skip to Main Content

Made in Greece η μπύρα «SA Ψ»: Δημιουργοί … οι μαθητές της Β’ τάξης του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών!

η μπύρα «SA Ψ»

Δημοσιεύθηκε αρχικά στο eirinika.gr στις 23 Ιουνίου 2023.

Οι μαθητές της Β’ τάξης του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους κατάφεραν να παρασκευάσουν μία «αφροζύμωτη» ξανθιά μπύρα, τύπου pilsner, με καβουρντισμένη βύνη και απολαυστική πικράδα από ποικιλίες λυκίσκου, με 5% αλκοόλ. Το επιτυχημένο εγχείρημα ξεκίνησε μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Γνωριμία με τη δομή, την οργάνωση και τη λειτουργία μίας επιχείρησης», το οποίο παρακολούθησαν οι μαθητές στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας, μετά την παρακίνηση της καθηγήτριάς τους, πολιτικού μηχανικού Κωνσταντίνας Βογιατζή και τη συνδρομή της καθηγήτριας βιολογίας τού σχολείου Μακρίνας Καραγλάνη.

«Πιστεύω στις βιωματικές δράσεις, στη διδασκαλία και στο μεγάλο όφελος που παρέχουν αυτές στους μαθητές. Όταν το πρότεινα στα παιδιά, αυτά έδειξαν έναν ιδιαίτερο ενθουσιασμό και έτσι ξεκινήσαμε αμέσως την προεργασία. Καταρχάς επισκεφθήκαμε τη μεγάλη ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης που βρίσκεται στην περιοχή μας και το “ταξίδι” της παρασκευής μπύρας ξεκίνησε» αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η καθηγήτρια Τεχνολογίας, Κωνσταντίνα Βογιατζή.

Το καινοτόμο αυτό εγχείρημα, πρωτοπόρο στις σχολικές αίθουσες, ξεκίνησε τον Απρίλιο, στην αίθουσα του εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του γυμνασίου. Τα παιδιά και οι επιβλέποντες καθηγητές τους, αγόρασαν – στην αρχή με την οικονομική συνδρομή της κ. Βογιατζή και μετά με τη συνδρομή της σχολικής επιτροπής, όλο τον εξοπλισμό και τα υλικά, με τα οποία θα μπορούσαν να παρασκευάσουν, εμφιαλώσουν, αλλά και να ταυτοποιήσουν με ετικέτα το προϊόν τους, κάνοντάς το ζηλευτό ακόμα και στους κατοίκους του Pilsen (Plzen) της Βοημίας.

Η μπύρα «SA Ψ beer (Σαψί)», όπως την ονόμασαν οι μαθητές, δανείστηκε το όνομά της από την ομώνυμη περιοχή τους που ονομαζόταν και Σιαπτσί ή (Σαψί), γιατί στην περιφέρειά της υπήρχε μεταλλείο πετρωμάτων, που περιείχε «στύψη», θειικό νάτριο του αργιλίου, που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι στη βυρσοδεψία.

Οι μαθητές κατάφεραν να εμφιαλώσουν 40 μπουκάλια
Οι 30 μαθητές που συμμετείχαν στο πρότζεκτ κατάφεραν τον Μάιο, με απόλυτο σεβασμό στην κατηγορία της μπύρας που επέλεξαν, την παράδοση και τις συμβουλές της ζυθοποιίας της περιοχής, να ολοκληρώσουν με επιτυχία την παραγωγή της μπύρας τους και να την εμφιαλώσουν σε 40 μπουκάλια.

«Συνολικά παρασκευάσαμε είκοσι λίτρα μπύρας. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την πρακτική εφαρμογή όσων έμαθαν οι μαθητές/τριες και την παραγωγή-εμφιάλωση της Σαψί μπύρας, στον χώρο του σχολείου. Επιπροσθέτως, έγινε αφόρμηση για τις καταστροφικές συνέπειες του αλκοόλ στην υγεία και την καθημερινότητα. Η παραγωγή της μπύρας ξεκίνησε αρχές Μαΐου και η εμφιάλωση επιτελέστηκε στις 22 Μαΐου. Η μπύρα αποθηκεύτηκε σε κατάλληλο μέρος με τις ενδεδειγμένες συνθήκες προκειμένου να ολοκληρωθεί η ζύμωση», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Βογιατζή.

Η μπύρα «SA Ψ» ανοίχτηκε και έγινε γευσιγνωσία της τη Δευτέρα 19/6, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου, παρουσία των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, του συλλόγου διδασκόντων, της συμβόλου παιδαγωγικής ευθύνης Βάγιας Σερέτη, του δημάρχου Μαρώνειας-Σαπών Ντίνου Χαριτόπουλου και μέλη της σχολικής επιτροπής.

Στην εκδήλωση, οι μαθητές και καθηγητές δέχθηκαν τα εύσημα από τους παρευρισκόμενους, ενώ έβαλαν ως στόχο τη νέα χρονιά να παρασκευάσουν επιπλέον μπουκάλια μπύρας, προκειμένου να τα πουλήσουν και να καταφέρουν να συγκεντρώσουν και έσοδα από την παραγωγή τους. «Αν θα τα καταφέρουμε του χρόνου θα μπούμε και στην πώληση του προϊόντος, προκειμένου με τα έσοδα που θα προκύψουν να στηρίξουμε τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου στην τριήμερη εκδρομή τους» καταλήγει η κ. Βογιατζή.

Να σημειωθεί πως το Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών, ένα από τα παλαιότερα γυμνάσια του νομού, λειτουργεί από το 1996 ως «διαπολιτισμικό» και ετησίως υποδέχεται στις σχολικές του αίθουσες 330 μαθητές/-τριες. Κάθε χρόνο διακρίνεται για τις σχολικές του δράσεις, ενώ αποδεικνύει έμπρακτα και περίτρανα, πως μέσα από την πολυπολιτισμικότητα που το χαρακτηρίζει, καλλιεργείται ο σεβασμός, η θέληση και η επίτευξη των κοινών στόχων και προόδου των μαθητών. Στο έργο του σχολείου αμέριστοι συμπαραστάτες είναι ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, η τοπική κοινωνία και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top