλεξία, τον Κωνσταντίνο, τον Σπ. Κυπριανό και την Αννα-Μαρία
Έρχομαι στο styling της εποχής Και οι φωτογραφίες του πατέρα σου αποτελούν ξεκάθαρα ένα άλμπουμ της μόδας της εποχής με τα ρούχα τα υφάσματα τα μήκη τα καπέλα τα αξεσουάρ τις τσάντες τα παπούτσια τα χτενίσματα.
Και αυτή η πτυχή της εποχής αποτέλεσε πρόκληση για εμένα. Ιδιαιτέρως κατά την περιγραφή της περιόδου των γάμων Κωνσταντίνου – Άννας Μαρίας. Βρήκα όμως τις απαντήσεις, ανατρέχοντας στο περιοδικό ΕΙΚΟΝΕΣ και στα ρεπορτάζ του Φρέντυ Γερμανού και της Μαρίας Καραβία. Στη διαδρομή εντόπισα και πιο σύγχρονες πηγές όπως η ιστοσελίδα The Royal Chronicles.
Έχουμε φυσικά και πολλές φωτογραφίες και σχόλια με πολιτικό οικονομικό περιεχόμενο όπως η επίσκεψη του Τομ Πάππας της ESSO PAPPAS φωτογραφίες από την χαλυβουργική της οικογένειας Αγγελοπούλου Τον Γεώργιο Παπανδρέου στο Queen Άννα Μαρία και φυσικά αρκετές φωτογραφίες από τα Iουλιανά τον Αύγουστο του 65 με την σύγκρουση στέμματος και κυβερνήσεως κλπ κλπ
Το φωτογραφικό υλικό από την εκβιομηχάνιση της χώρας αποτέλεσε τη βάση για ένα ακόμη αφήγημα. Το αφήγημα του μέλλοντος με σημείο αναφοράς το παρελθόν. Και πιο συγκεκριμένα την προσμονή για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το δε φωτογραφικό υλικό από στιγμές που αποτέλεσαν καταλύτη στην ιστορία του τόπου μας, αποτελεί τη βάση για τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης σε καίρια ιστορικά γεγονότα. Εν κατακλείδι ο στόχος μου δεν ήταν να γράψω ένα βιβλίο για τη βασιλεία, αντιμετωπίζοντας την ως μία περίοδο αποκομμένη από την πολιτική πραγματικότητα.
Αλλά να την εντάξω, στο ευρύτερο πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και διεθνές περιβάλλον της εποχής.
Γιατί η αφιέρωση του βιβλίου στην μητέρα σου;
Γιατί ο πατέρας μου ήταν ο καλλιτέχνης. Και οι καλλιτέχνες έχουν μια ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία. Η μητέρα μου όμως ήταν και είναι ο βράχος. Και της οφείλω ό,τι είμαι.
Η πριγκίπισσα Σοφία με την πρωτότοκη κόρη της, Ινφάντα Ελένα και τους γονείς του συζύγου της
Το βιβλίο της Αλεξίας Κουλούρη «Τατόι Στιγμές Ιστορίας»
Η απόφαση για αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου με ώθησε στην απόφαση να συμβάλω στο μήνυμα εκσυγχρονισμού του, που επιχειρεί να συγκεράσει το παρελθόν με το μέλλον, διατηρώντας τις ιστορικές μνήμες και εγείροντας προβληματισμούς.
Γιατί αυτό ακριβώς είναι και το δικό μου όραμα. Μέσα από τα φλας του φακού και την αποτύπωση του στιγμιότυπου, να φωτίσω στιγμές της Ιστορίας και να δώσω τη δυνατότητα σε παλαιότερους, αλλά και σε νεότερους να κάνουν μια αναδρομή στο παρελθόν, αναζητώντας τη θύμηση ή τη γνώση μέσα από διαφορετικές πηγές.
Προκειμένου να συναντηθούμε χρονικά στο σήμερα, παρά τα διαφορετικά σημεία αφετηρίας του καθενός από εμάς. Καταλύτη σε αυτό το γνωστικό ταξίδι, που έχει πρωταγωνιστές βασιλιάδες και πρίγκιπες, αλλά δεν είναι παραμύθι, αποτέλεσε η φωτογραφία.
Σε μια περίοδο πυκνή σε γεγονότα, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Έτσι λοιπόν, με όχημα τις περιγραφές στο ευρετήριο του πατέρα μου, τις αφηγήσεις στα δημοσιεύματα εφημερίδων και περιοδικών της εποχής, που πλαισίωναν και αναδείκνυαν τα σημαντικότερα φωτογραφικά καρέ, καθώς και τα επίκαιρα του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, προσπάθησα να αναπαραστήσω μια εποχή με μια αφήγηση που μοιάζει σεναριακή. (Αλέξια Κουλούρη, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
12 Μαρτίου 1964 κηδεία βασιλέως Παύλου στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών – Ο Κωνσταντίνος, η Φρειδερίκη και ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου
«[…] Η εποχή άλλαζε. Η Κοινωνία των Πολιτών ανέτειλε και έφερνε νέα δεδομένα στην ελληνική κοινωνία. Έτσι, συνέβαλε ουσιαστικά στην …ανασκαφή του κτήματος Τατοΐου, αναμένοντας τώρα την ανάδειξή του. Ίσως αδημονώντας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το Σχέδιο Τατόι, συνδυαζόμενο με το Σχέδιο Αξιοποίησης Ελληνικού, φαντάζεται κανείς πόσο μεγάλο πλεονέκτημα θα προσδώσει στην πρωτεύουσα Αθήνα, ως μια σύγχρονη, ανταγωνιστική, φιλόξενη, παγκόσμια πόλη.
[…] Η Αλεξία Κουλούρη παίρνει θέση στη μεγάλη προσπάθεια, παρουσιάζοντας ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ βασισμένο σε μια μεγάλη κληρονομιά του αειμνήστου πατέρα της. Ως επαγγελματίας φωτοειδησεογράφος, ο Δημήτρης Κουλούρης αφήνει πλούσια παρακαταθήκη από στιγμές ανθρώπων, πρωταγωνιστών της εποχής τους.Μιας εποχής που συμπίπτει με στιγμές ένδοξες αλλά και θλιβερές ενός κτήματος που σωστό θα ήταν να μην σκεπαστεί από τη σκόνη του χρόνου...» (Από το Επιμύθιο του Άρη Πορτοσάλτε).
Το βιβλίο της Αλεξίας Κουλούρη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης.