skip to Main Content

Topwoman η Ελληνίδα της παγκόσμιας τέχνης Κατερίνα Γρέγου – στο τιμόνι του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – το έχετε επισκεφθεί; Απλά συγκλονιστικό! (φωτό & βίντεο)

Topwoman η Ελληνίδα της παγκόσμιας τέχνης Κατερίνα Γρέγου - στο τιμόνι του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Την συνάντησα τον περασμένο Ιούνιο , καθώς έβγαινε απο το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την οικονομική διευθύντρια της μαζί.

Ημουν τόσο ενθουσιασμένη απο την επίσκεψη μου που άρχισα να την συγχαίρω εκεί έξω στην Καλλιρρόης, μόλις την είδα να βγαίνει Κυριακάτικο απο το Μουσείο που τώρα πιά αξίζει να ονομάζεται ΕΜΣΤ .

Η Κατερίνα Γρέγου τα κατάφερε. Με άπειρες ώρες εργασίας. Με μόχθο. Με δύναμη. Γιατί με δύναμη; Γιατί απο το οργανωμένο περιβάλλον του Βελγίου, ήρθε στην πατρίδα, απο την comme il faut Βόρεια Ευρώπη, κατέφθασε εν μέσω κορωνοιού στην χαοτική Αθήνα μας. 15 χρόνια στο εξωτερικό και τι δεν έκανε .

Photo: Panos Kokkinias

Δείτε παρακάτω το εντυπωσιακό βιογραφικό της. Μιά διαδρομή στον παγκόσμιο χώρο της τέχνης, αξιοζήλευτη. Την πέτυχα εξουθενωμένη αφού μετέτρεψε το ΕΜΣΤ σε εφάμιλλο Μουσείο του εξωτερικού .

Σας παρακαλώ να πάτε. Να το επισκεφθείτε. Προσωπικά από την άποψη της τοποθέτησης των έργων τέχνης & γενικά του «αέρα» που αποπνέει , με κέρδισε περισσότερο και απο την Εθνική Πινακοθήκη .

«Εμείς οι δυό που βλέπεις , τα κάνουμε όλα αυτά, μην φαντάζεσαι οτι εχω μια στρατιά βοηθών» , μου λέει η Κατερίνα και μου ζητάει πολύ ταπεινά να την φωτογραφίσω μαζί με την κυρία Αθηνά Ιωάννου.

Την γνωρίζω απο παιδί , καθώς ήμουν φίλη με την αείμνηστη μητέρα της Νάντια Γρέγου. Πραγματικά μερικές φορές,λες , σκεπτόμενη τέτοιες απώλειες: Αχ και να μπορούσε να δεί η μαμά της, τι κατάφερε η κόρη …..

Στις φωτό μου θα δείτε κάποια μόνιμα εργα και κάποια απο την προηγούμενη περιοδική έκθεση .Εσείς επιλέξτε την επίσκεψη στο παλιό εργοστάσιο του Φιξ και θα με θυμηθείτε.

Μια μικρή αναδρομή στο βιογραφικό αυτής της διεθνούς Ελληνίδας καθώς επίσης στις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας στον πολιτισμό οταν ανέλαβε η Κατερίνα Γρέγου

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, για την ανάληψη της θέσης της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του ΕΜΣΤ, από την Κατερίνα Γρέγου: «Με τη διεθνή της εμπειρία, το πλούσιο εκθεσιακό και συγγραφικό έργο της και τις πολυάριθμες συνεργασίες με Ιδρύματα και θεσμούς σε όλη την Ευρώπη, η Κατερίνα Γρέγου είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να οδηγήσει το ΕΜΣΤ στη νέα του εποχή. Ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης, ανοιχτό στο κοινό, δραστήριο, ζωντανό, που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και ενώνει τον εικαστικό κόσμο της χώρας.

Στόχος της νέας εποχής του ΕΜΣΤ είναι να συμβάλει καθοριστικά, ώστε η Αθήνα να γίνει ένα ευρωπαϊκό κέντρο σύγχρονης δημιουργίας, που θα προβάλλει τους Έλληνες καλλιτέχνες και θα φιλοξενεί καινοτόμες ιδέες και έντονο καλλιτεχνικό διάλογο. Το ΕΜΣΤ, ως πόλος πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας, εντάσσεται στο σύνολο των νέων μουσείων της πόλης, που αναδεικνύουν την Αθήνα ως κορυφαίο πολιτιστικό προορισμό».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε: «Πρόκειται για το πλέον καθοριστικό βήμα στο στρατηγικό σχεδιασμό που υλοποιούμε, προκειμένου το ΕΜΣΤ να εκπληρώσει την αποστολή του ως ένα μουσείο-σημείο αναφοράς, το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του σύγχρονου ρόλου των μουσείων, είναι φιλικό, εξωστρεφές και παραμένει ανοιχτό σε νέες οπτικές για τον σύγχρονο πολιτισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κατερίνα Γρέγου αποτελεί την ιδανική επιλογή, καθώς στο πρόσωπό της συγκεντρώνει τη διεθνή εμπειρία, την προοπτική και το όραμα για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ και τη διεύρυνση και ανάδειξη της εγχώριας κοινότητας της σύγχρονης τέχνης, αλλά και την ικανότητα ουσιαστικής διασύνδεσής της με τη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή μέσα από ένα δυναμικό μουσείο».

Σχετικά με την ανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του ΕΜΣΤ η Κατερίνα Γρέγου δήλωσε: «Μετά από 15 χρόνια στο εξωτερικό είναι μεγάλη μου τιμή να αναλάβω αυτήν τη θέση και να έχω τη δυνατότητα να συνεισφέρω, στη χώρα μου, στην ανάπτυξη του πιο σημαντικού μας θεσμού σύγχρονης τέχνης».

Το Who is Who της Κατερίνας Γρέγου

Ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια και μουσειολόγος, με πλούσια διεθνή εμπειρία, η Κατερίνα Γρέγου υπήρξε ιδρυτική διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ.

To 2006 κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού επιλέχθηκε ως καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης και Νέων Μέσων Argos (επιδοτούμενος φορέας του Φλαμανδικού Υπουργείου Πολιτισμού) στις Βρυξέλλες και μετακόμισε στη βελγική πρωτεύουσα όπου και είναι εγκατεστημένη μέχρι σήμερα.

Photo credit: Panos Kokkinias/thecomuseum.org

Μετά το Argos διετέλεσε καλλιτεχνική διευθύντρια της Τριενάλε του Μέχελεν όπου επιμελήθηκε τη μεγάλη έκθεση Newtopia: the State of Human Rights σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία και το Human Rights Watch, καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Brussels (2012-2016), ενώ από το 2016 είναι επιμελήτρια του εικαστικού προγράμματος του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Schwarz, διατηρώντας παράλληλα και την ιδιότητα της ανεξάρτητης επιμελήτριας.

To επιμελητικό της έργο, που εστιάζει σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και τα σημαντικά ζητήματα της εποχής μας, έχει διακριθεί διεθνώς για το όραμα και τη συνέπειά του.

Έχει επιμεληθεί πολλές εκθέσεις μεγάλης κλίμακας σε μουσεία και κέντρα σύγχρονης τέχνης διεθνώς όπως, μεταξύ άλλων, η Akademie der Künste, η BOZAR – Palais de Beaux Arts στις Βρυξέλλες, οι Kunsthalle της Mulhouse και του Τάλλιν, το Φεστιβάλ Steirischer Herbst στο Graz, καθώς και εννέα διεθνείς Μπιενάλε μεταξύ των οποίων, τη Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, τη Μπιενάλε του Γκέτεμποργκ, την Ευρωπαϊκή Μπιενάλε Manifesta, την EV+A: Μπιενάλε της Ιρλανδίας, τη Μπιενάλε Βίντεο Contour, και τη Μπιενάλε Φωτογραφίας Fotofestival (Kunsthalle Mannheim, Kunsthalle Heidelberg, Kunstverein Heidelberg, Kunstverein Ludwigshafen, Reiss-Engelhorn Museum).

Έχει επίσης επιμεληθεί τρία εθνικά περίπτερα στη Μπιενάλε της Βενετίας για λογαριασμό της Κροατίας το 2019, του Βελγίου το 2015 και της Δανίας το 2012.

Επιπλέον, ήταν ιδρυτική καλλιτεχνική διευθύντρια της 1ης Μπιενάλε της Ρίγας, 2016-2018, η οποία χαρακτηρίστηκε ως μία από τις καλύτερες εκθέσεις της χρονιάς, διεθνώς.

Πρόσφατα εγκαινίασε την έκθεση Modern Love (Η Αγάπη στα Χρόνια των Ψυχρών Οικειοτήτων) στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Φράιμπουργκ, η οποία θα παρουσιαστεί την άνοιξη στην Kunsthalle του Τάλλιν και το φθινόπωρο στο IMPAKT Media Arts Organisation, στην Ουτρέχτη.

Παράλληλα, είναι συνεπιμελήτρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Βίντεο, Περφόρμανς IMPAKT Festival που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στην Ουτρέχτη, ενώ τον Σεπτέμβριο επιμελείται την αναδρομική έκθεση του Βέλγου καλλιτέχνη Maarten Vanden Eynde στο Mu.Zee, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Οστάνδης.

Photo by David Plas. Courtesy of RIBOCA

Η Κατερίνα Γρέγου είναι επισκέπτης λέκτορας και διδάσκει στα μεταπτυχιακά προγράμματα του HISK, του Ανώτατου Ινστιτούτου Τεχνών στη Γάνδη και στην Ακαδημία Jan Van Eyck στο Μάαστριχτ και στο Curatorial Training Programme Full Spectrum Curatorship που διοργανώνει το IMPAKT στην Ουτρέχτη.

Έχει διατελέσει επίσης, επισκέπτης λέκτορας στα πανεπιστήμια της Ζυρίχης, του Νιουκάστλ, της Ούμεα, μεταξύ άλλων αλλά και στο ISCP (Νέα Υόρκη), στο Kunstlerhaus Bethanien (Βερολίνο) και στο WIELS (Βρυξέλλες).

Η ίδια έχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης στο Courtauld Institute of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (BA Ηonours), Λογοτεχνία και Ιστορία με Ιστορία της Τέχνης στο  King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (ΜΑ) και Μουσειολογία και Διοίκηση Μουσείων στο City University London (ΜΑ).

Τέλος, είναι μέλος του CAAS, της καλλιτεχνικής και επιστημονικής επιτροπής του KANAL Pompidou, το νέο μουσείο του Centre Pompidou, που θα ανοίξει στις Βρυξέλλες το 2023, μέλος του Δ.Σ. της Μπιενάλε της Ρίγας και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης & Νέων Μέσων Argos.

Το πλήρες ιστορικό των διεθνών εκθέσεών της καθώς και η πλούσια συγγραφική δραστηριότητά της, βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα www.katerinagregos.org.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Σχόλια μέσω Facebook