Η Villa Zaira στην Πάρο είναι πραγματικά εντυπωσιακή! Πρόκειται για…
Made in Greece τα GIS του Ι. Σαμέλη: Άλλαξε τα μπαρμπέρικα σε κουρεία υψηλής αισθητικής
Μια νέα Ελληνική επιχειρηματική πρόταση έρχεται να κάνει «τζιζ» στον χώρο του βιομηχανικού σχεδιασμού μικρής κλίμακας.
H GIS DESIGN, δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013 με αρχές 2014 από τον Ιωάννη Σαμέλη, έναν αρχιτέκτονα και σχεδιαστή που εργάζονταν ως Freelancer και αποφάσισε να κάνει την ιδέα του πράξη, ενώ είχε ήδη στο ενεργητικό του πολλές μελέτες, επιβλέψεις, ανακαινίσεις και κατασκευές για παραδοσιακές πέτρινες οικίες μέχρι σύγχρονα διαμερίσματα, εστιατόρια, καφετέριες και πολυχώρους.
Έτσι ξεκίνησε και το ταξίδι του από τον χώρο των κτηρίων σε αυτόν των χρηστικών αντικειμένων.
Η GIS DESIGN με καμάρι παρουσιάζει 100% Made in Greece χρηστικά αντικείμενα με επιρροές από την παράδοση και από την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος. Σε συνδυασμό με τη δημιουργική ανησυχία για τις σύγχρονες μεθόδους κατασκευής και πειραματισμούς, η GIS μας δίνει το νέο μοντέλο για το ελληνικό προϊόν.
Από βάσεις ποδηλάτου για εξωτερικούς χώρους φτάνουμε σε σειρά με είδη για το ανδρικό ξύρισμα και από υπέροχους αμφορείς σε ολοκληρωμένες ιδέες για έπιπλα. Οι δύο βασικές σειρές του, η Ηome και η Grooming, συνδυάζουν διαφορετικά υλικά, όπως κεραμικό, μασίφ ξύλο, κόντρα πλακέ, φελό, αλουμίνιο και inox.
Ο Ιωάννης Σαμέλης μιλά στο eirinika.gr για την προσπάθειά του και τους στόχους της GIS DESIGN.
Ειρήνη Νικολοπούλου: Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να περάσετε από την αρχιτεκτονική στον βιομηχανικό σχεδιασμό;
Ιωάννης Σαμέλης: Με την αβέβαιη και περίεργη κατάσταση που επικρατούσε, στις συνεργασίες με τις τεχνικές, κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα. Έτσι απλά, τέλος 2013 με αρχές 2014, η απόφαση πάρθηκε. Από την ιδέα που αποτύπωνα, σε ένα μπλοκάκι με κάποιο σκίτσο – σκαρίφημα. Είχε φτάσει η στιγμή να τα μετατρέψω από σχέδιο σε φάση να κατασκευάζεται, ώστε να βγει, σε γραμμή παραγωγής.
Ο χώρος των εργαστηρίων ήταν γνώριμος για μένα. Απλά θα άλλαζε η κλίμακα από μεγάλη, από τον χώρο των κατασκευών, θα γινόταν πιο μικρή και πιο συγκεκριμένη, στο χρηστικό αντικείμενο. Ώστε να βρει εφαρμογή, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου.
Ε.Ν: Πώς ήρθε η έμπνευση για τη δημιουργία της Gis Design και ποια στάδια ακολούθησαν από τη στιγμή που λάβατε αυτή την απόφαση;
Ι.Σ: Πιστεύω πως δεν είχα κάποια συγκεκριμένη στιγμή για τη δημιουργία του GIS DESIGN. Απλά έπειτα από αρκετό διάστημα, η σκέψη ήταν πλέον ώριμη. Έπρεπε να υλοποιήσω αυτά που σχεδίαζα κατά καιρούς.
Η σκέψη αυτή είχε πια ωριμάσει. Και έτσι απλά έπρεπε να δώσω και μια ονομασία. Όπου επέλεξα τα αρχικά του ονόματός μου, αλλά και να μην σε παραπέμπει στο όνομα μου.
Επιπλέον ήθελα να δώσω και μια δόση παιχνιδιάρικης διάθεσης του «Μπιζ». Τέτοιο είναι το «τζιζ». Έτσι ώστε αύτη η ονομασία να σε παραπέμπει στην διαδικασία της αναζήτησης, διαφορετικών χρηστικών αντικειμένων. Που δεν ταυτίζεται καμία σειρά μεταξύ τους. Π. χ. Όπως συμβαίνει με τη σειρά ANTLIA AMHPORA, CUP και τη σειρά BARBER CONCEPT, κτλ.
Ε.Ν: Ποιες είναι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε μέχρι σήμερα;
Ι.Σ: Τα δύσκολα είναι στην καθημερινότητα! Στο να τρέξεις από το ένα εργαστήριο στο άλλο, να περιπλανηθείς για να βρεις τα υλικά και να κάνεις τον συνδυασμό για κάθε αντικείμενο που σχεδιάζεις.
Είναι σαν ένα πάζλ, γιατί κάθε αντικείμενο μπορεί να αποτελείται από διαφορετικά υλικά. Υπάρχει περίπτωση για κάθε προϊόν να χρειαστεί να συνδέσεις μια, δυο ή και περισσότερες πλευρές της Ελλάδος, για να καταφέρεις αυτό που φτιάχνεις να έχει το θεμιτό αποτέλεσμα.
Έχοντας και ως βασικό μας πρόβλημα το θέμα του επιχειρείν στην Ελλάδα και ότι ο Βιομηχανικός Σχεδιασμός είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο. Παρά ταύτα, με όλη αυτή η αναζήτηση των υλικών από διαφορετικές πλευρές του τόπου μας σου γεννιέται μια «σπιρτάδα»! Μια νέα έμπνευση, που φτάνεις σε ένα τέτοιο σημείο για τη δημιουργία του επόμενο project.
Ε.Ν: Πώς σκοπεύετε να εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι τώρα;
Ι.Σ: Με συνεχόμενη έρευνα, ώστε να φέρει αποτελέσματα έμπνευσης για νέες δημιουργίες, νέα σχέδια, με πρωταρχικό, βασικό μέλημα την εργονομία, για να υπάρχει επιτυχία στη σωστή χρήση του αντικειμένου.
Καθώς επίσης και ένα ευρύτερο φάσμα αναπτυσσόμενων ταξιδιών, για συμμετοχές σε εκθέσεις ώστε τα αντικείμενα μου, τα σχέδια μου να φτάσουν σε νέους προορισμούς, σε νέους χώρους στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Ε.Ν: Πόσο Ελληνικές νιώθετε τις δημιουργίες σας;
Ι.Σ: Από το σχεδιασμό μέχρι τη δημιουργία του αντικείμενου, από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιώ μέχρι τα ελληνικά εργαστήρια, τις βιοτεχνίες που συνεργάζομαι. Λέω ελληνικά και μόνο ελληνικά! Ώστε να κρατάμε θέσεις εργασίας στο τόπο μας!
Ε.Ν: Έχετε ξεκινήσει ήδη να εξάγετε τη δουλειά σας στο εξωτερικό (ή είναι ένας στόχος που αφορά (προς το παρόν) το μέλλον;
Ι.Σ: Έχω κάνει κάποιες επαφές και μάλιστα με θετικό πρόσημο σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού, άλλα προς το παρόν δεν έχω κάνει εξαγωγές, Θέλω να βαδίζω με σταθερά βήματα, έτσι ώστε να διευρύνω και να εμπλουτίσω την γκάμα από τα αντικείμενα που σχεδιάζω. Φυσικά είναι ένας από τους βασικότερους και αμέσους στόχους μου να κάνω εξαγωγή τα Gis Design!
Κάποια από αυτά ωστόσο, έχουν ταξιδέψει σε κάποιες χώρες του εξωτερικού, όπως είναι η Αυστραλία, Ευρώπη κ.λ.π. κάτι που έμαθα από διάφορα εισερχόμενα μηνύματα με όμορφα λόγια, από κάποιους επισκέπτες η τουρίστες, όπου ήρθαν στο τόπο μας και είχαν μέσα στις αποσκευές της επιστροφής στη χώρα τους, εκτός από αναμνήσεις και τα αντικείμενα μου.
Ε.Σ: Πού ονειρεύεστε να φτάσουν στο μέλλον τα προϊόντα της Gis Design; Ποιους στόχους έχετε;
Ι.Σ: Θα ‘θελα να διευρύνω, να εξελίξω τη σχεδιαστική μου συλλογή, ώστε τα αντικείμενα που υπάρχουν ήδη, αλλά και τα επόμενα σχέδια που θα έρθουν, να μπορούν να ενταχθούν σε αρκετά καταστήματα της Ελλάδος και του εξωτερικού.
Τα προϊόντα GIS Design διατίθενται στα εξής σημεία:
Home series
Πωλητήριο Μουσείου Μπενάκη, Αθήνα. Ding, Χαλάνδρι. Forget Me Not, Πλάκα. Oikos, Κολωνάκι. Industrial Gas Museum Shop, Αθήνα. Light Plus, Γλυφάδα. 2nd Floor architectural showroom, Θεσσαλονίκη. Santorini Arts Factory: SAF, Σαντορίνη. See Crete, Χανιά.
Grooming series
Barber Stories, Πειραιάς. Don Barber & Groom, Κολωνάκι. Pauls Barbershop, Πειραιάς. Senior Barber grooming, Αιγάλεω.
GIS DESIGN, τηλ.: 210 2284557
Επισκεφθείτε τις σελίδες της GIS DESIGN στο Facebook (GIS.DESIGN), το Instagram (gis.design) και το Pinterest (Ioannis Samelis)
Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου
Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr την 1η Μαρτίου 2016