skip to Main Content

Top woman η Άννα Μαρία Μπούρα – Η διπλωμάτης – “εγκέφαλος” πίσω από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν (βίντεο)

Top woman η Άννα Μαρία Μπούρα

Στην Αθήνα θα βρεθεί την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία προσπάθεια να ανοίξει μία νέα σελίδα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί το πρωί της Πέμπτης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δίπλα του θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν και ο διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Από ελληνικής πλευράς, όπως και στις δύο προηγούμενες διευρυμένες συνομιλίες, στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη, έτσι και τώρα δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα.

Άννα Μαρία Μπούρα

Ποια είναι η Άννα Μαρία Μπούρα

Η Άννα Μαρία Μπούρα αποτελεί την τρίτη κατά σειρά επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και την Ελένη Σουρανή.

Η Αννα-Μαρία-Ελένη Μπούρα (όπως είναι το πλήρες της όνομα) βρισκόταν τα τελευταία χρόνια στις Βρυξέλλες, στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (European External Action Service, EEAS), στο τμήμα που ασχολείται με τα Δυτικά Βαλκάνια και έχει ασχοληθεί μάλιστα έντονα με το Κόσοβο, έχοντας διατελέσει και σύμβουλος για τον διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου. Μέχρι πρόσφατα ήταν επικεφαλής της ομάδας εργασίας της EEAS για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Παραπολιτικά”, που επικαλούνται διπλωμάτη που έχει συνεργαστεί με την κ. Μπούρα, λίγοι γνωρίζουν σε τόσο βάθος τα Βαλκάνια όσο εκείνη.

Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών και του London Metropolitan University, γνωστού αγγλικού πανεπιστημίου, η πρέσβης κ. Μπούρα έχει μακρά διαδρομή σε μεγάλες πρωτεύουσες από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα, ως στέλεχος του διπλωματικού σώματος. Εχει θητεύσει κατά σειρά στην ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, στα Τίρανα, στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες, στη Νέα Υόρκη (στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία στον ΟΗΕ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας το 2004-2005) και στο Κόσοβο.

Περίπου την τελευταία δεκαετία ήταν στην Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της Ε.Ε. -σχεδόν δηλαδή από την ίδρυση του σώματος αυτού για την ευρωπαϊκή άμυνα και διπλωματία-, ενώ διετέλεσε για έναν χρόνο ειδική σύμβουλος στη Φεντερίκα Μογκερίνι, την προκάτοχο του Ζοζέπ Μπορέλ, ως ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

Οι γνώσεις της για τα ευρωπαϊκά θέματα και το δίκτυο επαφών της στις Βρυξέλλες είχαν επίσης συνεκτιμηθεί στην επιλογή της, σε μια περίοδο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρούσε να φέρει τη χώρα μας στο επίκεντρο των εξελίξεων στην Ε.Ε. και στην πρώτη γραμμή σε πολιτικές όπως είναι η άμυνα και η ασφάλεια.

Την περίοδο της έντονης και επιθετικής ρητορικής της Άγκυρας, η Άννα Μαρία Μπούρα είχε πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Ιμπραήλ Καλίν, σε μία προσπάθεια να διατηρηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο ανώτατοι διπλωματικοί σύμβουλοι είχαν συναντηθεί πέρυσι στις Βρυξέλλες, με την μεσολάβηση της Γερμανίας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γενς Πλέτνερ, διπλωματικός σύμβουλος του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top