Κολοκυθόπιτα αλμυρή από τον Γιάννη Λουκάκο! Πεντανόστιμη! ΥΛΙΚΑ Για την…
Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει: Σούπα με σπιτικό τραχανά!
Συστατικά
Για τον ξινό τραχανά
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
500 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
Για την τραχανόσουπα
1 λίτρο νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
200-250 γρ. τραχανά ξινό
1 κ.γ. αλάτι
50 γρ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
50 γρ. ελαιόλαδο
8 φέτες μπέικον, κομμένο σε λωρίδες
μπούκοβο
θυμάρι, φρέσκο
ψωμί, φρυγανισμένο
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τον ξινό τραχανά
Σε μια λεκάνη, βάζουμε όλα τα υλικά και ξεκινάμε να τα ζυμώνουμε με τα χέρια μας, ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι. Στόχος μας είναι να πάρουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Απλώνουμε ένα καθαρό σεντόνι πάνω σε μια μεγάλη επιφάνεια (π.χ. τον πάγκο της κουζίνας ή το τραπέζι), κόβουμε κομματάκια από τη ζύμη ίσα με ένα φουντούκι, και τα βάζουμε πάνω στο σεντόνι.
Σκεπάζουμε τον τραχανά με ένα τούλι και τον στεγνώνουμε στον ήλιο για 2-3 ημέρες.
Αφού περάσουν οι 2-3 ημέρες, για να είμαστε σίγουροι ότι έχει στεγνώσει, ψήνουμε τον τραχανά σε ταψιά, σε μονή δόση στον φούρνο, στους 50°C στον αέρα, για περίπου 2 ώρες.
Τρίβουμε τον τραχανά σε σήτα ή στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και τον μεταφέρουμε σε υφασμάτινες τσάντες (ή μαξιλαροθήκες), όπου τον φυλάμε σε καλά αερισμένο χώρο για περίπου 1 χρόνο.
Για την τραχανόσουπα
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το νερό, τον τραχανά, το αλάτι, το ελαιόλαδο, και τα σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πήξει η σούπα. Καλό είναι να ανακατεύουμε συνεχώς, γιατί ο τραχανάς κολλάει εύκολα στον πάτο της κατσαρόλας.
Σε ένα τηγανάκι, βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον κομμένο σε λωρίδες για 2-3 λεπτά.
Συνοδεύουμε τον τραχανά με το μπέικον, πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι, μπούκοβο, και σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα. Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.