skip to Main Content

«Μουσείο Βασίλης Τσιτσάνης»: Οι μελωδίες του σπουδαίου μας μουσικοσυνθέτη έχουν στέγη στην πατρίδα του, τα Τρίκαλα

Δίπλα στον Ληθαίο ποταμό και λίγα μόλις μέτρα από το Κουρσούμ Τζαμί, πάνω από τα οθωμανικά λουτρά, στο κτίριο που στεγάζονταν έως το 2006 οι φυλακές των Τρικάλων φιλοξενείται σήμερα το «Κέντρο Ερευνας – Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη», αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του αξεπέραστου μουσικοσυνθέτη.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά μουσείο. Ένας  χώρος ο οποίος συνενώνει στοιχεία διαφορετικών πολιτιστικών και κοινωνικών διαδρομών. Όπως αναφέρει και η επίσημη σελίδα του μουσείου: «Από χαμάμ σε φυλακή και από χαρά σε λύπη, η μουσική έρχεται πλέον να απλώσει τη δική της νότα και να δημιουργήσει μια ποικιλία συναισθημάτων».

Μετά την ολοκλήρωση των αναστηλωτικών εργασιών που χρηματοδότησε το EΣΠΑ 2007-2013, το Μουσείο τέθηκε σε λειτουργία το 2017.  Στο κτίσμα που δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα, μαζί με το Κουρσούμ Τζαμί, στεγάζονταν τα οθωμανικά λουτρά της πόλης, που αποκαλύφθηκαν μετά το 2011. Τα λουτρά σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται έπειτα από το 1881 και την ενσωμάτωση των Τρικάλων στην Ελλάδα, όταν οι μουσουλμάνοι εγκατέλειψαν την πόλη και έτσι το 1895 το ελληνικό κράτος ανήγειρε σε εκείνο το σημείο φυλακές.

Μόλις επτά χρόνια από την ανέγερσή τους ήδη είχαν σοβαρές ζημιές με τους κρατουμένους να ανοίγουν λαγούμια, να ξηλώνουν πατώματα και να σπάνε με λοστούς την εσωτερική πόρτα. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τοπάλης τις χαρακτήρισε ως: «αι ελεεινότεραι και αθλιέστεραι φυλακαί του κράτους» και υποσχέθηκε τη χορήγηση 20.000 δρχ. για να επισκευαστούν.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου το 1915. Το σπίτι του βρισκόταν μόλις 500 μέτρα μακριά από τις φυλακές, με αποτέλεσμα όλο αυτό το κλίμα να δράσει καταλυτικά στη ζωή και το μετέπειτα έργο του.

Το Μουσείο Τσιτσάνη είναι ένας “πολυχωρός” που γεμίζει μνήμες και ιστοριές απο τη ζωή των φυλακών κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου και της Δικτατορίας, μας “μεταφέρει” για λίγο στο σκηνικό των χαμάμ και φυσικά, μας μαθαίνει τα πάντα για την καλλιτεχνική κληρονομιά του Βασίλη Τσιτσάνη.

Μπαίνοντας στην πρώτη αίθουσα του μουσείου θα αντικρίσετε μία μεγάλη φωτογραφία του Τσιτσάνη με την ορχήστρα του και την Μαρίκα Νίνου και μπροστά ακριβώς δύο καρέκλες, με ένα μπουζούκι.

Προχωρώντας βαθύτερα στο μουσείο θα βρείτε δίσκους γραμμοφώνου, σαρανταπεντάρια, φωτογραφίες, αντικείμενα και πολλές πληροφορίες γύρω από τη ζωή του Τσιτσάνη, τις συνεργασίες του με τη Νίνου, την Μπέλλου, τον Μπιθικώτση κ.ά. Στη δεύτερη αίθουσα, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο έχει “μεταφερθεί” από την Αθήνα η έκθεση που είχε επιμεληθεί ο Κώστας Χατζηδουλής για τα 25 χρόνια από τον θάνατο του δημιουργού. Σε αυτήν την αίθουσα θα έρθετε σε επαφή με σπάνια ντοκουμέντα, ενώ θα ακούσετε και παλιές, αυθεντικές εκτελέσεις των μεγάλων επιτυχιών του Τσιτσάνη.

Το Μουσείο του Τσιτσάνη στα Τρίκαλα έχει καταφέρει με μεγάλη επιτυχία να ενσωματώσει διαδραστικά στοιχεία που κάνουν την περιήγηση του επισκέπτη πιο «ζωντανή», πιο άμεση και πιο ενδιαφέρουσα. Οι επισκέπτες μπορούν να επικοινωνούν με το “υλικό” του μουσείου, έχουν την ευκαιρία να νιώσουν και να γνωρίσουν βαθύτερα την κληρονομιά του Τσιτσάνη και με ένα μαγικό τρόπο, φεύγοντας να σιγοτραγουδούν “Στα Τρίκαλα στα δυο στενά….”

Περισσότερες πληροφορίες: Κέντρο Έρευνας – Μουσείο «Βασίλης Τσιτσάνης»
Καρδίτσης 1 (κτίριο παλαιών φυλακών Τρικάλων) – Τρίκαλα – 42100
Τηλ: 24310 77977
email: info@mouseiotsitsani.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top