Ζουμερές σεφταλιές κυπριακές με πατατούλες αντιναχτές από την Ντίνα Νικολάου!…
Άκης Πετρετζίκης: Μηλόπιτα λαχταριστή, μελωμένη – Συνοδεύστε τη με παγωτό & απογειώστε την
Υλικά
Για τη ζύμη
- 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ. αλάτι
- 250 γρ. βούτυρο, παγωμένο
- 50 γρ. νερό, κρύο
Για τη γέμιση
- 4 πράσινα μήλα
- 4 κόκκινα μήλα
- 100 γρ. ζάχαρη καστανή
- 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
- 1 αυγό, για το άλειμμα
- ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, και το αλάτι.
- Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και το ρίχνουμε στο μπολ. Βάζουμε γάντια και ανακατεύουμε με τα χέρια μας τα υλικά (φοράμε γάντια για να μην περνάει η θερμοκρασία από τα χέρια μας στο βούτυρο και λιώσει).
- Τέλος, προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει το μείγμα μας την υφή εύπλαστου ζυμαριού και να μπορούμε να το πλάσουμε σε μπάλα.
- Χωρίζουμε το μείγμα σε 2 ίσους δίσκους, τους τυλίγουμε με μεμβράνη, και τους βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα μέχρι να σφίξει το ζυμάρι.
Για τη γέμιση
- Κόβουμε το κάθε μήλο σε 12 κυδωνάτες φέτες αφαιρώντας τα σπόρια.
- Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα, και ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν τα μήλα.
Για τη συναρμολόγηση
- Αφαιρούμε τους δίσκους ζύμης από το ψυγείο και τους αφήνουμε για 10-15 λεπτά ώστε να μαλακώσουν λίγο και να μπορούμε να τους ανοίξουμε εύκολα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.
- Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε μια στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 25 εκ. και την αφήνουμε στην άκρη.
- Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και, με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίγουμε τον ένα δίσκο ζύμης σε στρογγυλό φύλλο λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα. Το μεταφέρουμε με προσοχή στην ταρτιέρα και το πιέζουμε με τα χέρια μας, ώστε να εφάπτεται καλά στον πάτο και τα τοιχώματά της.
- Αδειάζουμε από πάνω τη γέμιση και απλώνουμε ομοιόμορφα τα κομμάτια των μήλων στη φόρμα.
- Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης με τον ίδιο τρόπο και το κόβουμε σε λωρίδες πάχους 2 εκ. Δημιουργούμε πλέξη με τις λωρίδες, απλώνοντας τις μισές κάθετα και τις υπόλοιπες οριζόντια καλύπτοντας έτσι τη γέμιση.
- Πιέζουμε τις άκρες της βάσης να κολλήσουν με τις λωρίδες. Με τη βοήθεια ενός πινέλου, αλείφουμε με το αυγό τις λωρίδες της ζύμης. Ψήνουμε για μία ώρα στον φούρνο μέχρι να χρυσαφίσουν οι λωρίδες της ζύμης.
- Βγάζουμε τη μηλόπιτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά. Έπειτα, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τη σερβίρουμε.
Tip
Μια μπάλα παγωτό βανίλια ή λίγη κρέμα πατισερί θα μπορούσαν να απογειώσουν τη γεύση του γλυκού μας και να το κάνουν ακόμα πιο απολαυστικό.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα. Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.