skip to Main Content

H Θράκη μας καλεί να τη γνωρίσουμε – Καθαρά Δευτέρα στην Ξάνθη με το μοναδικό της καρναβάλι !

4, 5 μέρες με πούλμαν σε  Ξάνθη – Καρναβάλι Ξάνθης – Κομοτηνή – Πόρτο Λάγος – Βιστωνίδα – Θρακικά Τέμπη Νέστου – Φράγμα Θησαυρού – Δράμα  – Μονή Καλαμιώτισσας – Πομακοχώρια (Σμίνθη – Εχίνος) – Καβάλα. Διαμονή στο Ζ PALACE 5* Lux στην Ξάνθη µε ημιδιατροφή καθημερινά.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της χώρας η Θράκη μας καλεί να τη γνωρίσουμε. Ξεκινάμε με αφετηρία την πανέμορφη Ξάνθη και από την παλιά της πόλη με τα γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια, τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά,  και τα νεοκλασικά κτίρια και παραδοσιακά οικοδομήματα που συνδυάζουν την τοπική με την οθωμανική αρχιτεκτονική. Εδώ θα ζήσουμε τον ξέφρενο ρυθμό του μεγαλύτερου καρναβαλιού της Βόρειας Ελλάδας και θα ξεφαντώσουμε μέσα στα χρώματα τη μουσική και το ασταμάτητο γλέντι. Στη συνέχεια θα γνωρίσουμε τα «Θρακικά Τέμπη» μια μαγευτική διαδρομή στο Νέστο, θα βιώσουμε μια μοναδική πολιτισμική εμπειρία στα παραδοσιακά χωριά των Πομάκων, Εχίνο και Σμίνθη, θα χαλαρώσουμε στα νερά της λίμνης Βιστωνίδας και του Πόρτο Λάγος και θα νιώσουμε την ιδιαίτερη γοητεία της πολυπολιτισμικής Κομοτηνής.

Πρόγραμμα Εκδρομής

1η ΜΕΡΑ

ΑΘΗΝΑ – ΞΑΝΘΗ

Αναχώρηση από Αθήνα στις 06:30 για την πόλη της Ξάνθης με ενδιάμεσες στάσεις. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και η πόλη έχει γεμίσει χρώματα και μουσική ζώντας στον ρυθμό του μεγαλύτερου καρναβαλιού της Βόρειας Ελλάδας. Άφιξη αργά το απόγευμα στο ξενοδοχείο Z PALACE 5* Lux, τακτοποίηση και το βράδυ δείπνο μπουφέ.

2η ΜΕΡΑ

ΞΑΝΘΗ – ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Πρόγευμα μπουφέ και ημέρα αφιερωμένη στην παλαιά πόλη της Ξάνθης. Γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια, αναπαλαιωμένα αρχοντικά, νεοκλασικά κτίρια και παραδοσιακά οικοδομήματα που έχτισαν τεχνίτες της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, συνδυάζουν την τοπική με την οθωμανική αρχιτεκτονική. Κοντά στο ξενοδοχείο μας θα δούμε τις καπναποθήκες της πόλης και μετά την κεντρική πλατεία όπου δεσπόζει το παλαιό ρολόι, σύμβολο της πόλης (του 1859). Στo πεζό μέρος της περιήγησης μας μεταξύ άλλων θα δούμε το Δημαρχείο, την Δημοτική Πινακοθήκη, το περίφημο Λαογραφικό Μουσείο (εσωτερική επίσκεψη/έξοδα ατομικά) που στεγάζεται στα αρχοντικά των καπνεμπόρων Αθανασίου και Παντελή Kουγιουμτζόγλου, την πλατεία Μητρόπολης με τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (του 1839), το Μητροπολιτικό Μέγαρο του 1897 κ.α. Θα προχωρήσουμε μέχρι την περιοχή του ποταμού Κόσυνθου, που οι ντόπιοι ονομάζουν “Παραλία” και συγκεντρώνει πολλά καφέ, εστιατόρια και μπαρ. Αργότερα, μέσω μιας μαγευτικής διαδρομής, θα φθάσουμε στη λίμνη της Βιστωνίδας για επίσκεψη στο γραφικό Πόρτο Λάγος με το εκκλησάκι του Αγ.Νικολάου. Συνεχίζουμε για την πόλη της Κομοτηνής, την πρωτεύουσα του νομού Ροδόπης. Βόλτα στα γραφικά σοκάκια του κέντρου και στάση για τον απαραίτητο ελληνικό καφέ (έξοδα ατομικά) με συνοδεία παραδοσιακό χειροποίητο Σουτζούκ Λουκούμ Κομοτηνής.  Μετά την σύντομη επίσκεψη μας, επιστροφή στο ξενοδοχείο και το βράδυ δείπνο μπουφέ.

3η ΜΕΡΑ

ΘΡΑΚΙΚΑ ΤΕΜΠΗ ΝΕΣΤΟΥ – ΦΡΑΓΜΑ ΘΗΣΑΥΡΟΥ – ΔΡΑΜΑ

Πρόγευμα μπουφέ και αναχωρούμε για τη μαγευτική διαδρομή που “κυλά” δίπλα στο Νέστο μέσα στα Θρακικά Τέμπη! Διερχόμεθα το Παρανέστι και από εκεί συνεχίζουμε για το φράγμα του Θησαυρού, το μεγαλύτερο λιθόρριπτο (χωμάτινο) φράγμα των Βαλκανίων και ένα από τα μεγαλύτερα γεωφράγματα της Ευρώπης. Το τοπίο  και τα φιόρδ που σχηματίζονται θα μας μείνουν πραγματικά αλησμόνητα. (καιρού επιτρέποντος). Συνεχίζουμε για την πόλη της Δράμας. Επίσκεψη στο όμορφο πάρκο της πόλης με τη λίμνη των Πηγών της Αγίας Βαρβάρας και τα πανέμορφα, επιβλητικά, αρχοντικά κτίρια από τις αρχές του 19ου αιώνα, όπως το κτίριο που στέγαζε το γυμνάσιο αρένων. Χρόνος ελεύθερος για βόλτα και γεύμα (έξοδα ατομικά) με εξαιρετικά ντόπια κρεατικά – και όχι μόνο – και αργότερα επιστροφή στις ανέσεις του ξενοδοχείου μας. Το βράδυ δείπνο μπουφέ.  Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις το βράδυ  διοργανώνεται η Βραδινή Καρναβαλική Παρέλαση, που αποτελεί ουσιαστικά το προοίμιο κι αναπόσπαστο μέρος για την κορύφωση των εορτών. Σ’ αυτή συμμετέχουν ελεύθερα οι καρναβαλιστές, ντυμένοι με παλαιότερες στολές. Η παρέλαση καταλήγει στην Κεντρική Πλατεία όπου στήνεται ένα μεγάλο πάρτι. Αργότερα το πάρτι μεταφέρεται στα σοκάκια, τις πλατείες και τα μπαράκια της Παλιάς Πόλης μέχρι το πρωί.

4η ΜΕΡΑ

ΜΟΝΗ ΚΑΛΑΜΙΩΤΙΣΣΑΣ – ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ – ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΞΑΝΘΗΣ

Πλούσιο πρόγευμα από μπουφέ και αναχώρηση για επίσκεψη-προσκύνημα στην Ιερά Μονή της Παναγιάς Αρχαγγελιώτισσας, επιβλητικά χτισμένη σε ονειρικό τοπίο με μοναδική θέα πάνω από τον ποταμό Κόσυνθο. Σαν κτίσμα το Μοναστήρι όπως το βλέπουμε σήμερα, χτίστηκε το 1841. Αυτό, προϋπήρχε στην ίδια θέση πολλές εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα και καταστράφηκε από δυο φοβερούς σεισμούς που έπληξαν την περιοχή το 1829. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με δάση οξιάς για φθάσουμε στα Πομακοχώρια. Αφού προσπεράσουμε την Σμίνθη, θα βρεθούμε στον Εχίνο, το μεγαλύτερο χωριό της Ορεινής Ροδόπης.  Το χωριό έχει μια πολύ παλιά ιστορία και έναν γραφικό χαρακτήρα, που αντικατοπτρίζεται με πλήρη ακρίβεια στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών τους καθώς και στον ιδιαίτερο πολιτισμό των Πομάκων. Ο χρόνος λες και σταμάτησε εδώ , μιας και  για πολλά χρόνια, μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’90  για την πρόσβαση στον Εχίνο και τους γύρω οικισμούς χρειαζόταν ειδική άδεια από τις αστυνομικές ή τις στρατιωτικές αρχές, λόγω του μέτρου των «επιτηρούμενων ζωνών» που ίσχυε σε ολόκληρη την ελληνική παραμεθόριο. Μετά από αυτή την μοναδική πολιτισμική εμπειρία επιστρέφουμε  στο μοναδικό σκηνικό της παλιάς πόλης της Ξάνθης που σήμερα κατακλύζεται από τραγούδια και μασκαράδες. Ξέφρενοι ρυθμοί, χαρούμενες φιγούρες καρναβαλιστών, φαντασμαγορικά άρματα, χοροί σε κάθε δρομάκι, σερπαντίνες και κομφετί, θα μας βάλουν σε κλίμα ξεφαντώματος …όπως μόνο οι Ξανθιώτες ξέρουν. Στο τέλος της παρέλασης, θα παρακολουθήσουμε το κάψιμο του Τζάρου στην γέφυρα του Κόσυνθου.  Ο «Τζάρος» ή «η Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού. Το βράδυ δείπνο μπουφέ στο ξενοδοχείο και το γλέντι συνεχίζεται στους δρόμους ως το πρωί!!!

Δείτε ακόμη:Καθαρά Δευτέρα στα διαμάντια της Δυτικής Μακεδονίας – Ταξίδι στην Καστοριά, Νυμφαίο, Πρέσπες – Μη χάσετε το γνωστό έθιμο «Μπουμπούνες» !

5η ΜΕΡΑ

ΤΕΜΠΗ ΝΕΣΤΟΥ (ΘΕΣΗ ΓΑΛΑΝΗ) – ΚΑΒΑΛΑ – ΑΘΗΝΑ

Μπουφέ πρόγευμα και ξεκινάμε την κάθοδο μας με πρώτη στάση, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Ξάνθη, στα Τέμπη του Νέστου(θέση Γαλάνη). Θα θαυμάσουμε το μαγευτικό τοπίο και συνεχίζουμε για την πανέμορφη πόλη της Καβάλας. Με ιστορία χαραγμένη στην πέτρα και τη θάλασσα, «μήλον της έριδος» κατακτητών και πλημμυρισμένη με τις ευωδιές του εμπορίου από Δύση και Ανατολή, δεσπόζει με την αυθεντική της ομορφιά στη Βόρεια Ελλάδα. Η πλούσια ιστορία της αποτυπώνεται στα μοναδικά μνημεία της όπως το υδραγωγείο, το κάστρο, τα αρχοντικά της αλλά και το εντυπωσιακό λιμάνι της. Χρόνος για βόλτα και καφέ στα σοκάκια της και επιστρέφουμε στην Αθήνα με ενδιάμεσες στάσεις.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top