skip to Main Content

Το eirinika φιλοξενεί με αποκλειστικότητα μια TopWoman & την AI Made In Greece Covariance εταιρεία της – η CEO Ελισάβετ Νίκα μιλάει για τις καινοτόμες πλατφόρμες με τεχνητή νοημοσύνη σε υγεία – ασφάλιση

Η Covariance, μία εταιρεία που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα δεδομένα, καινοτομεί στους κλάδους της υγείας και της ασφάλισης. Την γνωρίσαμε μέσα από τα βραβεία του Elevate Greece αλλά και του Startupper, ενώ τη μαθαίνουμε καλύτερα μέσα από τις λέξεις της Ελισάβετ Νίκα, συνιδρυτή και Διευθύνουσας Συμβούλου της εταιρείας. Μας μιλά, μεταξύ άλλων, για τις πλατφόρμες που έχουν δημιουργήσει αλλά και για τα μελλοντικά τους σχέδια, δείχνοντας το δρόμο για την υγιή ελληνική επιχειρηματικότητα.

  • Ποιο είναι το story/το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της «Covariance»; Πότε και πώς ξεκίνησε η ιστορία της; Ποια η ιδέα, η στόχευση και τα στάδια ανάπτυξής της;

 

Η Covariance δημιουργεί ολοκληρωμένες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligenceAI), καθοδηγούμενες από τα μεγάλα δεδομένα (big data). Ιδρύθηκε το 2019 από ανθρώπους  παθιασμένους με την αξιοποίηση των big data και με βαθιά γνώση των κλάδων ασφάλισης και υγείας.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών κλάδων μόνο τυχαίος δεν είναι δεδομένου ότι, οι δύο αυτοί κλάδοι παρουσιάζουν σημαντικές συνέργειες, αλληλοεπιδρώντας μεταξύ τους ενώ παράλληλα διαθέτουν τεράστιο όγκο δεδομένων. Υπό το πρίσμα αυτό, η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων, για την δημιουργία λύσεων προστιθέμενης αξίας και τον μετασχηματισμό της πληθώρας δεδομένων σε στρατηγικό πλεονέκτημα, αποτελεί της φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

Έχοντας λοιπόν στην Covariance αυτό το μοναδικό για την Ελλάδα – επιτρέψτε μου να πω – μείγμα βαθιάς γνώσης και εμπειρίας τόσο της τεχνολογίας, όσο και των ειδικών χαρακτηριστικών των κλάδων ασφάλισης και υγείας, διαρκώς διαφοροποιούμαστε και καινοτομούμε.

Μέσα σε 5 χρόνια λειτουργίας, αναπτύξαμε και διαθέσαμε στην ασφαλιστική αγορά, δύο καινοτόμες πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και λύσεις αιχμής στον κλάδο της υγείας, και όχι μόνο.

Η αναγνώριση μας ως η πλέον επιδραστική Νεοφυής Επιχείρηση στην Ελλάδα στους κλάδους υγείας και ασφάλισης επισφραγίστηκε από σημαντικές συνεργασίες και διακρίσεις – όπως η συνεργασία μας με την SAS ως Silver Partner – καθώς και με δύο πολύ σημαντικά βραβεία τα τελευταία δύο χρόνια.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Covariance βραβεύτηκε ως η Κορυφαία Νεοφυής Επιχείρηση από το οικοσύστημα του Elevate Greece, ενώ οι διακρίσεις συνεχίστηκαν το 2023, με τη βράβευση της εταιρείας μας ως κορυφαίας Insurtech επιχείρησης.

 

Διαβάστε εδώ: Startupper Awards 2023: Οι μεγάλοι νικητές – Η μαγική βραδιά της απονομής για 21 κατηγορίες

 

  • Τι νέο έρχεται να φέρει η ιδέα σας στο χώρο των ασφαλίσεων; Ποιος είναι ο ρόλος των Big Data;

 

Η Covariance αφενός μεν αναπτύσσει ολοκληρωμένες λύσεις AI προσαρμοσμένες στις ανάγκες των πελατών της (custom AI solutions), αφετέρου δε έχει ήδη αναπτύξει δύο καινοτόμες λύσεις AI που στοχεύουν στην έγκαιρη ανίχνευση απατηλών αξιώσεων στην ασφάλιση αυτοκινήτου και στην ασφάλιση υγείας οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρεία.

Η πλατφόρμα CO React (https://coreact.gr/) αποτελεί μια καινοτόμα λύση AI για τις ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ασφάλιση αυτοκινήτου. Ελέγχει κάθε νέα απαίτηση στον κλάδο της ασφάλισης αυτοκινήτου και την βαθμονομεί ως προς την πιθανότητα της να είναι απατηλή, αξιοποιώντας ιστορικά δεδομένα πελατών και ασφαλιστικών απαιτήσεων τόσο δομημένα όσο και μη δομημένα δεδομένα, όπως φωτογραφίες και κείμενα που σχετίζονται με την απαίτηση. Παράλληλα, η πλατφόρμα αξιοποιεί τα metadata του ατυχήματος όπως καταγράφονται μέσω εφαρμογής για κινητά που συλλέγει και αναλύει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την οδηγική συμπεριφορά.

To δεύτερο πολύ σημαντικό εργαλείο που προσφέρουμε στην ασφαλιστική αγορά είναι η καινοτόμα λύση AI, CO Assess (https://coassess.gr) η οποία διερευνά και εντοπίζει υπερχρεώσεις στις απαιτήσεις του κλάδου υγείας. Η εν λόγω πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρείες να αξιολογήσουν το σύνολο των νοσηλειών, αυτόματα μια προς μία, σε μηδενικό χρόνο, χωρίς την απαίτηση επιπλέον προσωπικού.

Οι δύο αυτές πλατφόρμες έχουν μία κοινή συνιστώσα. Την αξιοποίηση μέσω των big data μέσω AI, για τον εντοπισμό και αντιμετώπιση πιθανών περιπτώσεων σπατάλης και απάτης σε απαιτήσεις. Η αξιοποίηση αυτών κάνει το έργο της πρόληψης της απάτης καθώς και του έγκαιρου εντοπισμού περιπτώσεων υπερχρεώσεων, αυτοματοποιημένο και άμεσο, ασφαλή και ακριβή, με σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κόστους για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Επιπλέον, η Covariance έχει αναπτύξει μια αυτοματοποιημένη πλατφόρμα μηχανικής μάθησης (Automated Machine LearningautoML), την CO Toolbox (https://www.cotoolbox.com) η οποία αποτελεί μια σουίτα από autoML εργαλεία αξιοποίησης των big data για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την διαρροή των πελατών (customer churn) των ασφαλιστικών εταιρειών, την πρόβλεψη της αξίας ενός νέου πελάτη (customer life time value), την πρόβλεψη της απόκρισης σε ενέργειες διασταυρούμενων πωλήσεων (cross selling), την πρόβλεψη της απόκρισης σε ενέργειες αυξητικών πωλήσεων (up selling), και πολλά άλλα.

Οι πλατφόρμες αυτές εγκαθίστανται στις εσωτερικές υποδομές ή στο cloud κάθε ασφαλιστικής εταιρείας, χωρίς να απαιτούνται άλλες δαπανηρές διαδικασίες, διασφαλίζοντας έτσι την ακεραιότητα των δεδομένων κάθε εταιρείας καθώς και ένα φιλικό προς το χρήστη περιβάλλον.

Η αξιοποίηση των μεγάλων δεδομένων με τρόπο ασφαλή και αξιόπιστο, η εξοικείωση με τις μεθόδους αναλυτικής δεδομένων καθώς και η ενσωμάτωση λύσεων τεχνητής νοημοσύνης στις υφιστάμενες και νέες διεργασίες είναι μονόδρομος για την δημιουργία προστιθέμενης αξίας όχι μόνο για τις ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και για όλους τους κλάδους της οικονομίας.

  • Έχετε εξάγει τις υπηρεσίες σας στο εξωτερικό και αν ναι σε ποιες χώρες;

 

Στόχευση μας για το 2024 είναι η διεύρυνση του πελατολογίου μας και εκτός ελληνικών συνόρων, δεδομένης της απήχησης που παρουσιάζουν οι εφαρμογές ΑΙ στον κλάδο ασφάλισης και διεθνώς. Οι εφαρμογές της Covariance δίνουν ένα ξεκάθαρο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις ασφαλιστικές εταιρείες το οποίο έχει να κάνει με την αποτελεσματική διαχείριση των claims που υποδέχονται, επιτρέποντας τους τον εξ ορθολογισμό των δαπανών τους, τη βελτιστοποίηση του κόστους και της πρόληψης απατηλών αξιώσεων.

  • Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που συναντήσατε στην πορεία σας μέχρι τώρα και ποιες οι μεγαλύτερες επιτυχίες;

 

Η δημιουργία της Covariance ως startup και η εξέλιξη της, πραγματοποιήθηκε μέσα στο Ελληνικό Οικοσύστημα καινοτομίας. Έχω αρκετές φορές εστιάσει στο γεγονός ότι η δυνατότητα αυτή παλαιότερα δεν υπήρχε. Το να μπορεί δηλαδή κανείς να πάρει μία ή περισσότερες ιδέες και να τις μετουσιώσει σε προϊόντα και υπηρεσίες μιας επιχείρησης. Προσωπικά χαίρομαι ιδιαιτέρως που η δυνατότητα αυτή πλέον υφίσταται, και που παρατηρούμε νεοφυείς εταιρείες να μεγαλουργούν σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μέσα από τις όποιες δυσκολίες. Γιατί οι δυσκολίες είναι πάντα εκεί και πολλές φορές μπορεί να λειτουργούν αποτρεπτικά στην όποια προσπάθεια. Ωστόσο για εμάς, η αγάπη για την εταιρεία μας και τις ιδέες μας και πολύ περισσότερο η εμπιστοσύνη των πελατών μας, των συνεργατών μας, οι διακρίσεις που διαρκώς μας χτυπούν την πόρτα, μας δείχνουν από την αρχή τον δρόμο κάθε φορά. Αυτόν της προσπάθειας, της προσήλωσης, του επαναπροσδιορισμού των στόχων μας. Χρειάζεται ευελιξία και διαρκής παρακίνηση η καινοτομία και η τεχνολογική πρόοδος.

  • Εμείς δημιουργήσαμε το site ”Made in Greece.news”. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

 

Η Ελλάδα διαδραματίζει ήδη ένα κεντρικό ρόλο στην ανάδειξη ταλέντων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Πριν από λίγα χρόνια κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί την χώρα μας να αναδεικνύεται σε φυτώριο ταλέντων της τεχνητής νοημοσύνης και πόλο έλξης επενδυτών που αναγνωρίζουν και επενδύουν στη χώρα μας, ακριβώς αναγνωρίζοντας την δυναμική αυτή και την τεχνογνωσία των επιστημόνων μας.

Πλέον, η χώρα όχι βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων «δεξαμενών» ανάδειξης νέων επιστημόνων στο πεδίο του Artificial Intelligence (AI) στην Ευρώπη, και προσελκύει επενδύσεις διεθνούς εμβέλειας. Η πορεία της Covariance ευθυγραμμίζεται με την εξέλιξη αυτή. Η καινοτομία που δημιουργούμε είναι ελληνική και βασίζετε στην ομάδα μας. Μία εξαιρετικά δυνατή ομάδα νέων ταλέντων, επιστημόνων του κλάδου της στατιστικής, της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης

  • Πού ονειρεύεστε να φτάσει στο μέλλον το δημιούργημά σας; Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα;

 

Για το 2024 στοχεύουμε στην περεταίρω ανάπτυξη του πελατολογίου μας, την διεύρυνση των στρατηγικών συνεργασιών μας, την ανάπτυξη μας εκτός Ελλάδος και φυσικά, την περεταίρω ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων AI. Όλα αυτά επενδύοντας διαρκώς στο ανθρώπινο δυναμικό μας και στην έρευνα (R&D), προκειμένου να διατηρήσουμε την ηγετική μας θέση στην αγορά του Insurtech.

 

Με λίγα λόγια

Η Ελισάβετ Νίκα είναι συνιδρυτής και Διευθύνουσα Σύμβουλος της COVARIANCE P.C. μια ταχέως αναπτυσσόμενης start-up, (βραβευμένη ως η καλύτερη εταιρεία startup από το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας Elevate Greece για το 2022) που εξειδικεύεται στους τομείς υγείας και ασφάλισης, και η οποία κατάφερε να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα και να ξεχωρίσει προσφέροντας προηγμένες υπηρεσίες και προϊόντα ανάλυσης και τεχνητής νοημοσύνης σε ασφαλιστικές εταιρείες και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης . Η Covariance αναπτύσσει καινοτόμες εφαρμογές και εργαλεία που ανταποκρίνονται στα προβλήματα και τις ανάγκες τόσο του κλάδου της υγείας όσο και του ασφαλιστικού τομέα.

Είναι μέλος της διευρυμένης συντονιστικής επιτροπής του γυναικείου τομέα του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ICC Women), στο cluster των startups Female Founders, που ασχολούνται ενεργά με την ενδυνάμωση και την ανάδειξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Είναι Οικονομολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχει παρουσιάσει πολλές πτυχές του ερευνητικού της έργου σε έγκριτα επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και διεθνώς.

Έχει εργαστεί σε ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αξιοποιώντας την επιστημονική και εργασιακή της τεχνογνωσία, το 2019 συμμετείχε ως cofounder στην ίδρυση της εταιρείας Covariance PC, η οποία έχει ήδη ολοκληρώσει τρία επιτυχημένα spin offs σε καινοτόμα προϊόντα, στρατηγικές συνεργασίες με πολυεθνικές εταιρείες και έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη τριών καινοτόμων εφαρμογών που απευθύνονται στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης.

 

Μάθετε περισσότερα για την Covariance PC στο https://www.covariance.gr/ και στη σελίδα τους στο LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/covariance-data-driven-al-innovation/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top