skip to Main Content

Topwoman η Βικτώρια Σαμανίδου: Η Θεσσαλονικιά καθηγήτρια χημείας στη λίστα του 2% των πιο επιδραστικών επιστημόνων παγκοσμίως (φωτό – βίντεο)

Βικτώρια Σαμανίδου

Της αξίζει επάξια ο τίτλος της Topwoman!

Ο λόγος για την Βικτώρια Σαμανίδου, καθηγήτρια Αναλυτικής Χημείας.

Η Δρ. Βικτωρία Σαμανίδου, είναι Καθηγήτρια Αναλυτικής Χημείας στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ. Από το 2019 είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Τομέα Φυσικής Αναλυτικής και Περιβαλλοντικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, ενώ έχει επίσης εκλεγεί Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας για τη διετία (2023-2024).

Γεννήθηκε το 1963 στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου “Ανατόλια” Θεσσαλονίκης (1980) και πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας Α.Π.Θ., από το οποίο αποφοίτησε με βαθμό Άριστα (9,13).

Στη διάρκεια της ακαδημαϊκής της θητείας έχει διδάξει τόσο στο προπτυχιακό όσο και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Χημείας μαθήματα σχετικά με την Αναλυτική Χημεία. Έχει επιβλέψει 5 διδακτορικές διατριβές που ολοκληρώθηκαν, σε θέματα που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων και εφαρμογές αναλυτικών μεθόδων σε περιβαλλοντικά δείγματα, βιολογικά δείγματα και δείγματα τροφίμων. Επίσης έχει επιβλέψει περίπου τριανταπέντε μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες.

Έχει συγγράψει 212 πρωτότυπα ερευνητικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και 65 άρθρα ανασκόπησης, 70 editorials/opinions/commentaries και 55 κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής σε περισσότερα από 30 επιστημονικά περιοδικά και προσκεκλημένη συντάκτρια σε περισσότερα από 32 ειδικά τεύχη. Έχει αξιολογήσει περίπου 721 εργασίες για 154 επιστημονικά περιοδικά.

Έχει διεθνή αναγνώριση, καθώς το 2016, συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τις 50 κορυφαίες γυναίκες στην Αναλυτική Χημεία, όπως προτάθηκε από τους εκδότες Texere. https://theanalyticalscientist.com/power-list/the-power-list-2016 και το 2021, συμπεριλήφθηκε στη λίστα Power List “The Analytical Scientist” του 2021 με τα 100 κορυφαία άτομα με επιρροή στην αναλυτική επιστήμη. https://theanalyticalscientist.com/power-list/2021.

Βικτώρια Σαμανίδου

Επίσης το 2020, συμπεριλήφθηκε στους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου κατά 2% στον τομέα της Αναλυτικής Χημείας (καριέρα – 2019, καθώς και μόνο έτος 2019) που δημοσιεύτηκε στο PLOS Biology με βάση αναφορές από το SCOPUS.

Το 2021 συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους Παγκόσμιους Κορυφαίους Επιστήμονες του 2%,  για όλη την καριέρα μέχρι τώρα καθώς και για το μεμονωμένο έτος 2021.

Το 2023 συμπεριλήφθηκε στη λίστα «Power List 2023» με τους κορυφαίους Αναλυτικούς Χημικούς της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «The Analytical Scientist» του εκδοτικού οίκου «Texere Publishing ltd».

Από το 2016 έως σήμερα είναι εκλεγμένη Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, καθώς επίσης και εκλεγμένο μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η κ. Σαμανίδου, όμως πάνω από όλα αυτά είναι μαμά!

Είναι περήφανη μητέρα δύο κοριτσιών,αποφοίτων του ΑΠΘ, από τα τμήματα Χημείας και Φαρμακευτικής, αντίστοιχα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top