skip to Main Content

Πέθανε ο Νίκος Τσαούτος – Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ΕΨΑ έφυγε στα 94 του – Η πορεία & η ιστορία των αγαπημένων μας αναψυκτικών

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Τσαούτος.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ΕΨΑ άφησε την τελευταία του πνοή στα 94 του χρόνια.

Η απώλειά του αφήνει μια μεγάλη κενή θέση στον κλάδο της επιχειρηματικότητας και στην τοπική κοινότητα.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα στις 4 το απόγευμα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου.

Η ιστορία της μεγαλύτερης εταιρείας αναψυκτικών

Η ιστορία της ΕΨΑ, ιδιαίτερα στο ξεκίνημα της, είναι λίγο πολύ συνυφασμένη με την περιοχή του Πηλίου αφού με την δημιουργία του εργοστασίου, το χωριό Αγριά, συνδέεται με το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος και ο ο Ελευθέριος Βενιζέλος καταφθάνει εκεί προκειμένου να το εγκαινιάσει. Η ηλεκτροδότηση της περιοχής οφείλεται στην ΕΨΑ και για εκείνη την εποχή σήμανε μια μεγάλη αλλαγή για τους κατοίκους της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη: Made in Greece η ΕΨΑ: Το… δροσερό success story των καινοτόμων αναψυκτικών – 99 χρόνια ιστορία & εξαγωγές σε 30 χώρες (φωτό)

Οι αδελφοί Κοσμαδόπουλοι που ίδρυσαν την Εταιρεία Ψυγείων Αγριάς (ΕΨΑ) αντιλήφθηκαν γρήγορα την ευκαιρία και έθεσαν ως στόχο τη δημιουργία παραγωγής αναψυκτικών. Η πραγματική αλλαγή στην παραγωγή της λεμονάδας όμως συντελείται με τον Γερμανό χημικό μηχανικό ονόματι Όττο που ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα της παραγωγής και τη διαδικασία εμφιάλωσης με την τεχνογνωσία που μετέφερε.

Όλα προηγουμένως γινόντουσαν με το χέρι ενώ σιγά σιγά διάφορες διαδικασίες μετατοπίστηκαν στα νέα δεδομένα της βιομηχανίας όπου ο άνθρωπος έχει όλο και πιο απομακρυσμένο ρόλο σε μια όλο και πληρέστερα αυτοματοποιημένη παραγωγή. Είναι ενδεικτικό στα μέσα της δεκαετίας του 30 τα πρώτα μπουκάλια είχαν ενσωματωμένη μπίλια, με την οποία στην ουσία σφράγιζε το μπουκάλι. Σήμερα τα μπουκάλια αυτά της παλιάς τεχνολογίας είναι δυσεύρετα καθώς τα παιδιά, τα έσπαζαν, για να πάρουν τις μπίλιες προκειμένου να παίξουν τα λεγόμενα «γκαζάκια», ονομασία που έβγαινε από το γκαζάτο (ανθρακικό) του μπουκαλιού.

Το σχέδιο του χαρακτηριστικού γυάλινου μπουκαλιού που έμελλε να γίνει σήμα κατατεθέν της εταιρείας, δημιουργήθηκε από τον κύριο Αλεξανδρίδη, έναν υπάλληλο της Εθνικής Τράπεζας στην ιδιοκτησία της οποίας είχε περιέλθει για ένα χρονικό διάστημα η εταιρεία. Ώσπου βέβαια ο Νίκος Τσαούτος εξαγοράζει την εταιρεία.

Ταχύτατα κατάφερε να αναπτύξει την εταιρεία και να γίνει αγαπητός στους εργαζόμενους. Πριν από 4 χρόνια μάλιστα, του είχαν ετοιμάσει ένα πάρτι – έκπληξη για τα 90α γενέθλια της ζωής του.

Έτσι ξεκινά και η σταδιακή ανάπτυξη της εταιρείας. Το ‘70 καλύπτει όλη τη Μαγνησία με φορτηγάκια και σιγά σιγά προκύπτει μεγαλύτερη ζήτηση. Το εργοστάσιο λειτουργεί σταδιακά για περισσότερες ώρες και γίνονται αλλαγές στον εξοπλισμό προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη παραγωγή.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 από γραμμή παραγωγής με δυναμική 6.000 μπουκάλια την ώρα φτάνει στα 20.000. Παράλληλα έχουν ήδη δημιουργηθεί διάφορα προϊόντα όπως πορτοκαλάδα, σόδα, γκαζόζα, βυσσινάδα, τόνικ, ποικιλία η οποία διανθίζεται σταθερά μέχρι και σήμερα. Την δεκαετία του ‘90 η ΕΨΑ φτάνει και στην Αθήνα ενώ οι πολυεθνικές εταιρείες και άλλα ισχυρά προϊόντα αναψυκτικών είχαν ήδη κυριαρχήσει στην αγορά. Σήμερα τα προϊόντα της ΕΨΑ βρίσκονται πια, σχεδόν σε όλα τα σημεία της Ελλάδας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top