Αποκλειστική συνέντευξη στην Ειρήνη Νικολοπούλου και τον Γιάννη Κωστούδη Ο…
H topwoman του Στέφανου Kασσελάκη είναι η Διάνα Βουτυράκου – Ποια είναι η συντονίστρια των «think tank» με το πλούσιο βιογραφικό
«Η Διάνα είναι ακριβώς αυτό που ψάχνω στα στελέχη του μέλλοντος. Και θα είναι από εδώ και πέρα στην πρώτη γραμμή ανάδειξής τους μαζί μου».
Την ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ξεκινά ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, επιλέγοντας για βασική του συνεργάτιδα στην επιλογή νέων προσώπων την Διάνα Βουτυράκου.
Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Κασσελάκης αναφέρει: «Το πρώτο βήμα για την ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σχηματιστούν μικρές ομάδες εμπειρογνωμόνων ανά θεματική, οι οποίες θα συνεργάζονται απευθείας μαζί μου.
Η Διάνα Βουτυράκου αναλαμβάνει τον ρόλο της συντονίστριας για την άρτια στελέχωση αυτών των μικρών «think tank».
Η Διάνα είναι ακριβώς αυτό που ψάχνω στα στελέχη του μέλλοντος. Και θα είναι από εδώ και πέρα στην πρώτη γραμμή ανάδειξής τους μαζί μου».
Σημειώνεται, ότι η Διάνα Βουτυράκου -η οποία το 2018 κατέκτησε την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής-, ήταν η νεότερη υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Δυτική Αττική, ενώ στην μάχη για την ηγεσία είχε ταχθεί με την Έφη Αχτσιόγλου.
Το πρώτο βήμα για την ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σχηματιστούν μικρές ομάδες εμπειρογνωμόνων ανά θεματική, οι οποίες θα συνεργάζονται απευθείας μαζί μου.
Η Διάνα Βουτυράκου αναλαμβάνει τον ρόλο της συντονίστριας για την άρτια στελέχωση αυτών των μικρών «think tank».
Η Διάνα… pic.twitter.com/PWkAD0Jwgj— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) October 16, 2023
Ποια είναι η Διάνα Βουτυράκου
Η Διάνα (Διαλεκτή-Αθηνά) Βουτυράκου είναι Ελληνίδα επιστήμονας ρομποτικής με εξειδίκευση στη ρομποτική χειρουργική. Επίσης έχει ιδρύσει τη μη κυβερνητική οργάνωση Unique Minds που ασχολείται με τον ακαδημαϊκό προσανατολισμό μαθητών.
Βιογραφία
Είναι απόφοιτος της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διαθέτει μεταπτυχιακό Υπολογιστικής Βιοϊατρικής από το Πολυτεχνείο του Μονάχου.
Στο τελευταίο έτος των σπουδών της εκπόνησε ερευνητική διπλωματική εργασία και εν συνεχεία πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στο εργαστήριο Συστημάτων και Ρομποτικής στο Πολυτεχνείο του Ντάρμστατ, στον τομέα της χρήσης επαυξημένης πραγματικότητας στη ρομποτική χειρουργική. Με τη ρομποτική ασχολήθηκε για πρώτη φορά στο σχολείο και έχει συμμετέχει σε πανελλήνιους, πανευρωπαϊκούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς ρομποτικής.[1]
Πιο συγκεκριμένα:
- Το 2009: 1η θέση στον 1ο πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής, ομάδα Power Girls, εκπροσώπηση Ελλάδας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στη Κορέα.
- Το 2011: 1η θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής, ομάδα reforestation, 9η θέση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Άμπου Ντάμπι.
- Το 2014: 2η θέση στο διεθνή διαγωνισμό Robomac στα Σκόπια.
- Το 2015: 2η θέση στο Πανευρωπαϊκό Workshop: PID Line following από το πανεπιστήμιο του Λίνκοπινγκ. Έγινε δεκτή ως κριτής στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Κατάρ.
- Το 2016: 1η θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής, ομάδα Tube ACeS. Συμμετοχή στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Ινδία.
- Το 2017: 1η θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής, ομάδα GRID. 7η θέση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Κόστα Ρίκα.
- Το 2018, όταν ήταν τελειόφοιτη στη σχολή, κατέλαβε με την ομάδα της την πρώτη θέση στην Παγκόσμια Έκθεση Νεανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Σαγκάη.
Έγινε δεκτή ως κριτής στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στη Ρωσία. Υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα που έγινε δεκτή σε τέτοια διοργάνωση.
Το 2017 της απονεμήθηκε το διεθνές βραβείο Ελληνίδων στην κατηγορία του νέου αστέρα. To 2018 επιλέχθηκε ως πρέσβειρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση του Οργανισμού G(irls)20 ενώ το 2019 επιλέχθηκε ως μία από τις 9 γυναίκες από το G(irls)20 και το Τhe NewNow για να επεξεργασθεί θέσεις για την ενίσχυση των νέων γυναικών σε θέσεις ευθύνης.
Facebook/Διάνα Βουτ
Η κριτική επιτροπή των Education Leaders Awards τη βράβευσε με το τιμητικό βραβείο για την προσφορά της στην εκπαίδευση το 2019.
To 2020 κατέκτησε με την ομάδα Plaisiobots την πρώτη θέση στην Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Κορέα. H ιδέα τους έχει οδηγήσει σε ευρωπαϊκή πατέντα.
Το 2020 μαζί με άλλους δύο συγγραφείς δημιούργησαν βιβλίο εκπαιδευτικής ρομποτικής που κυκλοφορεί στα ελληνικά , ενώ το 2023 με ομάδα συγγραφέων έγραψαν το επίσημο βιβλίο για το μάθημα εκπαιδευτικής ρομποτικής του σχολείου Seeds of Light στη Ζανζιβάρη.
To Forbes την έχει συμπεριλάβει στην ελληνική λίστα του 30 under 30 με τους 30 πιο πετυχημένους Έλληνες κάτω των 30 ετών.
Aπό το 2019 είναι και σύμβουλος σε θέματα εκπαιδευτικής ρομποτικής στην εταιρεία ΠΛΑΙΣΙΟ, ενώ ζει και εργάζεται και στο Μόναχο της Γερμανίας. Το τελευταίο διάστημα εργάζεται ως μηχανικός λογισμικού ρομποτικών συστημάτων για ιατρικά και χημικά εργαστήρια στην εταιρεία Hamilton Robotics.
Το 2016 μετά από υποτροφία που έλαβε μέσω του προγράμματος Educational Trip, ίδρυσε τη ΜΚΟ Unique Minds που ασχολείται με τον ακαδημαϊκό προσανατολισμό μαθητών.
Το 2021 εντάχθηκε σε δεξαμενή σκέψης του ΣΥΡΙΖΑ, σε ομάδα ψηφιακής μετάβασης. Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου ήταν υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στη Δυτική Αττική, αλλά δεν εξελέγη.