skip to Main Content

Made in Greece ο Σωτήρης Γεωργίου: Ο maître του κουστουμιού – Tον λατρεύουν Ρέμος, Καγιά, Μαζωνάκης, Σωτηροπούλου (φωτό)

Είναι ένας από τους πιο αντισυμβατικούς και ταλαντούχους δημιουργούς μόδας στην Ελλάδα. Ο Σωτήρης Γεωργίου έχει καταφέρει με το δικό του μοναδικό τρόπο να μπει στους Α-List designers της χώρας μας. Μέσα από τις μινιμαλιστικές φόρμες, σε συνδυασμό με τα μαξιμαλιστικά prints και την αυστηρή γεωμετρία που αποτυπώνει στις συλλογές του μπορούμε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον ίδιο και το έργο του, καθώς και την άποψή του για τη μόδα.

Ο Σωτήρης Γεωργίου γεννιέται τον Αύγουστο του 1978 στην Αθήνα και μεγαλώνει με την κουλτούρα των clubs και των φεστιβάλ της δεκαετίας του ’90, η οποία διαμορφώνει την κοσμοαντίληψή του.

Από μικρός καταπιάνεται με το σχέδιο και μετά το σχολείο παρακολουθεί μαθήματα στη Σχολή Βελουδάκη. Τελειώνοντας, εργάζεται σε διάφορες εταιρείες και παράλληλα ψάχνει την αισθητική του ταυτότητα, επιχειρώντας τα πρώτα, πειραματικά του σχέδια.

Το καλοκαίρι του 2004 διαβάζει τυχαία ένα ρητό της Eleanor Roosevelt που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που σκέφτεται: «Το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους». Επιστρέφοντας, τον Σεπτέμβρη, από τις διακοπές του, ανοίγει το δικό του ατελιέ. Είναι μόλις 26 ετών.

 

 

O μεγάλος σχεδιαστής θα βρίσκεται ανάμεσα στους σπουδαιότερους Έλληνες σχεδιαστές, μέλη της Ελληνικής Ένωσης Σχεδιαστων Μόδας, που θα συμμετάσχουν με δημιουργίες τους στο 2ο Ντεφιλέ Ελληνικής Μόδας στο Μοντρεάλ του Καναδά, που διοργανώνει στις 25 Απριλίου το Λύκειο των Ελληνίδων Μοντρεάλ (ΛΕΜ) με σκοπό τα έσοδα απο την βραδιά να διατεθούν υπέρ της επιστημονικής έρευνας γιά τη έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου.

 

Οι γοτθικές ηρωίδες του Tim Burton και οι μαύρες τουλίπες σε έναν κήπο στην Πορτογαλία γίνονται η έμπνευση πίσω από το Black Flower, την πρώτη ολοκληρωμένη γυναικεία συλλογή του. Ακολουθούν ανδρικές και γυναικείες σειρές, όπως οι In the City, Distortion, Raw Data – η σύλληψη της οποίας έρχεται μετά από μια συναυλία των Kraftwerk. Το 2014 γεννιέται η κόρη του, ενώ την ίδια εποχή η Αθήνα φλέγεται και όλα πάνε στραβά. Ο σχεδιαστής τότε αποφασίζει να χτίσει μια ολόκληρη συλλογή βασισμένη στα λοξά κοψίματα, την οποία ονομάζει One Way or Another, αναδεικνύοντας την ομορφιά που μπορεί να βρίσκεται ακόμη και στα «στραβά».

Παράλληλα με τη σταθερή επιτυχία που απολαμβάνουν οι συλλογές του, που χαρακτηρίζονται από διαχρονική απλότητα, η βιβλιοθήκη του Σωτήρη Γεωργίου μεγαλώνει, οι λέξεις γίνονται, στο μυαλό του, εικόνες, ενώ οι αναφορές του εμπλουτίζονται από ταξίδια και πολιτισμό. Η έμπνευση μπορεί να έρθει από παντού: η κίνηση και η δωρικότητα των γλυπτών, η υποκουλτούρα των 70s και 80s, η πανκ αναρχία του καλλιτέχνη Steven Parrino, η σύνθετη ιδιοσυγκρασία του Jackson Pollock –που ενέπνευσε τη συλλογή Perplexity και το ρούχο που χρειάστηκε 400 μέτρα νήμα–, οι αναφορές του σχεδιαστή προσαρμόζονται πάντα στο τώρα, περνώντας από το φίλτρο του μινιμαλισμού της βελγικής και της γιαπωνέζικης σχολής design.

 

 

 

 

 

 

Σήμερα απολαμβάνει μια μεγαλύτερη ελευθερία στον τρόπο που σχεδιάζει και που προσεγγίζει τόσο το ανθρώπινο σώμα όσο και την έννοια του χρώματος. Οι prêt-à-porter συλλογές του είναι πια fluid και απευθύνονται σε δυναμικούς χαρακτήρες που σκέφτονται όπως περπατούν, σε πολίτες του κόσμου που επαναπροσδιορίζουν την οπτική τους καθημερινά.

Κάθε κολεξιόν είναι για τον Γεωργίου μια παράσταση με ήρωες τα υφάσματα: το μετάξι για την ελευθερία του και τον τρόπο που πλάθεται, το μαλλί για τη δωρικότητα που δίνει στα σχήματα, το βαμβάκι για την αγνότητα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Για τον Γεωργίου, το εσωτερικό του ρούχου είναι εξίσου σημαντικό, καθώς θεωρεί πως ένα καλοραμμένο κομμάτι είναι πέρα και πάνω από το φαίνεσθαι.

Αυτός είναι και ο λόγος που συνειδητά επιλέγει να δημιουργεί περιορισμένο αριθμό κομματιών για τις συλλογές του.

Η συνεπής προσήλωσή του στην ποιότητα και το διαρκώς εξελισσόμενο ταλέντο του έχουν αναγνωριστεί ευρέως από τα μέσα (Dazed, Yatzer, Vogue, A Shaded View On Fashion by Diane Pernet), ενώ το Μουσείο Μπενάκη περιέλαβε δημιουργία του στην έκθεση ΕΝΔΥΕΣΘΑΙ το 2010.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρούχα του έχουν φιλοξενήσει μπουτίκ στο Τόκιο, στο Βερολίνο και στο Λονδίνο, ενώ τον Αύγουστο του 2022 η σκηνοθέτις Άντζελα Ισμαήλου περπάτησε με μια ασπρόμαυρη δημιουργία του στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Βενετίας.

”Θα ήθελα να ήμουν αρχιτέκτονας, αν δεν είχα γίνει σχεδιαστής”, είπε στο yes-i-do.gr και την Μαρία Ιωαννάτου.

 

 

 

 

 

 

”Το brand χαρακτηρίζεται από μια μινιμαλιστική πολυπλοκότητα με έντονα τα στοιχεία της γεωμετρίας και των καθαρών γραμμών με ένα μοντέρνο twist, τα οποία αντανακλώνται σε χειροποίητα υφάσματα και ρούχα που αναδεικνύουν το σώμα με έναν συγκαλυμμένο αισθησιασμό”, προσθέτει.

 

 

Το ατελιέ Sotiris Georgiou βρίσκεται, από το 2022, στον αριθμό 4 της οδού Ακαδημίας.

Δείτε τις συλλογές του στο  www.sotirisgeorgiou.com

Δημοσιεύθηκε αρχικά στο eirinika.gr στις 12 Απριλίου 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top