Η Villa Zaira στην Πάρο είναι πραγματικά εντυπωσιακή! Πρόκειται για…
“Φοβού τους Έλληνες”: Το ελληνικό design στην καρδιά της Ευρώπης
Υπό τον τίτλο «Beware of Greeks» ή επί το ελληνικότερον “Φοβού τους Έλληνες” παρουσιάστηκε στον κεντρικό χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, από τις 16 έως τις 20 Οκτωβρίου, μία έκθεση “ύμνος” στο ελληνικό design, μια πρωτοβουλία της ανεξάρτητης ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα.
H έκθεση είχε ως σκοπό την προβολή και ανάδειξη του ελληνικού design, καθώς και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της σύγχρονης ελληνικής δημιουργικής επιχειρηματικότητας. Θεματικός άξονας ήταν η επανάχρηση στοιχείων από την παράδοση και την ελληνική πραγματικότητα.
Για πέντε ημέρες παρουσιάστηκαν οι δημιουργίες έξι σχεδιαστών που ζουν, εργάζονται και παράγουν στην Ελλάδα, καθώς και οι προτάσεις 16 ομάδων φοιτητών από τα τμήματα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΜΣΠΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου (ΣΤΞΕ) του ΤΕΙ Θεσσαλίας.
Για πέντε ημέρες Έλληνες σχεδιαστές που ζουν, εργάζονται και παράγουν στην Ελλάδα, καθώς και φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Καρδίτσας, μετέφεραν κάτι από το άρωμα και την παράδοση της Ελλάδας στο κέντρο της Ευρώπης.
Από το επιβλητικό κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες πέρασαν εκατοντάδες πολίτες για να επεξεργαστούν τα εκθέματα.
“Στη σημερινή εποχή, της παγκόσμιας επικοινωνίας, το design , είναι μια μορφή κοινής γλώσσας, αλλά και μιας έμμεσης διαμόρφωσης κουλτούρας και εκπαίδευσης του τελικού αποδέκτη” είπε η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής, Σοφία Σακοράφα στην ομιλία της, στα εγκαίνια της έκθεσης.
Η κυρία Σακοράφα ανέφερε ότι στις σημερινές συνθήκες, που είναι δύσκολες για όλους τους λαούς της Ευρώπης, το μόνο στοιχείο που μπορεί να λειτουργήσει αφυπνιστικά, είναι ο πολιτισμός που έχει παράξει αυτή η ήπειρος διαχρονικά. Μέσα από μια πορεία δύσκολη, επίπονη, και πολλές φορές τραγικά αιματηρή. “Αυτό που ίσως δυσκολευόμαστε να δούμε ή προσπαθούν να μας κρύψουν”, τόνισε, “είναι ότι οι λαοί, οι απλοί άνθρωποι, δεν έχουν ούτε φόβο, ούτε ενοχές, στην επικοινωνία τους”. Στη σημερινή εποχή, της παγκόσμιας επικοινωνίας, ανέφερε ότι το design είναι μια μορφή κοινής γλώσσας, αλλά και μιας έμμεσης διαμόρφωσης κουλτούρας και εκπαίδευσης του τελικού αποδέκτη.
Στην έκθεση, εξήγησε ότι αποφάσισαν να βάλουν ένα πλαίσιο δημιουργίας χρηστικών αντικειμένων, εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση και πραγματικότητα, με τη σκέψη ότι η παράδοση δεν είναι κάτι νεκρό μουσειακό, αλλά πηγή έμπνευσης για το σήμερα. Όπως το σήμερα θα είναι πηγή έμπνευσης για το αύριο. “Και αποφασίσαμε ακριβώς να συνυπάρχει το σήμερα, οι σύγχρονοι δηλαδή δημιουργοί με το αύριο, αυτούς που σπουδάζουν και κάνουν σχέδια για το αύριο της ζωής τους”.
Για τη συμμετοχή τους στην έκθεση μίλησαν από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο καθηγητής κύριος Βασίλης Παπακωστόπουλος και από το Τμήμα Σχεδίασης και Τεχνολογίας Επίπλου και Ξύλου του ΤΕΙ Θεσσαλίας ο καθηγητής κύριος Γιάννης Ντιντάκης.
Το “παρών” έδωσαν στα εγκαίνια οι ευρωβουλευτές: Τάκης Χατζηγεωργίου, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Νίκος Χουντής, Ιβο Βάιγκλ, Δημήτρης Παπαδάκης, Σεσίλια Γουιλκστρομ, Ελίζα Βοζεμπεργκ, Θοδωρής Ζαγοράκης, Νεοκλής Συλικιώτης, Γιώργος Γραμματικάκης, Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Στην έκθεση πήραν μέρος οι σχεδιαστές:
Στρατής Ανδρεάδης, Σπύρος Ντάικος και Χρύσα Χαλικιοπούλου, www.saltybag.com
Μαρία Όλγα Βλάχου, www.postfolk.com, Λούλα Λεβέντη, www.atotemfurelita.com,
Χριστίνα Σκουλούδη, www.skouloudi.com, Σέργιος Φωτιάδης, www.wedesign.gr, Σοφία Παπακώστα, κόσμημα.