skip to Main Content

Made in Greece το τυροκομείο “Κίσσας”: Κλείνει την άλμη σε μπουκάλι &πρωτοπορεί στην αγορά των τυροκομικών

Τώρα αν αυτό το προϊόν δεν είναι πρωτοπόρο, τότε δεν ξέρουμε τι μπορεί να είναι. Η τυροκομική μονάδα “Κίσσας” στο Μουζάκι Καρδίτσας χτύπησε «φλέβα χρυσού» παρουσιάζοντας στην αγορά άλμη σε μπουκάλι! Φανταστείτε πόσες νοικοκυρές, που παλεύουν να διατηρήσουν τη φέτα στο ψυγείο τους, θα βρουν τον «μαστορά» τους σε αυτό το προϊόν.

Η άλμη του τυροκομείου “Κίσσας” αποτελεί ενα φυσικό συντηρητικό τυριών, που τα συντηρεί φρέσκα και νόστιμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, το προστατεύει από ανεπιθύμητες οσμές και διατηρεί την αυθεντική του γεύση.

Πλέον το μόνο που θα έχουν να κάνουν οι νοικουρές είναι κάθε φορά που προμηθεύονται τυρί, να συμπληρώνουν  με άλμη μέχρι να καλυφθεί. Η άλμη πρέπει να αλλαχθεί όταν αποκτήσει ένα έντονο κίτρινο χρώμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη στη φέτα π.ο.π. και γενικά στα λευκά και μαλακά τυριά,  γίδινα ή αγελαδινά.

Μάλιστα ο συνάδελφος, δημοσιογράφος Δημήτρης Μάρκος μοιράστηκε με όλους τους διαδικτυακούς του φίλους και μία φωτογραφία από την πρόσφατη επίσκεψή του στο τυροκομείο “Κίσσας” με το συγκεκριμένο προϊόν ανά χείρας.

Η ιστορία του τυροκομείου “Κίσσας” ξεκινά το 1969, όπου με ιδρυτή τον Λάμπρο Κίσσα  δημιουργείται το πρώτο τυροκομείο στην ορεινή περιοχή της Αργιθέας στο χωριό Στεφανιάδα.

Χωρίς την ύπαρξη ηλεκτρικού ρεύματος η παραγωγή βασίζεται αποκλειστικά στη χειρωνακτική εργασία και η μεταποίηση του γάλακτος γίνεται σε καζάνια θερμαινόμενα από φωτιά ξύλων.

Το 1973 το τυροκομείο μεταφέρεται στο Πετροχώρι.

Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση της Φέτας Αργιθέας Αγράφων οδήγησε, στη μεταφορά του τυροκομείου στο Μουζάκι Καρδίτσας το 1984 και το 2005 στη δημιουργία της επιχείρησης στη σημερινή της μορφή.

Η βιομηχανία πλέον λειτουργεί σε ιδιόκτητο χώρο 15.000m2 σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, με την ικανότητα να επεξεργάζεται 20 τόνους γάλα την ημέρα.

Η εταιρεία έχει βραβευθεί δύο φορές με Χάλκινο και με Χρυσό βραβείο, στον διεθνή Διαγωνισμό Τυριών & Τυροκομικών Προϊόντων – MONDIAL DU FROMAGES – ΓΑΛΛΙΑ 2015 και στον διεθνή Διαγωνισμό Τυριών – World Cheese Awards – ΛΟΝΔΙΝΟ 2015-16 αντίστοιχα για τη Φέτα Π.Ο.Π. ωριμασμένη σε ξύλινα βαρέλια.

Website / Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top