skip to Main Content

Αποκλειστικό: Το eirinika στο Κτήμα Alpha, στο Αμύνταιο – Στα άδυτα του κορυφαίου οινοποιείου με ξεναγό & μύστη τον ιδρυτή του Άγγελο Ιατρίδη (φωτό – βίντεο)

Κτήμα Alpha

Ταξίδεψα σε τοπίο Αγγελοπουλικό, οδηγός και υπογράφουσα το ίδιο πρόσωπο, διέσχιζα νομίζοντας πως πετάω στα σύννεφα, τόσο πυκνή ήταν η πάχνη κατά μήκος της λίμνης Βεγορίτιδας.

Ήμουν στα σύνορα των νομών Πέλλας, Φλώρινας και Κοζάνης.

Αντίκρυζα μία από τις βαθύτερες λίμνες της Ελλάδας και τα όρη Βόρας ή Καϊμακτσαλάν και το Βέρμιο από τα οποία περιβάλλεται.

Αυτό σημαίνει ότι το σκηνικό που δημιουργείται είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. Καταπράσινο περιβάλλον με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Ομολογώ όμως, πως θα προτιμούσα αντί της κινηματογραφικής ομίχλης, να απολαμβάνω την θέα της όμορφης λίμνης σε instagrammable στιγμιότυπο.

Το αυτοκίνητο κατευθυνόταν πραγματικά στην απόλυτη ευθεία προς το Αμύνταιο. Είχα ακούσει τα καλύτερα. Αλλά αυτό που είδα ξεπερνούσε κάθε προσδοκία. Η γαλλική ανατροφή μου και ο μόνιμος διχασμός μου ανάμεσα στην πανέμορφη πατρίδα μου και τον τεράστιο θαυμασμό μου για την απόλυτη τάξη που παρατηρώ διασχίζοντας την γαλλική εξοχή, επαινώντας τους Γάλλους αγρότες που φροντίζουν τις καλλιέργειες τους και τους αγρούς τους, ώστε να είναι περιποιημένοι και με αλφάδι τακτοποιημένοι. Ο Κύριος μου επιφύλασσε μια έκπληξη. Το κτήμα Άλφα…Alpha Estate.

Είναι μια όαση στο άναρχο τοπίο που επικρατεί συνήθως στις γεωργικές εκτάσεις και καλλιέργειες. Έμοιαζε με σκηνικό και με φωτογραφία της γαλλικής Προβηγκίας ή της Τοσκάνης αυτό που έβλεπα μπροστά μου και όμως ήμουν μερικά χιλιόμετρα έξω από την Κοζάνη στην καρδιά της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο αμπελώνας

Όταν πια έφτασα στο κτίριο του οινοποιείου εκεί ήταν που τα έχασα. Όλα στην τελειότητα. Σε όλα έβαζα άριστα, στο κτίριο που στεγάζει το οινοποιείο και τον χώρο της γευσιγνωσίας, εκεί που είδα τα βαρέλια και την κάβα… Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όταν σε θέλει σε θέλει. Η τύχη έφερε μπροστά μου έναν εκ των συνιδρυτών, την ψυχή του κτήματος Άλφα, τον Άγγελο Ιατρίδη τον οινοποιό.

Χωρίς να έχω προηγουμένως ειδοποιήσει ότι σκοπεύω να κάνω μία επίσκεψη, με έντονο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, έτυχε ο άνθρωπος που άλλαξε στην κυριολεξία τον οινικό χάρτη της Ελλάδας να βρίσκεται εκεί. Διαθέσιμος και πανέτοιμος να με ξεναγήσει με την ζέση και το πάθος που ταιριάζει σε έναν τελειομανή σαν τον Άγγελο.

Δεν σας κρύβω ότι με μάγεψε αυτή η εντρύφηση μου στον κόσμο του Άγγελου Ιατρίδη. Με Μικρασιατική καταγωγή, ο εγγονός ζαχαροπλάστη από τη Μικρασία, βρέθηκε στο Bordeaux και στην γραφική Colmar . Σπούδασε οινολόγος κοντά σε σπουδαίους, αφού οι Γάλλοι είναι οι μεγάλοι δάσκαλοι του κρασιού και παρά τον τεράστιο ανταγωνισμό που έχουν από Αυστραλία έως Χιλή και από νότιο Αφρική έως την California, παραμένουν οι βασιλιάδες.

Ο ευφυέστατος Θεσσαλονικιός θα έμενε στη Γαλλία αλλά τελικά τον κέρδισε η πατρίδα του και το μεγάλο δικό μας σχολείο του κρασιού, ο Μπουτάρης.

Γρήγορα όμως ο δικός του δρόμος του κρασιού, θα φέρει μπροστά του τον μετέπειτα συνιδρυτή και συνοδοιπόρο στο όραμα του, τον Μάκη Μαυρίδη, τον αμπελουργό του Αμυνταίου.

Φέτος τα κρασιά του κτήματος Άλφα κλείνουν 20 χρόνια στην αγορά. Ακόμη θυμάμαι ότι όταν πρωτοεμφανίστηκαν στα καλά εστιατόρια της Αθήνας, έγιναν περιζήτητα. Εκείνοι που γνώριζαν, εκείνοι που μπορούσαν να εκτιμήσουν, αμέσως διέκριναν την premium ποιότητα και έτσι τα μπουκάλια με το “Άλφα” έγιναν της μόδας.

Καθόλου τυχαία φυσικά. Όταν κατεβήκαμε με τον Άγγελο στο state of the art χώρο με τα βαρέλια, εκεί έπαθα “coup de foudre”. Από τη μία η υψηλότατη αισθητική του χώρου και από την άλλη ακούγοντας τον να μιλάει με αυτοπεποίθηση και ταυτόχρονα ταπεινότητα (όπως έχω συνηθίσει να ακούω να ομιλούν οι άνθρωποι που έχουν πραγματική αξία,) κατάλαβα ότι ζούσα συναρπαστικές στιγμές…Γιατί άλλωστε ο οίνος ευφραίνει καρδία…

Δείτε την κάβα παλαίωσης:

Πρέπει να μάθετε γιατί τα βαρέλια στο κτήμα που επισκέφτηκα είναι τοποθετημένα πάνω σε όμορφα λευκά βότσαλα και από κάτω απευθείας η γη! Και η ενέργεια που μεταδίδει στο κρασί ή απευθείας επαφή με αυτή την… γείωση φαίνεται πως συμβάλλει σε ένα καλύτερο κρασί.

Στα μίνι βίντεο που τράβηξα μπορείτε να παρακολουθήσετε τι λέω.

Η τύχη ήταν με το μέρος μου για έναν ακόμα λόγο. Την ημέρα που βρέθηκα στο οινοποιείο, γινόταν η εγκατάσταση ενός εντυπωσιακού μηχανήματος εμφιάλωσης που θα επιτρέψει στον οινοποιό μας να πετύχει μεγαλύτερη παραγωγή και να ανταποκριθεί στην ζήτηση από το εξωτερικό.

Μάθαμε και για την δημιουργία ενός μοναδικού προϊόντος που θα αντιστοιχεί σε κάθε ένα αμπελοτεμάχιο. “Ένα αμπελοτεμάχιο, μία ταυτότητα, ένα προϊόν.”

Το terroir των Γάλλων το μεταλλάσσει σε οικοσύστημα ο Άγγελος Ιατρίδης, μετατρέποντας αυτή την πανέμορφη γή των αμπελώνων σε βασίλισσα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Δείτε τα εσωτερικά μηχανήματα:

Ίσως το ολοκληρώσει η επόμενη γενιά, λέει σεμνά, αν και νεότατος, εννοώντας φυσικά τις δύο κόρες των συνιδρυτών, την δική του και του Μάκη. “Με επικεφαλής την ποικιλία Ξινόμαυρο και σε συνεργασία με ερευνητικά επιστημονικά ιδρύματα της χώρας μας, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχουμε σε εξέλιξη ένα σημαντικό ερευνητικό έργο για το zonage (καθορισμός υποζωνών) στην αμπελουργική ζώνη Αμυνταίου. Θέλουμε να αναδείξουμε υποζώνες που θα αναφέρονται σε συγκεκριμένη τυπολογία οίνου (αφρώδης, ροζέ, ήσυχος νεαρός, ήσυχος παλαίωσης, φυσικώς γλυκύς)”.

Σε παλιότερη συνέντευξη του Άγγελου Ιατρίδη διάβασα ότι κόστισε 10 εκατομμύρια η δημιουργία του οινοποιείου. Μάλλον σήμερα θα έχουν προστεθεί άλλα 10.

Υπέροχη για μένα ήταν και η εικόνα όπου ωρίμαζαν τα κρασιά ή η εικόνα όπου γεννιούνταν τα νέα κρασιά.

Δείτε τις δεξαμενές:

Σειρά είχε η γνωριμία μου με τον έτερο των ιδρυτών του, εξίσου προσγειωμένο και «λέω λίγα -κάνω πολλά», Μάκη Μαυρίδη.

Φωτογραφηθήκαμε με θέα στο βάθος την λίμνη Πετριές.

Ένα τεράστιο ξύλινο τραπέζι που ήρθε από μακριά, σαν ολόκληρο το γιγάντιο κομμάτι, φιλοξενεί τους γνώστες, δοκιμαστές και γευσιγνώστες του κρασιού, τους οινόφιλους από όλο τον κόσμο. Δοκίμασα και εγώ φυσικά όλα τα κρασιά ένα – ένα προσπάθησα να μην μεθύσω, εκπαιδευόμενή στην σωστή γευσιγνωσία κρασιών.

Ο Άγγελος και ο Μάκης αφήνουν στην Αγγελική και στην Εμορφίλη μια ανεκτίμητη κληρονομιά, ένα κτήμα καθηλωτικής ομορφιάς, ένα οινοποιείο σπάνιας καλαισθησίας και το σημαντικότερο, ένα DNA αξιών Ελλήνων με χρυσή ετικέτα από το Α ως το Ω σε ότι φτιάχνουν .

Μπράβο

Σας ευχαριστώ για την ξενάγηση

Οι συνιδρυτές

Ιδρύθηκε το 1997 από τον έμπειρο αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη και τον χημικό-οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη, ο οποίος έχοντας δραστηριοποιηθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, επέλεξε το Αμύνταιο για να δημιουργήσει το δικό του κρασί.

Η νέα γενιά του Κτήματος Άλφα είναι γένους θηλυκού

Η γνώση και η αγάπη για το κρασί μεταλαμπαδεύτηκε και στην επόμενη γενιά. Η Αγγελική Ιατρίδου και η Εμορφίλη Μαυρίδου συνεχίζουν σήμερα την παράδοση, με όρεξη και πάθος για εξέλιξη, μετέχοντας στο κοινό όραμα της ομάδας.

Ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την έκφραση όλων των στοιχείων που με χάρη προσφέρει το μοναδικό οικοσύστημα του ενιαίου, ιδιόκτητου αμπελώνα 2.200 στρεμμάτων στην παραγωγή των οίνων μας. Κύριο χαρακτηριστικό της δουλειάς μας είναι η ‘’ψυχή’’ των ανθρώπων που συμβάλουν καθημερινά στο όνειρο αυτό με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με υψηλή ποιότητα και αειφόρες πρακτικές αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης που βασίζονται στα πλέον σύγχρονα διεθνή επιστημονικά πρότυπα. Επαγγελματική τεχνογνωσία, εμπειρία και συλλογική προσπάθεια σε όλα τα στάδια παραγωγής και διάθεσης αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για το επιθυμητό αποτέλεσμα: οίνους που φέρουν την ετικέτα Κτήμα Άλφα.

Το οινοποιείο

Η κατασκευή του οινοποιείου εκμεταλλεύεται την βαρύτητα έτσι ώστε καθ’ όλη την οινοποιητική διαδικασία να υπάρχει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση της α’ ύλης. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του είναι ιδιαίτερα αδρανή και φιλικά, έτσι ώστε να διασφαλίζουν απόλυτα ουδέτερη ατμόσφαιρα στον εσωτερικό χώρο του οινοποιείου, προσθέτοντας ακόμη μεγαλύτερη διασφάλιση για την ποιότητα του σταφυλιού, του γλεύκους και του οίνου.

Η διαχείριση του οινοποιείου απλουστεύεται με την εφαρμογή και λειτουργία ολοκληρωμένης διαχείρισης (Building Management System) τόσο σε επίπεδο οινοποιητικής διαδικασίας όσο και σε επίπεδο μηχανικών και μηχανολογικών λειτουργιών, οι οποίες μπορούν να παρακολουθούνται ακόμη και απομακρυσμένα.

Ο Αμπελώνας

Ο ενιαίος ιδιόκτητος αμπελώνας του Κτήματος Άλφα βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης του Αμυνταίου, στη θέση «Αμπέλια» της Βεγόρας σε υψόμετρο 620-710 μέτρα. Η έκτασή του είναι 2.200 στρέμματα.

Μορφολογικά παρουσιάζει μεγάλη ομοιογένεια με χαμηλές κλίσεις που κυμαίνονται από 5-15% και η έκθεσή του είναι βορειοδυτική. Το κλίμα του αμπελώνα είναι ημι-ηπειρωτικό. Ο κρύος χειμώνας με αρκετές βροχές και χιονοπτώσεις εξασφαλίζει στα αμπέλια την απαραίτητη υγρασία για να ανταπεξέλθουν στο σχετικά ξηρό καλοκαίρι. Οι δύο λίμνες εκατέρωθέν του, συμβάλλουν καθοριστικά στην ήπια ρύθμιση του κλίματος, η οποία ευνοεί την καλλιέργεια ελληνικών και ξενικών ποικιλιών οιναμπέλου. Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου σημειώνονται οι απαραίτητες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις μέρας και νύχτας, ενώ σχεδόν όλη τη χρονιά, φυσούν συνήθως βορειοδυτικοί άνεμοι κυμαινόμενης εντάσεως.

Τα εδάφη είναι χαμηλής γονιμότητας, αμμώδη-αμμοαργιλώδη, σχετικά ουδέτερα, με πολύ καλή αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων και προσφέρουν τις προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με έντονο και σύνθετο άρωμα, εξαιρετική φινέτσα, καλή δομή και ισορροπία, και πλούσιο χρώμα όσον αφορά τα ερυθρά. Το ασβεστολιθικό εδαφικό υπόστρωμα έχει συγκεντρώσει τα ιχνοστοιχεία των προϋπαρχουσών λιμνών που αντανακλούν στην ορυκτότητα των οίνων. Ο αμπελώνας είναι γραμμικός (0,80 x 2,10 μέτρα), και έχει δημιουργηθεί πάνω στις αρχές της αειφόρου αμπελουργίας ώστε να αναδεικνύεται το μοναδικό οικοσύστημα της αμπελουργικής ζώνης Αμυνταίου. Η πυκνότητα φύτευσης είναι 590 πρέμνα/ στρέμμα και η στρεμματική απόδοση είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στην ισορροπία του κάθε φυτού (0,9-1,1 kg/πρέμνο).

Οι αμπελώνες του Κτήματος φιλοξενούν διεθνείς και ελληνικές ποικιλίες όπως: Ξινόμαυρο, Syrah, Merlot, Pinot Noir, Tannat, Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Gewürztraminer και Ασύρτικο.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα γιά όλες τις πληροφορίες: alpha-estate.com

 

Δημοσιεύθηκε αρχικά στο eirinika.gr στις 1 Απριλίου 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top