skip to Main Content

Ο Κώστας & η Άννα φτιάχνουν πίτες στον διάσημο φούρνο της Ζίτσας: Πως ο έρωτας κράτησε την δικηγόρο Άννα στην Ήπειρο (φωτό & βίντεο)

Ο Φούρνος της Ζίτσας
instagram/the_bakery_of_the_village
instagram/the_bakery_of_the_village

Στην γαστρονομία, όταν η παραδοσιακή τεχνική συνδυάζεται με τις σύγχρονες προσεγγίσεις, τότε το αποτέλεσμα είναι δελεαστικό. Αυτή είναι η πρόταση, του Κώστα Καραμίχου, αρτοποιού στην Ζίτσα Ιωαννίνων, ο οποίος έχει αναδείξει το φούρνο του σε σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τους ντόπιους, αλλά για τον κάθε επισκέπτη στην περιοχή, γνωστό ως ο Φούρνος της Ζίτσας.

Η εμπειρία στο «Φούρνο του χωριού», είναι ξεχωριστή. Γεύεσαι, ζυμώνεις όπως παλιά, μαθαίνεις τα μυστικά της χειροποίητης πίτας, δημιουργείς τις αυθεντικές γεύσεις. Ο Κώστας έχει εμπειρία 31 χρόνων. Είναι ένας τεχνίτης αρτοποιός με πάθος το οποίο μοιράζεται με την Αμερικανίδα σύζυγό του ‘Αννα.

Ο Φούρνος της Ζίτσας διεθνές αξιοθέατο

Τον συναντήσαμε στο φούρνο. Μας υποδέχτηκε με ενθουσιασμό και κέρασμα, μια ζεστή λαχανόπιτα. Η μυρωδιά του ψημένου ψωμιού, πλημμυρίζει τον χώρο. Σε ένα μεγάλο τραπέζι 4 Βρετανοί τουρίστες, μαθαίνουν τα μυστικά μιας παραδοσιακής ηπειρώτικης αλευρόπιτας από την ‘Αννα.

«Ο στόχος μας, είναι να διαδώσουμε την υπέροχη γαστρονομία της Ηπείρου, σε όλο τον κόσμο», λέει ο Κώστας και ξετυλίγει την προσωπική του ιστορία. Τον φούρνο στη Ζίτσα, λειτούργησε πριν 32 χρόνια ο πατέρας του. Τότε, ο Κώστας τελείωνε το Λύκειο και είδε το μέλλον του, μέσα από την εξέλιξη του πατρικού επαγγέλματος. Πολύ γρήγορα έμαθε την τέχνη του αρτοποιού και σιγά- σιγά, μέσα από αναζητήσεις έβαζε και νέες συνταγές, «στο φούρνο». Οι ηπειρωτικές πίτες που ψήνει, είναι από αγνά υλικά. Τα χόρτα που χρησιμοποιούνται στις πίτες, έχουν μαζευτεί το ίδιο πρωί από την οικογενειακή φάρμα.

Το 2009 επισκέφθηκε την Ζίτσα και το φούρνο του χωριού, η Αμερικανίδα δικηγόρος ‘Αννα Έλλις, που έκανε διακοπές στην Ήπειρο. Όπως λέει η ίδια, η γνωριμία της με τον Κώστα, ήταν καθοριστική για την ζωή της. Ερωτεύτηκαν και όταν επέστρεψε στην Νέα Υόρκη, για 8 μήνες είχαν καθημερινή επικοινωνία .Μετά, ταξίδεψε και πάλι στη Ζίτσα, για να μείνει.

Διαβάστε επίσης: Στην Ήπειρο το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής με 82,7 έτη στην Ελλάδα – Οι γυναίκες στην Ευρώπης ζούνε 5,5 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες

Η ‘Αννα ερωτεύτηκε και τη Ζίτσα . «Είναι ένα καταπληκτικό χωριό με όμορφη ενέργεια, στην κορυφή ενός βουνού που περιβάλλεται από αμπελώνες και χωράφια, με τη δική του ζωντανή κουλτούρα και ιστορία, ενώ απέχει περίπου μία ώρα από τη θάλασσα. Δεν είναι ένα τουριστικό χωριό .Είναι ένα ζωντανό χωριό με μια εξαιρετικά έντονη αίσθηση κοινότητας. Εδώ βρίσκεται, ό,τι πραγματικά έχει σημασία , οικογένεια, φίλοι, φύση, Η ζωή μας εδώ δεν είναι τόσο «ήσυχη» ,είμαστε πάντα απασχολημένοι », μας λέει με χαμόγελο

Η ‘Αννα και ο Κώστας «πάντρεψαν και τις ιδέες», έτσι ο Φούρνος της Ζίτσας, έγινε προορισμός , για τα μαθήματα γαστρονομίας στο εργαστήρι του.

Μοιράζονται, αυτό που αγαπάνε και το κάνουν καλύτερα . Το αρτοποιείο πλέον είναι γνωστό, τόσο για τις γλυκές όσο και για τις αλμυρές του γεύσεις, αλλά και την φιλοξενία του. Χαρακτηριστικά αναφέρει η ‘Αννα: «Φιλοξενούμε ταξιδιώτες που χρειάζονται ένα μέρος για να μείνουν δωρεάν για μια νύχτα η περισσότερες. Έχουμε φιλοξενήσει περισσότερα από 1.400 άτομα από όλες τις γωνιές του πλανήτη . Δίνουμε και παίρνουμε τόσα πολλά από αυτούς .

Ταξιδεύουμε, χωρίς να χρειαστεί να φύγουμε από τη Ζίτσα, μαθαίνουμε για νέους πολιτισμούς, κάποιοι λατρεύουν να μαγειρεύουν και να ψήνουν με τον Κώστα και να μοιραζόμαστε συνταγές και τεχνικές. Τα κοριτσάκια μας που είναι 8 και 5 ετών, γνωρίζουν διαφορετικούς ανθρώπους σχεδόν κάθε μέρα της ζωής τους, κάτι που ελάχιστα άλλα παιδιά του χωριού, μπορούν να κάνουν. Όχι μόνο είναι δίγλωσσα, αλλά ξέρουν λίγες λέξεις στα γαλλικά, γερμανικά, εβραϊκά, ισπανικά . Ήμουν τυχαίος ταξιδιώτης στην πρώτη μου επίσκεψη στη Ζίτσα πριν από 14 χρόνια, όταν γνώρισα τον Κώστα».

Ο Κώστας Καραμίχος , όταν «παραδίδει» στην πράξη μαθήματα γαστρονομίας στους επισκέπτες, έχει πάντα στο πλάνο του, το βραβευμένο κρασί Ζίτσα, που παράγεται στο μοναδικό σταφύλι Ντεμπίνα και σε μια σχολαστική διαδικασία διπλής ζύμωσης!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top