skip to Main Content

Topwoman η Ελένη Αλεξίου: Η πρώτη γυναίκα δικηγόρος που ανέβηκε στη βαθμίδα ‘Star Individual’ – Με ειδίκευση στο real estate & πολλές διακρίσεις

Ελένη Αλεξίου

Η Ελληνίδα δικηγόρος Ελένη Αλεξίου, managing partner της AKL Law Firm, έλαβε την κορυφαία αναγνώριση από το νομικό οδηγό Chambers and Partners Europe, ανεβαίνοντας στη βαθμίδα ‘Star Individual’.

Η Ελένη Αλεξίου αποτελεί την πρώτη γυναίκα δικηγόρο στην Ευρώπη, με εξειδίκευση στο Real Estate, η οποία λαμβάνει τη συγκεκριμένη διάκριση, αλλά και τη μοναδική γυναίκα στην Ελλάδα σε οποιονδήποτε κλάδο δικαίου. Tη βαθμίδα ‘Star Individual’ του Chambers and Partners Europe καταλαμβάνουν, για το 2024, μόλις τέσσερις συνολικά Έλληνες νομικοί.

To Chambers & Partners Europe αποτελεί την πλέον έγκυρη πηγή πληροφόρησης και αξιολόγησης για τη νομική και επαγγελματική κοινότητα στην Ευρώπη. Δημοσιεύει ετήσιες αναφορές και κατατάσσει τους επαγγελματίες του νομικού τομέα με βάση την ποιότητα της εργασίας τους και τη φήμη τους στην αγορά και λειτουργεί ως ένα αξιόπιστο εργαλείο για την ανεξάρτητη αξιολόγηση των νομικών επαγγελματιών και των δικηγορικών εταιρειών, σε διάφορους τομείς νομικής εξειδίκευσης. Τα αποτελέσματα και οι κατατάξεις που παρέχονται από το Chambers and Partners Europe αποτελούν σημείο αναφοράς για τους νομικούς, καθώς η ένταξή τους στις λίστες του (ήδη από τις εισαγωγικές βαθμίδες) θεωρείται ως κορυφαία αναγνώριση της θέσης τους και της φήμης τους στο νομικό χώρο.

alexiou

Η Ελένη Αλεξίου είναι managing partner της AKL Law Firm, η οποία αποτελεί συνέχεια του δικηγορικού γραφείου που ιδρύθηκε το 1891 από τον προπάππου της και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα γραφεία στην Ελλάδα. Κατατάσσεται σταθερά στους κορυφαίους νομικούς με εξειδίκευση στο Real Estate στην Ευρώπη και έχει ενταχθεί στο ‘Legal 500 Hall of Fame for Real Estate & Construction’, τον επίσης παγκόσμιου κύρους νομικό οδηγό που αξιολογεί και κατατάσσει δικηγορικά γραφεία και μεμονωμένους δικηγόρους, με βάση τις αξιολογήσεις των πελατών και των συναδέλφων τους μετά από σχετική ετήσια εκτεταμένη ανεξάρτητη έρευνα.

Διαβάστε επίσης: Topwoman η Ιουλία Τσέτη – Η “σιδηρά” κυρία της Unipharma-Intermed – Υποψήφια πρόεδρος στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανιών

alexiou

H AKL Law Firm έχει εκτεταμένη εξειδίκευση στους κλάδους του Real Estate, των Συγχωνεύσεων και Εξαγορών (M&A), του Τραπεζικού και Χρηματοοικονομικού κλάδου και της επίλυσης διαφορών. H εταιρεία έχει λάβει πολλές και σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς νομικούς οδηγούς (Legal500, Chambers Europe & Global, IFLR), που την κατατάσσουν στις κορυφαίες εταιρείες στην Ελλάδα στα αντικείμενα ενασχόλησής της, ενώ αρκετοί από τους partners έχουν διακριθεί ατομικά στους ίδιους οδηγούς για τις νομικές τους γνώσεις και τη βαθιά εξειδίκευσή τους.

Το 2024, η AKL απέσπασε τη βράβευση «ικανοποίηση πελάτη 5 αστέρων» (5 star client satisfaction) από το Legal500, για την εξαιρετική παροχή υπηρεσιών στους πελάτες της και είναι μία από τις ελάχιστες δικηγορικές εταιρείες στην Ελλάδα με αυτή τη διάκριση.

Η εταιρεία συμμετέχει σε πολύ σημαντικά έργα τα τελευταία χρόνια, όπως η ανάπτυξη, αδειοδότηση και χρηματοδότηση του έργου του Ελληνικού, η παραχώρηση και ιδιωτικοποίηση των λιμένων Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Ηγουμενίτσας, έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, μεγάλες τουριστικές και επιχειρηματικές αναπτύξεις greenfield, σύνθετες χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων, επιχειρηματικών ομίλων, εξαγορών και ανάπτυξης έργων στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και του real estate.

Πως συνδυάζει την εργασία με την οικογένεια;

Σε παλαιότερη συνέντευξη της η Ελένη Αλεξίου έχει δηλώσει: 

«Μία δυσκολία κοινή για όλους είναι να παραμένεις ενημερωμένος και να εξελίσσεσαι παράλληλα σε όλους τους τομείς», εξηγεί η κ. Αλεξίου. «Οι managing partners των δικηγορικών εταιρειών πρέπει να παρακολουθούν όλες τις επιστημονικές εξελίξεις, να γνωρίζουν τι συμβαίνει στην αγορά, αλλά παράλληλα να είναι σε στενή επαφή και με τους συνεργάτες και το προσωπικό. Και, φυσικά, να ενημερώνονται για τη συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία και να την αξιοποιούν στο μέγιστο δυνατό, αφού πλέον τo AI είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας».

Κι αν στο κομμάτι της δουλειάς οι προϋποθέσεις της επιτυχίας είναι λίγο έως πολύ ξεκάθαρες, δεν ισχύει το ίδιο και για τον σημαντικότερο «στίβο». Εκείνον της οικογένειας και της εξισορρόπησης των δικών της αναγκών με τις επαγγελματικές μας φιλοδοξίες. Ρωτάμε την κ. Αλεξίου αν υπάρχει κάποιο μυστικό που δίνει λύση σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση. «Να κοιμόμαστε λιγότερο!», απαντά με χιούμορ και συμπληρώνει: «Δυστυχώς δεν υπάρχει μυστικό. Όλα χρειάζονται δουλειά και προσπάθεια. Το μόνο που μπορώ να πω, όσο κλισέ κι αν ακούγεται, είναι να είμαστε παρούσες σε κάθε ρόλο μας.

«Την ώρα που εργαζόμαστε, να δίνουμε το 100% του εαυτού μας χωρίς ενοχές ότι είμαστε μακριά από την οικογένειά μας. Κι όταν είμαστε με την οικογένειά μας, όσο λίγος κι αν είναι ο χρόνος, να είμαστε απολύτως αφοσιωμένες σε αυτήν. Να δίνουμε όλη μας την προσοχή σε αυτούς που αγαπάμε».

Υποστήριξη από κατάλληλα πρόσωπα και προσωπική επιμονή

«Τελικά, με την υποστήριξη της AKL, έμαθα να επιμένω σε αυτό που γνωρίζω, να συνεχίζω να προσφέρω αυτά που μπορώ, μέχρι που κάποια στιγμή πράγματι ακούστηκα», συνεχίζει. «Νομίζω ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη δυσκολία για τις γυναίκες. Να μας πιστέψουν».

Δεν ήταν ο μόνος τρόπος με τον οποίο η AKL συνέβαλε στην εξέλιξή της. «Η εταιρεία ξεκίνησε ως οικογενειακό γραφείο και από εκεί πηγάζουν και οι αρχές, τις οποίες ασπαζόμαστε όλοι και μας κρατούν ενωμένους», σημειώνει. «Στα πρώτα μου χρόνια ως δικηγόρου, διδάχθηκα ότι ενώ πρέπει να προσπαθώ για το καλύτερο, είναι βέβαιο ότι θα κάνω και λάθη. Στη συνέχεια, έμαθα ότι πολύ σπάνια υπάρχει σαφής απάντηση στα ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε κι ότι η συζήτηση και η συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη του γραφείου πολλαπλασιάζει τη γνώση και ενισχύει την αναλυτική σκέψη. Με τους τρόπους αυτούς και πολλούς άλλους η AKL με έμαθε πώς να είμαι αποτελεσματική στη δουλειά μου, πώς να πιστέψω στις ικανότητές μου, πώς να συμπεριφέρομαι σε συναδέλφους. Δεν ξέρω εάν η εξέλιξή μου θα ήταν η ίδια χωρίς όλη αυτή τη στήριξη, γιατί μην ξεχνάμε ότι στο “τιμόνι” της AKL ήταν οι γονείς μου».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *