skip to Main Content

15 Ελληνίδες Designers ένωσαν τις δυνάμεις τους & εντυπωσίασαν στη Mavriki & Co

Δεν πήγα στα εγκαίνια αλλά λίγες μέρες αργότερα και έμεινα ενεός ,όπως λέμε στα ” βαριά” ελληνικά , η κοινώς με το στόμα ανοικτό η απλά γοητεύτηκα.

Έμεινα για αρκετή ώρα θαυμάζοντας μία μία και όλες μαζί τις καλλιτέχνιδες και τα καταπληκτικά δημιουργήματα τους . Ομολογώ πως ενθουσιάστηκα όταν είδα τα ” γυάλινα ” της Ξένιας Λ. , μιας ευαίσθητης designer που η δουλειά της με έμπνευση τα θηρία και την φύση θα έχουν μέλλον διεθνώς – κατά την ταπεινή μου γνώμη.

Οι δύο κυρίες – φίλες μου πια με τα βότανα Anassa ταιριάζουν παντού γιατί το βασικό τους πλεονέκτημα εκτός της ποιότητας των προϊόντων είναι το design στην συσκευασία.

Η Μαλβίνα Σαραντίτη – Καζακοπούλου ξεχωρίζει με τα πολύ διακοσμητικά αντικείμενα της. Eνώ οι αδελφές Μοσχοφόγλου διαθέτουν αναμφισβήτητα ταλέντο & πρωτοτυπία.

Οι Δεκαπέντε ταλαντούχες Ελληνίδες Designers με διαφορετικό background η κάθε μία , διαφορετική ηλικία, ενδιαφέροντα και οπτική αλλά κοινή συνισταμένη τους, την τέχνη, παρουσιάζουν τα έργα τους μέχρι τις 10/1/2017 σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Mavriki & Co.

Στη έκθεση λαμβάνουν μέρος η Θάλεια Γεωργούλη, Θέμις Ζουγανέλη, Κατερίνα Καλούδη, Ξενια Λ., Νικομάχη Καρακωστάνογλου, Νταϊάννα Καρβούνη- Βίβιαν Φιλίππα, Ντιαννα Μαγγανιά, Ιωάννα Ματθαίου-Αφροδίτη Φλώρου, Νίκη & Ζωή Μοσχοφόγλου, Μαλβίνα Σαραντίτη, Έφη Χαλιωρή & Vassilia.

Ποιές είναι:

Θάλεια Γεωργούλη: Δημιουργεί σκεύη από ασήμι. Απαλλαγμένη από τη δέσμευση του ακριβού υλικού, η δημιουργός φιλοτεχνεί διαχρονικά αντικείμενα, φτιαγμένα για χρήση και απόλαυση. Συμπαγή, δυνατά, με υπόσταση στο χώρο, από σκληρό υλικό αλλά ταυτόχρονα εύθραυστα εξυμνεί την ομορφιά των καθημερινών και απλών αντικειμένων. Αυτή η δουλειά με το ασήμι ξεκίνησε στο Λονδίνο στο Royal College of Art. Σπούδασε Οικονομικά (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Σχέδιο Κοσμήματος στο Istituto Europeo di Design (Ιταλία). Η επιθυμία της να ασχοληθεί με γλυπτά αντικείμενα μεγαλύτερης κλίμακας την οδήγησε στο Royal College of Art όπου το 1997 απέκτησε Μaster of Art στον κλάδο Goldsmithing, Silversmithing, Metalwork & Jewellery. Την ίδια χρονιά κέρδισε το βραβείο “Wedgwood Award for Non Ceramics”. Έκτοτε, η δουλειά της εκτίθεται σε τακτική βάση σε γκαλερί της Ευρώπης και της Αμερικής.

Θέμις Ζουγανέλη: Η interior designer με αγάπη τόσο για την δημιουργία εσωτερικών χώρων, όσο και για το σχεδιασμό αντικειμένων που συμπληρώνουν το ιδανικό lifestyle. Εμπνέεται από τον γήινο αλλά εκλεπτυσμένο τρόπο ζωής και τα ιδιαίτερα χρώματα που κυριαρχούν στη γενέτειρα της, τη Μύκονο. Η φιλοσοφία του νέου designer brand THEMIS∙Z βασίζεται στην απλότητα αλλά και στην δύναμη των αρχετυπικών γραμμών, που χαρακτηρίζουν τη γεωμετρία του τοπίου στο οποίο έζησε. Όλα τα αντικείμενα της συλλογής THEMIS∙Z είναι χειροποίητα και κατασκευάζονται στην Ελλάδα.

Κατερίνα Καλούδη: H Η Κατερίνα Καλούδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μαθηματικά και Τέχνη στο Hamilton College στη Νέα Υόρκη και Φωτογραφία στο Royal College of Art στο Λονδίνο από όπου αποφοίτησε το 1986 με το Βραβείο Καλύτερης Δουλειάς. Ταξίδεψε πολύ εντός και εκτός Ελλάδος, δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες της σε έντυπα και βιβλία. Έργα της ανήκουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. ‘’Η φωτογραφία είναι μια μορφή έκφρασης μέσω της οποίας αναπαράγω την δική μου εμπειρία της φύσης. Δεν φωτογραφίζω απλώς ένα αντικείμενο, προσπαθώ να φανερώσω την εμπειρία μου από το αντικείμενο ή την εμπειρία από την σημασία που έχει για μένα το συγκεκριμένο αντικείμενο εκείνη την στιγμή’’.

Xenia L.: Η αγάπη της για τη φωτογραφία την οδήγησε στην έκδοση του φωτογραφικού της λευκώματος «Ινδία, χρώματα ζωής», καθώς και στην υλοποίηση φωτογραφικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα, ασχολήθηκε με την απεικόνιση του φωτογραφικού της υλικού σε μορφή διαφόρων αντικειμένων και υλικών.

Νικομάχη Καρακωστάνογλου: Η Νικομάχη σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ, τέχνη για δημόσιους χώρους στο Chelsea School of Art και γλυπτική στο Wimbledon School of Arts. Από το 1998 που επέστρεψε στην Ελλάδα ανέπτυξε επαγγελματική δραστηριότητα ως interior designer, αλλά ποτέ δεν σταμάτησε να εκφράζεται καλλιτεχνικά μέσα από σχέδια. Έχει διαμορφώσει δεκάδες επαγγελματικούς και ιδιωτικούς χώρους τόσο στην Αθήνα όσο και στο εξωτερικό (Λονδίνο, Βρυξέλλες, Σαγκάη). Η σχέση της με το φως είναι η κυρίαρχη πηγή της εικαστικής της αναζήτησης.

Νταϊάννα Καρβούνη- Βίβιαν Φιλίππα: Η interior designer Νταϊάννα Καρβούνη και η αρχιτέκτων Βίβιαν Φιλίππα γνώριζαν από την πρώτη στιγμή που συναντήθηκαν ότι το μέλλον τους είναι κοινό. Η φιλοσοφία της Two is Company συνδυάζει δομές και σύμβολα από τoν ελληνικό πολιτισμό, με στοιχεία από τον πρώιμο μοντερνισμό του ’40 και την art deco, εντάσσοντας και επαναπροσδιορίζοντάς τα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο. Το στυλ τους είναι πολυτελές και ταυτόχρονα λιτό, αυστηρό αλλά και αισθησιακό. To brand Two Is Company ιδρύθηκε το 2009. Δημιουργούν ένα μεγάλο εύρος προϊόντων: χειροποίητα έπιπλα, καθιστικά, φωτιστικά, χαλιά και αντικείμενα που μπορούν να γίνουν custom made ανάλογα με τις επιθυμίες του πελάτη.

Ντιάννα Μαγγανιά: Σπούδασε στο Rhode Island School of Design, Providence RI και στο Cooper Union στη Νέα Υόρκη. Χρησιμοποιεί τη γλυπτική, το βίντεο, τη ζωγραφική και τη φωτογραφία, για να επαναπροσδιορίσει συνηθισμένες προοπτικές της αρχιτεκτονικής απομονώνοντας συχνά ένα κομμάτι τους και δίνοντας μια άλλη διάσταση στην πραγματικότητα.Έχει εκθέσει ατομικά στην αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή στην Αθήνα, Paolo Bonzano στη Ρώμη και Thomas Erben στη Νέα Υόρκη. ‘Eχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στο Εθνικό Θέατρο, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην Μπιεννάλε της Πράγας, στο Μουσείο Macro της Ρώμης και στην έκθεση Outlook το 2004 κατα τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.Τα τελευταία δύο χρόνια ζει στην Ιταλία όπου και ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τα κεραμικά.

Νίκη & Ζωή Μοσχοφόγλου: Οι αδερφές Νίκη και Ζωή Μοσκοφόγλου πειραματίζονται και σχεδιάζουν ιδιαίτερα αντικείμενα από μάρμαρο, εκφράζοντας έτσι την αγάπη τους για το ξεχωριστό αυτό υλικό. Διόλου τυχαία, λοιπόν, τα δυο κορίτσια επέλεξαν σπουδές συναφείς με την οικογενειακή τους ιστορία. Αρχιτέκτων με ακαδημαϊκή εκπαίδευση στο design και εμπειρία στο architectural detailing η Νίκη, πολιτικός μηχανικός η Ζωή, η οποία εγκατέλειψε πρόσφατα τον πειθαρχημένο κόσμο του εργοταξίου για χάρη της on∙entropy κι ενός master για την Αειφορία και τα Πολιτιστικά Τοπία. Το ατελιέ μαρμάρου on∙entropy στήθηκε το 2009 μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, κατασκευάζοντας τα πρώτα αντικείμενα και φωτιστικά.

Μαλβίνα Σαραντίτη: Η σχεδιάστρια των αντικειμένων MALVEZ, δημιουργεί μια σειρά μοναδικών χειροποίητων αντικειμένων για τη διακόσμηση του σπιτιού και το art de la table. Οι συλλογές της συνδυάζουν υλικά, όπως το μάρμαρο, το μέταλλο, τους ημιπολύτιμους λίθους, το plexi glass και τον καθρέφτη.

Έφη Χαλιορή: Η Έφη Χαλιορή γεννήθηκε και ζει στην Ελλάδα. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Marketing στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας. Με τη φωτογραφία ασχολείται από το 2006 και έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις, ενώ φωτογραφίες της έχουν φιλοξενηθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Έχει εκδώσει το βιβλίο με τίτλο “Efi Haliori Photographs”.

Vassilia: Μετά από σπουδές στη Νομική Σχολή Αθηνών, ασχολήθηκε με το σχέδιο και τη δημιουργία καλλιτεχνικού αντικειμένου και κοσμήματος. Επεξεργάζεται ποικίλα υλικά για να δημιουργήσει κοσμήματα, τσάντες, ζώνες και χρηστικά αντικείμενα μιας ιδιαίτερης απλότητας αλλά και καλλιτεχνικού ύφους.
Τις εικαστικές της δημιουργίες προωθεί μέσω του Mουσειου Kυκλαδικης Τεχνης ,της Αιθουσας Τέχνης «Αστρολάβος», Ιδρυμα Θεοχαρακη & Ιδρυμα Μειζονος Ελληνισμου.

Σχετικά με την εταιρία Mavriki & Co

Η εταιρία Mavriki & Co ξεκίνησε το 1979. Τα καταστήματα Mavriki & Co. εκφράζουν ένα σύγχρονο τρόπο ζωής, όπου ρεαλιστικές διακοσμητικές λύσεις παρουσιάζονται ολοκληρωμένες. Ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει άνετα τις ανάγκες του και τις λύσεις που του ταιριάζουν. Κάθε χώρος στα καταστήματα, ανανεώνεται και αλλάζει σύμφωνα με τις εποχές, παρέχοντας τη δυνατότητα επιλογής λύσεων που είναι συνεχώς “επίκαιρες”.
Σημείο αναφοράς μίας πρωτοποριακής αισθητικής τα καταστήματα Mavriki & Co. διαμορφώνουν νέες τάσεις στο χώρο της διακόσμησης συνδυάζοντας παράλληλα άριστη ποιότητα με καλές τιμές, κάνοντας έτσι την Mavriki & Co. σημείο αναφοράς του design.

Φωτογραφίες & Κείμενο: Ειρήνη Νικολοπούλου

 

Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 19 Δεκεμβρίου 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top