skip to Main Content

Ντίνα Νικολάου: Παστίτσιο με μανιτάρια και κρέμα γιαουρτιού – υπέροχο, μαμαδίστικο & πολύ χορταστικό

Ντίνα Νικολάου: Παστίτσιο με μανιτάρια και κρέμα γιαουρτιού
Ντίνα Νικολάου: Παστίτσιο με μανιτάρια και κρέμα γιαουρτιού
Ντίνα Νικολάου: Παστίτσιο με μανιτάρια και κρέμα γιαουρτιού

Ένα διαφορετικό παστίτσιο που η σεφ, Ντίνα Νικολάου, είναι σίγουρη ότι θα το βάλετε στο εβδομαδιαίο μενού της οικογένειας!

Υλικά

Για τα ζυμαρικά

500 γρ. μακαρόνια χοντρά ΗΛΙΟΣ
150 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο + 50 γρ. επιπλέον
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο για το ψήσιμο

Για τα μανιτάρια

1 κιλό μανιτάρια διάφορα (ασπρομανίταρα, πορτομπέλο, πλευρώτους…) ψιλοκομμένα
1 μεγάλη πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
1 μεγάλη πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
150 γρ. τριμμένη ντομάτα
50 ml ελαιόλαδο
100 ml γλυκό, σαμιώτικο κρασί
1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
τα φύλλα από 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρέμα

100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
800 ml γάλα, χλιαρό
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
50 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για τα μανιτάρια

Βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και ρίχνω το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Αλατίζω και σοτάρω για 2 λεπτά. Προσθέτω τα μανιτάρια και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να στεγνώσουν. Σβήνω με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτω την τριμμένη ντομάτα, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύω για 10 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά. Αφήνω το μείγμα να μισοκρυώσει και προσθέτω τα αυγά, το κεφαλοτύρι και το μαϊντανό. Ανακατεύω καλά.

Για την κρέμα

Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω για 2-3 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί και να σκορπίσει ένα ευχάριστο άρωμα. Προσθέτω σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας ασταμάτητα με το σύρμα ή με μια ξύλινη κουτάλα, για να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και το μείγμα να γίνει λείο.

Χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω τη μπεσαμέλ για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει καλά. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και στη συνέχεια ρίχνω τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας καλά για να ενωθούν στο μείγμα.  Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το κεφαλοτύρι και το γιαούρτι. Ανακατεύω καλά.

Για τα ζυμαρικά και τη συναρμολόγηση

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο.

Σε μια κατσαρόλα βάζω να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό. Ρίχνω τα μακαρόνια και τα βράζω για 2-3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Αδειάζω τα μακαρόνια σε ένα μεγάλο σουρωτήρι να στραγγίξουν. Τα επαναφέρω στην κατσαρόλα, προσθέτω τα 150 γρ. κεφαλοτύρι και ανακατεύω καλά.

Ρίχνω στο μείγμα των μανιταριών, 3 κουταλιές της σούπας από την κρέμα γιαουρτιού και ανακατεύω.

Πασπαλίζω ένα μέτριο, βαθύ ταψί με τα 50 γρ. κεφαλοτύρι. Αδειάζω τα μισά μακαρόνια και τα στρώνω για να καλύψουν όλο τον πάτο του ταψιού. Σκορπίζω τη σάλτσα μανιταριών και ισιώνω με ένα κουτάλι. Στρώνω τα υπόλοιπα μακαρόνια για να καλύψω τη σάλτσα και τέλος, καλύπτω με την μπεσαμέλ.

Ψήνω το παστίτσιο για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει όμορφα η μπεσαμέλ. Το αφήνω να κρυώσει λίγο, κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top