skip to Main Content

Σε αυτή τη χώρα της Ευρώπης είσαι “ευτυχισμένος”: Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα – Κι όμως η Γερμανία είναι… πίσω μας

Βιέννη

Αποκαλύφθηκε ποια είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2023 και δεν αποτελεί καμία έκπληξη.

Νέα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ κατατάσσουν την Αυστρία ως την πιο ευτυχισμένη χώρα στο μπλοκ των 27 κρατών-μελών.

Σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν από το 2022, η Αυστρία σημείωσε συνολικά σκορ 7,9/10 στην ετήσια δημοσίευση της Eurostat, για τους «δείκτες ποιότητας ζωής», η οποία βασίζεται σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.

Η Πολωνία, η Φινλανδία και η Ρουμανία κατετάγησαν από κοινού δεύτερες με βαθμολογία 7,7/10, ενώ στο άλλο άκρο της κλίμακας, η Βουλγαρία είχε τη χαμηλότερη βαθμολογία, ως η μόνη χώρα που βαθμολογήθηκε με λιγότερο από 6 (5,6) στον συνολικό δείκτη ικανοποίησης από τη ζωή.

Πολύ χαμηλά βρίσκεται η Γερμανία, και πιστεύεται ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας φαίνεται να είχε επιζήμιο αντίκτυπο στην ευτυχία των ανθρώπων.

Σημείωσε ένα σκορ 6,5/10 και η πτώση της διάθεσης από το 7,1 το 2021 θα μπορούσε να αποδοθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας και στην οικονομική στασιμότητα της χώρας, σύμφωνα με τον Independent.

Η Eurostat είπε ότι η έκθεσή της στοχεύει στο «να καταγράψει τις τάσεις στην υποκειμενική ευημερία των ευρωπαίων πολιτών», σημειώνοντας ότι «οι πολίτες της ΕΕ έτειναν να είναι αρκετά ικανοποιημένοι με τη ζωή τους γενικά, αναφέροντας κατά μέσο όρο 7,1 μονάδες στις 10».

Ανέφερε ακόμη ότι παράγοντες όπως το επίπεδο εκπαίδευσης, η οικογένεια και η οικονομική σταθερότητα επηρέασαν τη συνολική ικανοποίηση των ερωτηθέντων από τη ζωή τους και όχι απλώς ο πλούτος. Τα χρήματα φαίνεται ότι δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, τελικά.

«Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ορισμένες χώρες που συνδέονται με χαμηλά επίπεδα εισοδήματος στο πρόσφατο παρελθόν… όπως η Ρουμανία και η Πολωνία, είναι μεταξύ των χωρών όπου η ικανοποίηση από τη ζωή είναι υψηλότερη – δείχνοντας την πολυπλοκότητα της σχέσης μεταξύ της υποκειμενικής ευημερίας και της οικονομικής ευημερίας», ανέφερε η Eurostat. Μάλιστα, και οι δύο χώρες έχουν εκτοξευθεί σε δημοτικότητα ως ταξιδιωτικοί προορισμοί.

Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, τρεις από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, κυμαίνονται γύρω από το 7,1 μέσο όρο για την ήπειρο. Η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά χαμηλά, στην 11η θέση.

Ακόμη, σύμφωνα με τη μελέτη, στην Αυστρία, καθώς και στη Μάλτα, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο, οι άνθρωποι που κατοικούν σε αγροτικές περιοχές εξέφρασαν ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από εκείνους που ζουν σε αστικές περιοχές.

H κατάταξη της Eurostat για τις πιο ευτυχισμένες χώρες της ΕΕ το 2023:

  1. Αυστρία
  2. Πολωνία, Ρουμανία, Φινλανδία
  3. Βέλγιο, Ολλανδία
  4. Δανία, Σλοβενία
  5. Τσεχία, Ιρλανδία, Μάλτα, Σουηδία
  6. Εσθονία, Ιταλία, Κύπρος, Λουξεμβούργο
  7. Ισπανία, Λιθουανία
  8. Γαλλία, Πορτογαλία, Σλοβακία
  9. Ουγγαρία
  10. Κροατία, Λετονία
  11. Ελλάδα
  12. Γερμανία
  13. Βουλγαρία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top