skip to Main Content

Η ιστορία του Μιλτιάδη Χαρένη: Ξυπνούσε 2 ώρες πριν ανοίξει το σχολείο για να πάει στα χωράφια – Κέρδισε το βραβείο του «Αγρότη της Χρονιάς» (φωτό & βίντεο)

Η ιστορία του Μιλτιάδη Χαρένη

Από μικρό παιδί στα χωράφια, ο Μιλτιάδης Χαρένης, ξυπνούσε δύο ώρες πριν ανοίξει το σχολείο, για να βοηθήσει τον πατέρα του.

Για πολλά χρόνια δούλεψε στην οικογενειακή εκμετάλλευση, ακόμη και με έμμισθη σχέση, μέχρι να ξεκινήσει το προσωπικό του εγχείρημα στην καλλιέργεια σιτηρών.

Με σκληρή δουλειά και με κατάλληλο εξοπλισμό, κατάφερε να εισάγει νέα κριτήρια στο τι θεωρείται επιτυχία στην παραγωγή σκληρού σίτου.

Μια κατηγορία από μόνος του, σήμερα, στα 51 του χρόνια  εφαρμόζει τις πιο καινοτόμες λύσεις γεωργίας ακριβείας σε μια εκμετάλλευσή που αριθμεί περί τα 4.000 στρέμματα.

Τα σιτηρά του, παραπέμπουν σε εικόνες καλλιεργειών του Καναδά, καταγράφοντας πολύ υψηλές αποδόσεις, προσεγγίζοντας, κατά μέσο όρο, τα 500 κιλά το στρέμμα.

Με δεδομένο ότι τα περισσότερα κτήματα δεν είναι αρδεύσιμα, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και «μικρό θαύμα». Η εξήγηση βρίσκεται στη μελετημένη κατεργασία του εδάφους και την επιστημοσύνη στη χρήση προϊόντων θρέψης.

Αγρότης της Χρονιάς 2023: Μιλτιάδης Χαρένης από τη Νέα Γωνιά Χαλκδικής

Η ορθή θρέψη περιφρουρεί την υγεία του φυτού και ανεβάζει την παραγωγή. Επόμενα βήματα είναι η μέριμνα σωστής αποθήκευσης και η διάθεση του προϊόντος στην αγορά σε περιόδους χαμηλής προσφοράς.

Οι επιλογές σε μηχανήματα και εξοπλισμό, είναι, για τον Μιλτιάδη Χαρένη, κρίσιμες παράμετροι. Ταξιδεύει συχνά και σε διεθνείς εκθέσεις, ώστε να ενημερώνεται για τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Δηλώνει ερωτευμένος με τη δουλειά του, την οποία χαρακτηρίζει δεύτερη αγάπη, αμέσως μετά την οικογένειά του. Μεγάλη αγάπη έχει και για το χωριό του, όπου και εκλέγεται διαδοχικά, πρόεδρος της κοινότητας.

Οι βραβεύσεις και διακρίσεις

Από αριστερά: Μιλτιάδης Χαρένης – Αγρότης της Χρονιάς 2023, Γιάννης Πανάγος – Εκδότης και Διευθυντής της Agrenda, Ζουμπούλ Ζουλφιέ – Τιμητική Διάκριση 2023, Αγγελική Γαννίδου – Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στην Αγροτική Παραγωγή, Μιχάλης Κυριακίδης – Κτηνοτρόφος της Χρονιάς 2023 

Με την απονομή των συνολικά πέντε βραβείων και διακρίσεων, ολοκληρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην Ξάνθη οι εργασίες του συνεδρίου για τον «Αγρότη της Χρονιάς» που διοργάνωσε η εφημερίδα Agrenda σε συνεργασία με την Tsomokos Communication.

Δείτε την εκδήλωση: Αγρότης της χρονιάς

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Κτηνοτρόφος της Χρονιάς 2023: Μιχάλης Κυριακίδης, Πετεινός Ξάνθης

Ο 30χρονος Μιχάλης Κυριακίδης από τον Πετεινό Ξάνθης, ήταν ο φετινός νικητής του «Κτηνοτρόφου της Χρονιάς» για 2023. Συνεχιστής μιας οικογενειακής παράδοσης ο Μιχάλης Κυριάκιδης  έφτιαξε μια σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα βασιζομένη σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Σήμερα, το κοπάδι του ανέρχεται στα χίλια ζώα με την παραγωγή γάλακτος να ανέρχεται στους 300 τόνους ετησίως.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου παραλαμβάνουν το βραβείο της Συλλογικής Προσπάθειας της Χρονιάς από τον Νίκο Κυριακίδη, Government Affairs Manager – South Europe στη Yara International

Το ετήσιο βραβείο για την Συλλογική Προσπάθεια της χρονιάς κέρδισε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου. Με έτος ίδρυσης το 1916, με  835 παραγωγούς – μέλη και με κύριο είδος τα χαρακτηριστικά κόκκινα μήλα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς είδε φέτος εγκαταστάσεις, δρόμους και υποδομές να δέχονται βαρύ πλήγμα από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μαγνησία. Ωστόσο, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού όταν παρέλαβαν το βραβείο, η ενότητα, η συλλογικότητα, το όραμά τους και η θέληση, ήταν τα στοιχεία εκείνα που τους κράτησαν όρθιους ώστε να συνεχίσουν την προσπάθεια.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Τιμητική Διάκριση: Ζουμπούλ Ζουλφιέ, ΑΛΜΑ ΞΑΝΘΗΣ

Σε μια δραστήρια γυναίκα από τα Πομακοχώρια της Ξάνθης, την Ζουμπούλ Ζουφλιέ, απονεμήθηκε φέτος η τιμητική διάκριση της χρονιάς, στο πλαίσιο της ετήσιας απονομής των βραβείων του «Αγρότη της Χρονιάς». Η κ. Ζουφλιέ από το ορεινό χωριό Άλμα του δήμου Μύκης Ξάνθης τιμήθηκε για την συνεχή και διαρκή προσπάθειά της στην καπνοκαλλιέργεια.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Αγροτική παραγωγή: Αγγελική Γανίδου, Λεύκη Ξάνθης, Χρήστος Κατσάνος, Farm Management Consultant (δεξιά)

Η Αγγελική Γανίδου από τη Λεύκη Ξάνθης τιμήθηκε φέτος από το θεσμό του «Αγρότη της Χρονιάς» με το βραβείο της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην αγροτική παραγωγή. Από πολύ μικρή ηλικία στην καλλιέργεια της γης η κ. Γανίδου καλλιεργεί σήμερα χίλια στρέμματα σε καλαμπόκι, βαμβάκι, ηλιόσπορο, σιτάρι, ακτινίδια και ελιές.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top