skip to Main Content

Μιμή Ντενίση: “Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη” – “Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη σύμβολο”

 

Πάνω από εκατό σκηνές, σε μια πολυμελή, άρτια και 3D παραγωγή υψηλών προδιαγραφών ζωντανεύουν στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στην παράσταση της Μιμής Ντενίση “Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη” την ιστορία της αρχόντισσας της Σμύρνης, Φιλιώς Μπαλτατζή και μαζί την ιστορία των κοντινών της προσώπων, αλλά και την ιστορία των Ελλήνων, στον Μεσοπόλεμο, το διάστημα από το 1923 έως το 1940.

“Βρέθηκα σε ένα πέλαγος… γιατί τα πρώτα δύο τρία χρόνια, άλλαξαν περίπου 24 κυβερνήσεις Ήταν τόσο τεράστιο πλήγμα η καταστροφή της Σμύρνης, η γενοκτονία του Πόντου, όλα αυτά που έγιναν, που δεν μπόρεσε να σταθεί κανένας πολιτικός…

Από την άλλη ο Βενιζέλος αρρώστησε το 1924, έγινε η δικτατορία του Πάγκαλου… ήταν μια εποχή που δεν μπορούσες να χαρακτηρίσεις με ακρίβεια κανέναν πολιτικό.

Τη στιγμή που λες “ο Βενιζέλος ο δημοκράτης”, ο Βενιζέλος κάνει το “ιδιώνυμο” (αδίκημα) και κάνει τις πρώτες εξορίες. Εκεί που λες “ο Μεταξάς ο δικτάτορας” έκανε το ΙΚΑ και δεν είναι εναντίον των Εβραίων. Ή όταν ο Βενιζέλος πρότεινε για Νόμπελ τον Κεμάλ…” τόνισε η Μιμή Ντενίση, αναφερόμενη στην πολύχρονη έρευνα που έκανε γράφοντας το έργο για αυτήν την ταραγμένη περίοδο.

Στην παράσταση “Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη”, της οποίας το κείμενο υπογράφει η ίδια γίνεται ίσως για πρώτη φορά ένας παραλληλισμός των Ελλήνων Μικρασιατών, των Σμυρνιών που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και των Εβραίων.

“Όταν καταπιάνεσαι με τέτοια σοβαρά θέματα πρέπει να το κάνεις με συνέπεια, αλλιώς άστο! Δεν είναι αυτά τα γεγονότα για παραμύθι” δήλωσε η ηθοποιός συμπληρώνοντας πως “υπάρχουν απόγονοι, υπάρχουν άνθρωποι που τα έχουν ακούσει αυτά από τους παππούδες τους, δε γίνεται να μην είσαι ακριβής.”

“Αν αφεθείς στο άγχος δεν μπορείς να παίξεις” τόνισε η ίδια στη διάρκεια της κουβέντας, αναφερόμενη στις τεράστιες ανάγκες της προσεγμένης παραγωγής, που πήρε παράταση ως τις 2 Μαρτίου 2024 στη Θεσσαλονίκη, από την μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, αλλά και στα χρόνια της δημιουργικής της πορείας ως ηθοποιού, σκηνοθέτριας, θεατρικής συγγραφέως και επιχειρηματία.

Αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία της Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη να φανεί η πόλη, γιατί αποτελεί μια πόλη σύμβολο. 

“Η Θεσσαλονίκη έχει ιστορία όλες τις εποχές, που η Αθήνα δεν έχει. Η Αθήνα είχε στην αρχαιότητα τη σπουδαιότερη ιστορία στον κόσμο, είχε και μετά την επανάσταση, όμως όχι ενδιάμεσα, όχι σε όλες τις εποχές.

Η Θεσσαλονίκη, γεγονός που δε συνειδητοποιεί ο κόσμος, ήταν μια πολύ σπουδαία πόλη και επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και επί Βυζαντίου και στη συνέχεια” τόνισε η κα. Ντενίση.

“Το κοινό της Θεσσαλονίκης μας τίμησε και μας αγαπάει και εμείς το ευχαριστούμε και το αγαπάμε” κατέληξε η ίδια, επισημαίνοντας ότι πλέον μετά την παράταση που δόθηκε υπάρχουν εισιτήρια.

Η σειρά που θα γυριστεί εξ ολοκλήρου στη Θεσσαλονίκη

Η… δαιμόνια Μιμή Ντενίση όμως δε σταματά εδώ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ertnews.gr, όπως είπε η ίδια στην εκπομπή “Μέρα με Χρώμα” έχει ήδη συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και ετοιμάζει μια τηλεοπτική σειρά 9 συν 9 επεισοδίων με τον τίτλο “Μadre” (Μάνα).

“Πιστεύω ότι η σειρά θα βγάλει την ιστορία και τις ομορφιές της πόλης και θα την ωφελήσει πολύ τουριστικά” κατέληξε για τα εξωτερικά γυρίσματα της σειράς που θα γίνουν όλα σε χώρους της Θεσσαλονίκης, η αγαπημένη ηθοποιός που καταχειροκροτείται κάθε βράδυ με την ομάδα της από το κοινό της πόλης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top