skip to Main Content

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: «Άφησε» την τελευταία της πνοή στα 91 – Ήταν η διασημότερη και πιο αξιολάτρευτη «υπηρέτρια» του ελληνικού κινηματογράφου (φωτό & βίντεο)

Δέσποινα Στυλιανοπούλου
instagram/elenasdiary_blog
instagram/elenasdiary_blog

Χθες το μεσημέρι «έφυγε» από την ζωή η κορυφαία κωμική ηθοποιός, Δέσποινα Στυλιανοπούλου σε ηλικία 91 ετών.

Την είδηση την έκανε γνωστή η ανιψιά της μέσω μίας ανάρτησης στο Instagram.

«Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε ότι έφυγε γαλήνια από τη ζωή η πολυαγαπημένη μας αδελφή, θεία και γιαγιά Δέσποινα Στυλιανοπούπου, περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της, που ήταν στο πλευρό της. Καλό ταξίδι αγαπημένη μας, θα μας λείψεις πολύ».

Η καριέρα της μίας μεγάλης κωμικού

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου σπούδασε φωνητική στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή Δημήτρη Ροντήρη, απ’ την οποία και αποφοίτησε το 1959. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο το 1960, στην ταινία «Ξένος της νύχτας» και έκτοτε καθιερώθηκε σε ρόλους κωμικούς. Ο πλέον συνηθισμένος ρόλος της ήταν της επαρχιώτισσας οικιακής βοηθού που έκανε γλωσσικά λάθη. Επίσης έπαιζε τη λαϊκή κοπέλα σε μη πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το 1967 θεωρήθηκε από πολλούς καλλιτεχνικούς κύκλους ως «έτος Στυλιανοπούλου» επειδή η ίδια είχε συμμετάσχει σε 12 διαφορετικές ταινίες μέσα στη χρονιά. Άλλωστε, έχει κάνει το μεγαλύτερο ρεκόρ συμμετοχής ηθοποιού σε διάστημα έτους. Για πολλά χρόνια υπήρξε θιασάρχης στο θέατρο Αυλαία του Πειραιά. Έχει εκδοθεί η αυτοβιογραφία της με τον τίτλο Ηθοποιός αμέσου δράσεως από τις εκδόσεις Τετράγωνο.

Ο γάμος της με τον τραγουδιστή Πέτρο Μήλα

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου παντρεύτηκε το 1974 με τον τραγουδιστή Πέτρο Μήλα και μάλιστα είχαν εμφανιστεί μαζί σε δύο ταινίες της: «Απ΄τ΄αλώνια στα σαλόνια» και στο «Δουλικό αμέσου δράσεως». Τότε ο σύζυγός της είχε εντυπωσιάσει το κοινό με τη συμμετοχή του στο 13ο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Κάτσε Κώστα να τα πούμε».

Το ζευγάρι χώρισε δύο χρόνια μετά. Στην αυτοβιογραφία της ηθοποιού το 2012, ανέφερε για τη γνωριμία με τον Πέτρο Μήλα: «Ένα πρωί που έφτασα στο μαγαζί “Πρόσωπο” για γύρισμα, ένας άντρας μάλλον ωραίος, με μουστακάκι άσχημο, στριφτό σαν του Νταλί, με γυαλιά μαύρα, με το που με είδε στην πίστα να χορεύω και να τραγουδάω το τραγούδι από την ταινία “Ταξιτζού” ρώτησε την Αποστόλου που συμπτωματικά δούλευε εκεί: “Ποια είναι αυτή;” Υστερα από τη γνωριμία μας η Ρένα Ντάλμα παρακάλεσε τον Κώστα Καραγιάννη που σκηνοθετούσε στο “Καλουτά” το έργο “Για μένα, για σένα, για όλους” να πάρει την ίδια και τον Πέτρο να λένε ένα τραγούδι στην παράσταση. Σε αυτή την παράσταση μόλις έφευγε ο Μήλας από τη σκηνή εγώ έμπαινα από την ίδια κουίντα. Κάθε βράδυ μου έλεγε κάπως δειλά “Πότε θα βγούμε μαζί;”»

Μετά από καιρό, πήγα στο κέντρο που τραγουδούσε. Με το που μπήκα εκείνος τραγουδούσε. Μόλις με είδε η κοπέλα του μαγαζιού άρχισε να με ραίνει με λουλούδια και εκείνος έλεγε το ρεφρέν από το τραγούδι του Κόκοτα “Δεν το μπορείς όσο κι αν θες να με ξεχάσεις…” Αυτό το ρεφρέν μάς ένωσε με τα δεσμά του γάμου και ίσως να μας δένει ακόμη, και ας ζούμε χώρια. Ο χωρισμός ήταν σκληρός και έγινε οριστικός με την υπογραφή ενός χαρτιού που σήμαινε το τέλος μιας αγάπης. Ο καθένας πήρε το δρόμο του, που άλλες φορές ήταν φωτισμένος και άλλες σκοτεινός. Ευτυχώς, ο πατέρας μου, που πάντα με στήριζε, μου έλεγε: “Μήπως, παιδί μου, αυτός ο άνθρωπος δεν ήταν τελικά για σένα;”».

twitter

Το δικό του «αντίο» στη Δέσποινα Στυλιανοπούλου, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, θέλησε να πει ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΗ, ανακοίνωσε πως η κηδεία της ηθοποιού θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 12 Ιουνίου, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Συγκεκριμένα, ο Σπύρος Μπιμπίλας έγραψε: «Αντίο αγαπημένο μου Δεσποινάκι… Σε ευχαριστώ για την αγάπη σου, το φως που μου χάριζες, τις στιγμές μας, την ωραία σου καρδιά, το γέλιο που έβαζες παντού και κυρίως στον κόσμο που σε λάτρευε!!! Θα μου λείπεις και θα μας λείψεις πολύ… Την Τέταρτη θα σε αποχαιρετήσουμε από το Α’ κοιμητήριο της Αθήνας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top