skip to Main Content

Μυτιλήνη: Καινοτόμες πρακτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – Πρότυπο αγροτικό οικοσύστημα καλλιεργειών

 

Ο Συνεταιρισμός των αμπελουργών της Ανεμώτιας στη δυτική Λέσβο, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ. Επ) «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» προχωράει σε ένα πρωτοποριακό εγχείρημα για το νησί υλοποιώντας το έργο «Καινοτόμες πρακτικές για την προσαρμογή των αγροοικοσυστημάτων στις απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Έχοντας ήδη δημιουργήσει τον πρότυπο βιολογικό αμπελώνα στον οποίο συγκεντρώθηκαν και διασώθηκαν όλες οι γηγενείς ποικιλίες αμπέλου η Κοι.Ν.Σεπ. προχωρά στη δημιουργία και διαχείριση ενός πρότυπου παραγωγικού αγροτικού οικοσυστήματος πολυετών καλλιεργειών. Συγκεκριμένα δημιουργεί αμπελώνα, συκεώνα και καλλιέργειες αρωματικών φυτών ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή. «Βρισκόμαστε, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοι.Ν.Σεπ Ηλίας Καστρινέλλης, μπροστά στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής με αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, καύσωνες, ξηρασία, πλημμύρες και άλλα παρόμοια και προπάντων μπροστά στις επιπτώσεις της όπως η μείωση της οργανικής ύλης στο έδαφος, η απώλεια βιοποικιλότητας, μειωμένη απόδοση καλλιεργειών, προσβολές από έντομα κλπ. Συμβάλλουμε όσο μπορούμε με το έργο μας στην αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων εφαρμόζοντας καινοτόμες πρακτικές κυκλικής οικονομίας και αξιοποιώντας γεωργοκτηνοτροφικά υποπροϊόντα παραγωγικών τομέων της Λέσβου από την αμπελουργία, την οινοποίηση, την κτηνοτροφία και την ελαιουργία».

Κατά τη τη διάρκεια του έργου, το πρότυπο βιολογικό αγρόκτημα του Συνεταιρισμού θα διαμορφωθεί ώστε να είναι επισκέψιμο και να φιλοξενεί εκπαιδευτικές δράσεις (για επισκέπτες, αγρότες, μαθητές, φοιτητές κλπ) σχετικές με το περιβάλλον, την αναγεννητική γεωργία, την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Θα φυτευτούν νέες καλλιέργειες με συκιές και αρωματικά φυτά. Θα δημιουργηθεί σύστημα συλλογής ομβρίων υδάτων, για την αξιοποίησή τους στην άρδευση των καλλιεργειών. Θα ξεκινήσει η παραγωγή και η εφαρμογή στις καλλιέργειες εδαφοβελτιωτικών όπως το κομπόστ και ο βιοξυλάνθρακας, καθώς και εδαφοκαλυπτικών υλικών (μαλλί προβάτων). Θα αξιοποιηθούν έτσι τα υποπροϊόντα της αμπελουργίας, της οινοποίησης, της ελαιουργίας και της κτηνοτροφίας, τα οποία διαφορετικά θα απορρίπτονταν ως απόβλητα.

Παράλληλα όμως, με την υλοποίηση των παραπάνω θα διεξάγονται δωρεάν βιωματικά εργαστήρια, στα στάδια της διαμόρφωσης του αγροκτήματος, των φυτεύσεων, και της ανάπτυξης των μεθόδων αξιοποίησης των γεωργοκτηνοτροφικών υποπροϊόντων. Επίσης, θα διοργανωθεί κεντρική ενημερωτική ημερίδα για την κλιματική αλλαγή, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

«Απώτερος στόχος, λέει ο κ. Καστρινέλλης, η διαμόρφωση και ελεύθερη διάθεση στο κοινό ενός νέου ‘οδικού χάρτη’ και κανόνων για την ολοκληρωμένη και βιώσιμη διαχείριση της γεωργικής γης και των υποπροϊόντων βασικών παραγωγικών κλάδων της Λέσβου».

Υπεύθυνος υλοποίησης του έργου είναι η Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», σε σύμπραξη με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Με την υποστήριξη του Ιονίου Πανεπιστημίου Σχολή Περιβάλλοντος Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων Εργαστήριο Εδαφολογίας, του Εργαστηρίου Διαχείρισης της Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Ερευνητικού Εργαστηρίου για τη Γεωγραφία της Εργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος», του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαλοχωρίου Λέσβου «Δρυς» και του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Λέσβος χωρίς πλαστικά».

Το έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου, από το «Πράσινο Ταμείο» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top