skip to Main Content

Στέλιος Παρλιάρος: Αμυγδαλωτά «αχλαδάκια» – μια συνταγή με υπέροχο άρωμα και γεύση

Στέλιος Παρλιάρος: Αμυγδαλωτά «αχλαδάκια»
Στέλιος Παρλιάρος: Αμυγδαλωτά «αχλαδάκια»
Στέλιος Παρλιάρος: Αμυγδαλωτά «αχλαδάκια»

Φημισμένα τα αμυγδαλωτά της Ύδρας και του Πόρου, της Μυκόνου και της Άνδρου!

ΥΛΙΚΑ

Για τα αμυγδαλωτά

300 γρ. λευκά αμύγδαλα
60 γρ. σουμάδα
70 γρ. άχνη ζάχαρη + μπόλικη επιπλέον για το πασπάλισμα
ολόκληρα γαρίφαλα για το γαρνίρισμα

Ευχαριστούμε τον Στέλιο Παρλιάρο & το Steliosparliaros.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα αμυγδαλωτά

Για να φτιάξουμε τα αμυγδαλωτά, τα οποία αποτελούν το ιδανικό κέρασμα, πολτοποιούμε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μπλέντερ για αρκετή ώρα, έως ότου γίνει ένα μαλακό μείγμα σαν πάστα (ένα είδος αμυγδαλόπαστας ή μάρτσιπαν).

Αφήνουμε τη ζύμη κατά μέρος να ξεκουραστεί και να σφίξει (περίπου μισή ώρα) και έπειτα παίρνουμε μικρές δόσεις και πλάθουμε μπαλάκια, στα οποία δίνουμε κωνικό σχήμα σαν καμπανούλες ή αχλαδάκια. Βάζουμε μπόλικη άχνη ζάχαρη σε ένα πιάτο και ρολάρουμε μέσα εκεί ένα ένα τα αμυγδαλωτά, έτσι ώστε να καλυφθούν καλά.

Τα βγάζουμε, τινάζοντάς τα ελαφρώς για να πέσει η περίσσεια, και τα ακουμπάμε όρθια σε πιατέλα. Τέλος, καρφώνουμε στην κορυφή τους από ένα γαρίφαλο.

TIP

Μπορούμε να ψεκάσουμε τα αμυγδαλωτά με ροδόνερο ή ανθόνερο προτού τα τυλίξουμε στην άχνη.

Who is who

Στέλιος Παρλιάρος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελειώνοντας το γυμνάσιο έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει. Ανακαλύπτει τη ζαχαροπλαστική και της αφιερώνεται. Σπουδάζει στο Παρίσι στην Ecole le Νôtre, στη σχολή Escoffier του ξενοδοχείου Ritz, στη Λιόν στη σχολή Valrhona και τέλος στο διάσημο ζαχαροπλαστείο Fauchon.

Το 1982 δημιουργεί το «fresh» και αλλάζει τη πορεία της ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα. Διδάσκει σε σεμινάρια για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες. Συνεργάζεται με το επαγγελματικό περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Z&G» δίνοντας συνταγές και για μία πενταετία με τα περιοδικά «Ε» και «Gourmet» της «Ελευθεροτυπίας». Το Μάιο του 2006 ξεκινάει νέα συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» δημιουργώντας για το ένθετο περιοδικό «Γαστρονόμος» καθώς και για το ένθετο «Κ».

Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις συνδυάζοντας την τέχνη της ζαχαροπλαστικής με άλλες καλές τέχνες όπως η γλυπτική. Από το 1999 αρχίζει η συνεργασία του με τον εκδοτικό οίκο «Ι.Σιδέρης» με τον οποίο εξέδωσε 9 βιβλία ζαχαροπλαστικής. Τον Οκτώβριο του 2004 διακόπτει τη συνεργασία του με την αλυσίδα καταστημάτων «fresh».

Από το 2005 διδάσκει στο δικό του χώρο σεμιναρίων. Το Σεπτέμβρη του 2007 εκδίδει το πρώτο τεύχος του ετήσιου περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας» με το πρόγραμμα των σεμιναρίων και όλα όσα αφορούν τη ζαχαροπλαστική. Το 2008 σε συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» κυκλοφορεί τη σειρά «Μαθήματα Γλυκιάς Αλχημείας» που αποτελείται από 13 βιβλία με συνταγές ζαχαροπλαστικής.

Τον Σεπτέμβριο του 2008 εκδίδει το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας». Τον Νοέμβριο του 2008 κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στην προσωπική του εκπομπή, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, «Γλυκές Αλχημείες».

Στις αρχές του 2009 δημιουργεί τον concept-χώρο by Stelios Parliaros – sweet alchemy στην Ηροδότου 24 στο Κολωνάκι. Το 2010 κυκλοφορεί το καινούργιο του βιβλίο «Γλυκές Παραλλαγές». Το Μάιο του 2010 εκδίδει με την υποστήριξη της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και του περιοδικού «Γαστρονόμος» το καινούργιο μηνιαίο περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Γλυκές Ιστορίες». Το 2010-2011 συνεχίζει, για τρίτη χρονιά, την εκπομπή στο κανάλι Mega.

Αρκετές φορές, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό προωθώντας τα ελληνικά προϊόντα. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες δίνοντας συνταγές για την παρασκευή συσκευασμένων προϊόντων. Είναι ένα από τα μέλη που συστήνουν την ομάδα ‘Kerasma’.

Παρ’ ότι οι σπουδές του, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, είναι γαλλικού προσανατολισμού, ενημερώνεται για την παγκόσμια ζαχαροπλαστική και αυτό τον έχει οδηγήσει σε ένα προσωπικό μονοπάτι με ιδιαίτερη ικανότητα να συνδυάζει τεχνοτροπίες και υλικά, εμπνεόμενος πάντα και από τα προϊόντα της ελληνικής γης.

Από τον Μάρτιο του 2014 κυκλοφορεί το καινούργιο, μηνιαίο του περιοδικό, Γλυκές Αλχημείες σε συνεργασία με τον Όμιλο Αττικών Εκδόσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *