skip to Main Content

Topwoman η Σπυριδούλα Κορσάνος – Η νεαρά μαθήτρια από τη Νέα Υόρκη που έκανε αγώνα για την αναγνώριση του πιστοποιητικού ελληνομάθειας στο εξωτερικό (φωτό)

Σπυριδούλα Κορσάνος

 

Μπορεί ακόμη να είναι μαθήτρια αλλά έχει δώσει τον δικό της αγώνα από μικρή ηλικία και τελικά δικαιώθηκε!

Ο λόγος για την Σπυριδούλα Κορσάνος!

Η νεαρά κοπέλα βρέθηκε στην ειδική τελετή του Πανεπιστημίου Columbia στην Νέα Υόρκη, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Η Σπυριδούλα τους εντυπωσίασε όλους όταν απευθύνθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο της εκδήλωσης σε άπταιστα ελληνικά και με εξαιρετική προφορά κι εξιστόρησε την δική της επαφή με την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και πώς με επιμονή προέτρεψε την πολιτεία της Νέας Υόρκης να αναγνωρίσει το πιστοποιητικό ελληνομάθειας ως επάρκεια.

Μάλιστα στην εκδήλωση έδωσε το “παρών” και η Όλγα Κεφαλογιάννη με την οποία φωτογραφήθηκε κιόλας!


instagram @olgakefalogianni

Οπως λέει η ίδια, αφιέρωσε αμέτρητες ώρες και μέρες από την προσωπική της ζωή και τελικά κατάφερε όχι μόνο να πετύχει στις εξετάσεις της Ελληνομάθειας, αλλά αυτό το πιστοποιητικό να αναγνωρίζεται πλέον από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ετσι επικοινώνησε με το NYS Education Department στο Albany, να την ενημερώσουν για τα διαδικαστικά και ακολούθως κατέθεσε αίτηση για την επάρκεια της Ελληνικής Γλώσσας στα σχολεία της Πολιτείας, η οποία και εγκρίθηκε τις 18 Μαΐου 2023.

Παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή της, στην οποία εξηγεί όλες τις ενέργειές της για την αναγνώριση του πιστοποιητικού Ελληνομάθειας:

Ονομάζομαι Σπυριδούλα Κορσάνος και είμαι μαθήτρια της ενάτης τάξεως του Kings Park High School στο Λονγκ Αϊλαντ. Μαθαίνω Ελληνικά από μικρή ηλικία και ήμουν μαθήτρια του εβδομαδιαίου («Σαββατιανό») σχολείου της Αγίας Παρασκευής στο Greenlawn. Η αγάπη μου για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας εμφυτεύτηκε από τους γονείς μου σε νηπιακή ηλικία και συνεχίζει να αναπτύσσεται μέχρι και σήμερα. Εχω αφιερώσει αμέτρητες ώρες και μέρες από την προσωπική μου ζωή για να πετύχω στις εξετάσεις της Ελληνομάθειας (είμαι κάτοχος του επιπέδου Γ1).


Η Σπυριδούλα με τον φιλέλληνα πολιτειακό γερουσιαστή Mario R. Mattera, συμπαραστάτη στην προσπάθειά της. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Σπυριδούλας Κορσάνος στο ekirika.com

Ενα πιστοποιητικό που από εδώ και στο εξής θα προσφέρει απίστευτες δυνατότητες στον κάτοχό του. Δεν θα είχα κάνει τίποτα από αυτά για τα οποία είμαι περήφανη τα τελευταία χρόνια, αν το πιστοποιητικό της Ελληνομάθειας δεν αναγνωρίζεται από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης στην οποία έχω γεννηθεί και ζω. Παρ’ όλες τις προσπάθειές μου δεν έβρισκα ανταπόκριση και ενδιαφέρον από κανέναν. Αποφάσισα λοιπόν να αλλάξω πορεία, να τροποποιήσω, ακόμη και να καινοτομήσω. Ετσι λοιπόν πήρα την απόφαση να επικοινωνήσω με το NYS Education Department στο Albany, να με ενημερώσουν για τα διαδικαστικά και να καταθέσω την αίτηση για την επάρκεια της Ελληνικής Γλώσσας στα σχολεία της Πολιτείας μας, η οποία και εγκρίθηκε τις 18 Μαΐου 2023.


instagram @yannismalevitisweddings

Μία ογκώδης αίτηση 200 σελίδων, που χρειάστηκε ανυπολόγιστες ώρες εργασίας από τον ελεύθερο λιγοστό μου χρόνο. Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης απαιτεί από τους μαθητές Λυκείου τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσουν να αποφοιτήσουν από το Λύκειο. Οπως, να έχουν regents credits στα βασικά μαθήματα (English, Math, Science και Social Studies), καθώς και ένα Flacs Checkpoint B σε κάποια αναγνωρισμένη ξένη γλώσσα. Το Α2 επίπεδο του τεστ της Ελληνομάθειας κατάφερα να εγκριθεί και να είναι ισοδύναμο με το Flacs exam ως Regents with Advanced Designation (για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενημερωθείτε από το Multiple Pathways website).

Επίσης κατάφερα να εγκριθεί και το επίπεδο Β1 του Πιστοποιητικού ή ανώτερο, να καλύπτει τα απαιτούμενα για το «NYS Seal of Biliteracy». Το NYS Education Department έστειλε ενημερωτική επιστολή τις 15 Ιουνίου σε όλα τα σχολεία της Πολιτείας ότι το Πιστοποιητικό Επάρκειας της Ελληνομάθειας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας έχει επισήμως προστεθεί στο 4+1 Pathways List. Είναι το πρώτο και μοναδικό αναγνωρισμένο τεστ Ελληνικής Γλώσσας (μέχρι αυτή την στιγμή).

Ένα μεγάλο μπράβο θα πούμε εμείς στο πείσμα και την επιμονή της Σπυριδούλας για την φιλομάθεια της!

Πρώτυπο για όλους! Συγχαρητήρια!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top