skip to Main Content

Απίστευτο! Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κουμπαρά στην Ανδριανούπολη – τα νομίσματα είναι 1400 ετών!

Ανδριανούπολη

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια συλλογή από 10 νομίσματα, που εκτιμούν ότι χρονολογούνται πριν από σχεδόν 1.400 χρόνια. Τα νομίσματα εντοπίστηκαν σε έναν κουμπαρά κατά την διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Αδριανούπολης στην περιοχή Eskipazar του Karabük της Τουρκίας.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 2003 στις κατασκευές στην Αδριανούπολη και συνεχίζονται κατά περιόδους υπό τη διεύθυνση του Ersin Çelikbaş, λέκτορα στο Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Karabük (KBÜ).

Η αρχαία πόλη είναι γνωστή ως «Ζεύγμα της Μαύρης Θάλασσας» λόγω των ψηφιδωτών της που απεικονίζουν διάφορα ζώα όπως άλογα, ελέφαντες, πάνθηρες και ελάφια. Το Ζεύγμα είναι ένα μουσείο ψηφιδωτών στην νοτιοανατολική επαρχία της Τουρκίας, Γκαζιαντέπ.

Η Αδριανούπολη είναι γνωστή για τις εκκλησίες της που είναι διακοσμημένες με ψηφιδωτά. Μέχρι στιγμής στην πόλη έχουν γίνει σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις που περιλαμβάνουν τείχη, βίλες, αμυντικές οχυρώσεις, βραχώδεις τάφους, θέατρα, τοξωτές και θολωτές κατασκευές.

Τι εκτιμούν οι αρχαιολόγοι για τα 10 νομίσματα

Ο Ersin Çelikbaş ανέφερε για τα πρόσφατα ευρήματα στο Anadolu Agency (AA) ότι η ομάδα των αρχαιολόγων προσπαθεί να αποκαλύψει νέες δομές σε ένα μεγάλο εύρος με μια ειδική ομάδα περίπου 60 ατόμων.

Εξήγησε ότι τα νομίσματα ανακαλύφθηκαν σε ένα κτίριο, που ακόμη δεν είναι σαφές ως τι χρησίμευε στην αρχαιότητα. «Υποθέτουμε ότι θα μπορούσε να χρησίμευε ως κουζίνα με βάση τα χειροποίητα αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα. Διάφορα αγγεία και μαγειρικά σκεύη ήταν ανάμεσα στα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν. Η στρωματογραφία υποδηλώνει την παρατεταμένη χρήση του κτιρίου, αν και οι λεπτομέρειες σχετικά με την τελική του φάση παραμένουν ασαφείς», σημείωσε ο Ersin Çelikbaş.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα foxreport.gr, τα 10 νομίσματα, που χρονολογούνται από την εποχή του Κώνστα Β’, που πιστεύεται ότι εκτείνεται από το 641 έως το 666 μ.Χ, βρέθηκαν σε έναν αρχαίο αντικείμενο που είχε την μορφή κουμπαρά. «Υποψιαζόμαστε ότι χρησιμοποιήθηκε ως μια πρωτόγονη μορφή κουμπαρά, πιθανώς από μια γυναίκα μέλος του νοικοκυριού κατά τη διάρκεια εκείνης της εποχής», είπε ο Ersin Çelikbaş και εξήγησε ότι τα νομίσματα δεν τοποθετήθηκαν εκεί ως θησαυρός, που έπρεπε να τον κρύψουν.

Δείτε ακόμη:10+1 φωτογραφίες από την αρχαία πόλη της Θεσσαλονίκης: 130.000 ευρήματα από τις ανασκαφές για τις εργασίες του Μετρό

Η αποκάλυψη αυτών των νομισμάτων παρέχει μια εικόνα για την τελική χρήση που είχε το κτίριο. Προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για τις αρχαίες οικιακές πρακτικές. Η Αδριανούπολη στην Παφλαγονία, γνωστή και ως Eskipazar, ήταν μια πόλη που βρισκόταν στη νοτιοδυτική Μικρά Ασία, περίπου 3 χιλιόμετρα δυτικά της σύγχρονης πόλης Eskipazar στην επαρχία Karabük. Η πόλη κατοικήθηκε τουλάχιστον από τον 1ο αιώνα π.Χ. έως τον 8ο αιώνα μ.Χ. και πήρε το όνομά της από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top