skip to Main Content

Τοpwoman η Κίκα Xατζοπούλου: Η Ελληνίδα που συγκαταλέγεται στους Sunday Times best selling authors – Πρώτος εκδότης των βιβλίων της, ο φημισμένος Penguin (φωτό)

Κίκα Xατζοπούλου

Η Κίκα Χατζοπούλου είναι η αποδείξη του να μην παρατάς ποτέ τα όνειρα σου!

Ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη κι έφτασε στο Λονδίνο όπου κατάφερε να συνεργαστεί με τον εκδοτικό οίκο, Penguin Random House.

Έχει φτάσει σε ένα σημείο που θα λέγαμε ότι κατέκτησε τον κόσμο της νεανικής λογοτεχνίας στην τεράστια αγγλοσαξονική αγορά (ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο).

Για δύο χρόνια σπούδαζε και έγραφε και, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί ένα από τα ελάχιστα πλεονεκτήματα που της έδινε η καταγωγή της έναντι των αγγλόφωνων συναδέλφων της: Να χτίσει τους κόσμους και τις ιστορίες της πάνω στον αχανή καμβά της ελληνικής μυθολογίας. «Ήμουν πάντα μία re-teller, μου άρεσε να πιάνω τις ιστορίες και να τις επαναδιατυπώνω ή να εξερευνώ διαφορετικές εκδοχές τους». Αρχικά έγραψε ένα παιδικό βιβλίο, το οποίο, παρότι δεν της απέφερε το πολυπόθητο συμβόλαιο, αντιμετωπίστηκε θετικά από τους ατζέντηδες, γεγονός που της έδωσε αυτοπεποίθηση.

Πιο πρόσφατη επιτυχία της είναι το συγκλονιστικό βιβλίο με τίτλο Νήματα που ενώνουν-Threads that Bind (εκδόσεις Πατάκη) σε μετάφραση της Βούλας Αυγουστίνου.

«Αποφάσισα να γράψω εκείνο ακριβώς που ήθελα, δίχως να έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου τι μπορούσε να ενδιαφέρει την αγορά. Έτσι προέκυψαν τα Νήματα. Το έγραψα μέσα στο 2019 και την επόμενη χρονιά, μια εβδομάδα πριν από το λόκνταουν, μια ατζέντισσα μού έγραψε ότι της άρεσε, αλλά ότι θα ήθελε μερικές αλλαγές». Δούλεψε ξανά για αρκετούς μήνες εν μέσω της πανδημίας ώσπου, την άνοιξη του ’21, το βιβλίο της πέρασε στα χέρια ενός άλλου ατζέντη μέσα στο ίδιο πρακτορείο. «Με το Μικαέλα Γουάτνολ, το καινούριο μου ατζέντη, ταιριάξαμε αμέσως πολύ. Δούλεψα πάνω σε ορισμένες ιδέες και προτάσεις του και τον Νοέμβριο του ’21 με πήρε τηλέφωνο και μου ανακοίνωσε ότι είχε συμφωνήσει με τον Penguin. Ήμουν σε έναν βρώμικο συρμό στο μετρό του Λονδίνου με τον σύντροφό μου και θυμάμαι ότι τσιρίζαμε από χαρά».

Η υπόθεση γίνεται πολύ προσωπική όταν η αποξενωμένη μεγάλη αδελφή της Ιώς επιστρέφει στην πόλη, στο πλευρό του βασικού υπόπτου της. Στην πορεία των ερευνών, μυστικά του παρελθόντος της βγαίνουν στο φως, ενώ τα συναισθήματά της για τον Εντέι δυναμώνουν. Μέσα σε όλα αυτά, η Ιώ θα πρέπει να ακολουθήσει στοιχεία που την οδηγούν στις πιο σκοτεινές γωνιές του Αλάντε και να ξεσκεπάσει μια συνωμοσία στην οποία εμπλέκονται ορισμένοι από τους ισχυρότερους παράγοντες της πόλης – προτού η καταστροφή χτυπήσει τη δική της πόρτα.

Κάπως έτσι τον Ιούνιο του 2023 το Threads that Bind, το βιβλίο που γεννήθηκε από ένα παιδικό όνειρο, βρέθηκε στα ράφια και τις βιτρίνες των αμερικανικών βιβλιοπωλείων και λίγο αργότερα εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά και την Αυστραλία, πάντα από τον Penguin. Στα τέλη Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη και ακολούθως θα εκδοθεί στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τουρκία. Επιπλέον, τον Ιούνιο του 2024 θα κυκλοφορήσει το σίκουελ με τίτλο Hearts that Cut, ενώ αυτήν την εποχή ένας ατζέντης ειδικευμένος στα κινηματογραφικά δικαιώματα το προτείνει στις κινηματογραφικές εταιρίες.

Η Κίκα Χατζοπούλου γράφει για όλες τις ηλικίες, ιστορίες γεμάτες μυθικά στοιχεία και φαντασία.

Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη συγγραφή παιδικού μυθιστορήματος από το Πανεπιστήμιο New School της Νέας Υόρκης, ενώ εργάζεται στον τομέα των εκδόσεων.

instagram @kikahatzopoulou

Μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στο Λονδίνο και στη γενέτειρά της Ελλάδα. Της αρέσουν οι αστικές περιπλανήσεις και οι γαστρονομικές περιπέτειες, καθώς και να αφηγείται υποθέσεις βιβλίων και ταινιών παρέα με τον σύντροφό της.

Μπορείτε να βρείτε την Κίκα στο Twitter, στο Instagram και στο TikTok @kikahatzopoulou, όπως και στην ιστοσελίδα της kikahatzopoulou.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top