skip to Main Content

Τοpwoman η Λίνα Ντόκου: Η κορυφαία ερευνήτρια του Yale: ”Δίνω το φωτεινό παράδειγμα αισιοδοξίας & περηφάνιας στους νεοέλληνες – να ξεκολλήσουμε από την αρχαιότητα

Η Δρ Λίνα Ντόκου είναι βιολόγος, και εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Yale στον τομέα των πνευμονικών παθήσεων του καρδιαγγειακού τμήματος της Ιατρικής σχολής.

Άρχισε την επιστημονική της καριέρα στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου έλαβε το πτυχίο της με εξειδίκευση στη Μοριακή Βιολογία και Γενετική.

Εκεί ολοκλήρωσε και το μεταπτυχιακό της για να συνεχίσει στο διδακτορικό στο Ινστιτούτο Max Planck στον τομέα της Πνευμονολογικής και Καρδιολογικής Έρευνας.

Image

 

Τwitter

 

 

Έχει συνεργαστεί με δώδεκα εργαστήρια σε τέσσερις διαφορετικές χώρες και έχει συμμετάσχει σε διάφορα πανελλήνια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και συγγράμματα τα τελευταία δώδεκα χρόνια.

Παράλληλα την ενδιαφέρει πολύ η επικοινωνία της έρευνας και η σωστή ανάδειξη του έργου των γυναικών στην επιστήμη αλλά και η ομαλή εργασία ως ομάδα μεταξύ επιστημόνων από διαφορετικούς κλάδους με σκοπό την βελτίωση της υγείας του ανθρώπου.

Πρίν λίγα χρόνια ίδρυσε το project Greek Women in STEM

Η ίδια λέει: ”Είμαι Βιολόγος (MSc, PhD) και εργάζομαι ως ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Yale μελετώντας τη παθοφυσιολογία του πνεύμονα. Ίδρυσα το Greek women in STEM με όραμα να αναδειχθεί καλύτερα το έργο ελληνίδων επιστημόνων και κυρίως να αποτελέσει έμπνευση για νέες γυναίκες να ακολουθήσουν καριέρα στις θετικές επιστήμες”. 

”Το GWiS προσπαθώ να είναι το φωτεινό παράδειγμα αισιοδοξίας εκεί έξω, να δίνει περηφάνια και έμπνευση στους νεοέλληνες και να ξεκολλήσουμε επιτέλους από το βάρος της αρχαιότητας. Οι επιστήμονες που παράγει η χώρα μας είναι πολλές, σημαντικές στους κλάδους τους και βοηθούν στο καλό branding του “Greek Scientist” διεθνώς. Η οικογένεια που έχουμε δημιουργήσει με τα μέλη, έχει προκύψει οργανικά και ο τρόπος που λειτουργούμε είναι να κάνουμε όλες μόνο ό,τι μας κάνει ευτυχισμένες.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό για μένα τουλάχιστον, χάρη σε αυτές τις λαμπερές και πανέξυπνες κοπέλες της ομάδας παράγουμε από αρθρογραφία και podcast μέχρι δωρεάν στήριξη και mentoring σε όλες τις βαθμίδες που χρειάζεται κανείς, δηλαδή για πάντα. Το αποκορύφωμα αυτής της ενέργειας είναι κάθε χρόνο το συμπόσιό μας που είναι μία γιορτή της επιστήμης με στόχο τη δικτύωση και τη στήριξη.

Τέλος, να υπογραμμίσω ότι, επειδή ακριβώς δουλεύουμε σε αυτούς τους κλάδους σε ακαδημία και εταιρείες, γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποια στα αρχικά στάδια της επαγγελματικής της πορείας και γι’ αυτό προσπαθούμε τόσο έντονα να επιβραβεύουμε με βραβεία και υποτροφίες τις νέες επιστήμονες.

Απευθυνόμενη σε αυτές λοιπόν: μη διστάσετε να κάνετε αίτηση, είστε ήδη αρκετά καλές για να το προσπαθήσετε, ανυπομονούμε να σας βραβεύσουμε!”, έχει πει σε συνέντευξή της στο ampa.lifo.gr

Τι είναι το  Greek Women in STEM

Το Greek Women in STEM επιδιώκει να αναδείξει, και να υποστηρίξει το έργο των Ελληνίδων που ανήκουν στους κλάδους των θετικών επιστημών.

Αυτό γίνεται μέσα από τρεις άξονες:

  1. συνεντεύξεις με τις ίδιες τις ερευνήτριες / επιστήμονες
  2.  άρθρα, podcasts και εκδηλώσεις για θέματα που αφορούν νέα και εξελίξεις και στους κλάδους των θετικών επιστημών με αναφορά στη συνεισφορά των Ελληνίδων ερευνητριών και επιστημόνων
  3. πρόγραμμα mentoring

Οι Greek Women in STEM είναι μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία που ηγείται και διευθύνεται από μια ομάδα Ελληνίδων που εργάζονται σε τομείς θετικών επιστημών, όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα greekwomeninstem

Εκπροσωπούμαστε νόμιμα και υποστηριζόμαστε από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό AEGIS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top