skip to Main Content

Τopwoman η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα – Η πρώτη της δήλωση και οι ψήφοι με τις οποίες εκλέχθηκε (φωτό)

Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα

Η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, είναι η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου .

Εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούλιο του 1984 και προήχθη στην θέση της αρεοπαγίτου τον Αύγουστο του 2020.

Σήμερα είναι 3η στην επετηρίδα των αρεοπαγιτών, ενώ παραλείφθηκαν οι 6 αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου.

Η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, ως εφέτης, είχε διενεργήσει με την συνάδελφό της Μαρία Δημητροπούλου την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που αποτέλεσε και τη βάση για τις περαιτέρω δίκες. Πρόσφατα, ως αρχαιότερη αρεοπαγίτης, είχε προεδρεύσει του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών επί ΣΥΡΙΖΑ, με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρίστο Καλογρίτσα.

Πρώτη δήλωση της Ιωάννας Κλάπα

Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, στην πρώτη δήλωσή της μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων της, αναφέρεται στις «τραγικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας» (πυρκαγιές, κ.λπ.) και τους δύο πιλότους που έχασαν τη ζωή τους κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στην Κάρυστο, ενώ επισημαίνει ότι είναι «επιτακτικό αίτημα της ορθής και έγκαιρης παροχής έννομης προστασίας, ως συμμόρφωση στις αρχές του Κράτους Δικαίου».

ΑΠΕ

Συγκεκριμένα, η δήλωση της κ. Κλάπα έχει ως εξής:

«Η κατά τη συνταγματική επιταγή επιλογή μου στην κορυφαία θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου περιποιεί σε μένα εξαιρετική τιμή.

Η έναρξη άσκησης των καθηκόντων μου συμπίπτει με τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, την ανυπολόγιστη φυσική καταστροφή ευρύτατων περιοχών της πατρίδας μας, την εκκένωση οικισμών και την κατάκαυση εστιών και περιουσιών των συμπολιτών μας, παρά τις υπεράνθρωπες, τις ηρωικές προσπάθειες των μονάδων πυρόσβεσης και των εθελοντών.

Κατά τη διάρκεια μίας τέτοιας επιχείρησης κατάσβεσης, στην περιοχή της Καρύστου, ο Χρήστος και ο Περικλής έδωσαν τη ζωή τους στη χώρα.

Οι ανυπολόγιστες συνέπειες των πυρκαγιών σε βάρος της ζωής και της περιουσίας των πληγέντων συνανθρώπων μας επιτείνουν την τεράστια ευθύνη, την οποία εμπεριέχει το αξίωμα, το οποίο αναλαμβάνω να υπηρετήσω.

Είμαι πεπεισμένη ότι σε αγαστή συνεργασία με τους συναδέλφους μου, δικαστικούς λειτουργούς της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, όλων των βαθμίδων, άπαντες προσηλωμένοι στο καθήκον μας, ως εγγυητών των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών, με τους ακαταπόνητους συνεργάτες μας, δικαστικούς υπαλλήλους και τους συλλειτουργούς της δικαιοσύνης, τους δικηγόρους της χώρας, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή και αδύνατη προσπάθεια, προκειμένου να υλοποιήσουμε, με τη συνδρομή της Πολιτείας, το επιτακτικό αίτημα της ορθής και έγκαιρης παροχής έννομης προστασίας, ως συμμόρφωση στις αρχές του Κράτους Δικαίου».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top