skip to Main Content

Ελληνικό- μαγικό! Το Forecast Weather προβάλει το βίντεο με την Σαμαρίνα από τα Γρεβενά – Κατάλευκο παραμυθένιο, το υψηλότερο χωριό των Βαλκανίων

Το χωριό του Άγιου Βασίλη είναι γνωστό πως βρίσκεται στην Λαπωνία, το πασίγνωστο θεματικό πάρκο στο Ροβανιέμι της Φιλανδίας που προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Η Ελλάδα έχει μέρη όμως που μπορεί να θυμίσουν από Καραϊβική, μέχρι Φινλανδία.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το χωριό Σαμαρίνα στα Γρεβενά. Ο λόγος για το χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ελλάδα και όλα τα Βαλκάνια που στέκεται στα 1.500 μέτρα και όταν «ντύνεται» στα λευκά δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το «χωριό του Άγιου Βασίλη».

Το βίντεο που αναδημοσιεύει το Forecast Weather είναι απόλυτα χαρακτηριστικό και απεικονίζει το χωριό την ώρα της Δύσης του Ηλίου υπό την σκεπή του Σμόλικα. Η Σαμαρίνα είναι στη βόρεια Πίνδο στις ανατολικές πλαγιές του Σμόλικα σε υψόμετρο 1.500 μέτρων.

Η Σαμαρίνα, όπως και τα άλλα βλαχοχώρια της Πίνδου, έχει τη δική της λαμπρή ιστορία, στους γνωστούς αγώνες και τις εξεγέρσεις της «Βλαχουριάς». Για την προέλευση του ονόματος της Σαμαρίνας υπάρχουν αρκετές εκδοχές, αλλά η πιο πιθανή, κατά τους Κρυστάλλη, Βακαλόπουλο, είναι η εκδοχή να παράγεται από τη λέξη «σαμάρι».

Ο πληθυσμός της Σαμαρίνας το καλοκαίρι είναι περίπου 3.000 κάτοικοι, με τον Αύγουστο να σημειώνει «ρεκόρ» μέχρι και 15.000 κατοίκων. Η έκταση της Σαμαρίνας είναι 110.000 στρέμματα και στα καταπράσινα διάσελά της βόσκουν 70.000 αιγοπρόβατα και βοοειδή.

Το χωριό έχει οκτώ εκκλησίες και είναι διαιρεμένο σε τέσσερις μεγάλες συνοικίες ή ενορίες, της Μεγάλης Παναγίας, του Αγίου Αθανασίου, του Προφήτη Ηλία και της Μικρής Παναγίας.

Καθεμία από τις ενορίες αυτές έχει και τη δική της γιορτή το καλοκαίρι, έτσι ώστε η ζωή στη Σαμαρίνα να φαίνεται ένα ατελείωτο πανηγύρι. Αποκορύφωμα, βέβαια αποτελεί ο τριήμερος εορτασμός της Μεγάλης Παναγίας στις 15-16-17 Αυγούστου, όταν όλοι οι απανταχού Σαμαριναίοι προσπαθούν τις ημέρες αυτές να παρευρεθούν στο πανηγύρι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top