skip to Main Content

Γιάννης Λουκάκος: Ζουμερό ψαρονέφρι τυλιγμένο σε τραγανό προσούτο & σερβιρισμένο με κρεμώδη σάλτσα βουτύρου – φανταστικό πιάτο!

ψαρονέφρι τυλιγμένο σε τραγανό προσούτο

Υλικά

Για το πιάτο

  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 μπαλοτίνες ψαρονέφρι
  • 50 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. Βούτυρο Αγελάδος ΟΛΥΜΠΟΣ
  • 50 γρ. σταφίδα
  • 30 γρ. σκόρδο, σε λεπτές φέτες
  • 60 γρ. ξύδι βαλσάμικο
  • 200 γρ. ζωμό κοτόπουλο
  • 20 γρ. μέλι
  • 5 γρ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

Για τις μπαλοτίνες ψαρονέφρι

  • 120 γρ. προσούτο, σε λεπτές φέτες
  • 50 γρ. μουστάρδα Dijon
  • 5 γρ. δεντρολίβανο, φύλλα, ψιλοκομμένα
  • 2 τεμ. χοιρινό ψαρονέφρι (250γρ. περίπου το καθένα)
  • αλάτι

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για αυτή τη συνταγή

Εκτέλεση

Για το πιάτο

Κόβουμε τις άκρες της μεμβράνης από τις μπαλοτίνες και αφαιρούμε τη μεμβράνη προσέχοντας να μη χαλάσουμε το τύλιγμα που έχουμε κάνει.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε περιμετρικά τις μπαλοτίνες μέχρι να πάρουν έντονο καστανό χρώμα. Αφαιρούμε σε ένα ταψάκι τις μπαλοτίνες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να μαγειρευτεί το χοιρινό αλλά να έχει παραμείνει ζουμερό στο κέντρο του (70°C θερμοκρασία στο εσωτερικό), για 10 λεπτά περίπου.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε το Βούτυρο Αγελάδος ΟΛΥΜΠΟΣ και μαγειρεύουμε μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρώς και προσθέτουμε τις σταφίδες και το σκόρδο. Μόλις το σκόρδο μυρίσει δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέγιστο, σβήνουμε με το ξύδι βαλσάμικο, το αφήνουμε να συμπυκνωθεί κατά το ήμισυ και προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλο. Βράζουμε μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα μας, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται.
Κόβουμε τη μπαλοτίνα σε φέτες 2εκ. περίπου, σερβίρουμε σε πιάτα, ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα και γαρνίρουμε με το σχοινόπρασο.

 

 

Για τις μπαλοτίνες ψαρονέφρι

Αλατίζουμε τα κομμάτια από το ψαρονέφρι καλά, σε όλες τους τις πλευρές.
Ανοίγουμε αρκετά μια μεμβράνη τροφίμων κοντράροντας την στην επιφάνεια κοπής. Απλώνουμε ομοιόμορφα στη σειρά τις μισές φέτες προσούτο κάθετα πάνω στη μεμβράνη προσέχοντας να καλύπτουν ελαφρώς η μία την άλλη. Με ένα πινέλο απλώνουμε απαλά τη μισή μουστάρδα πάνω στο προσούτο και πασπαλίζουμε το μισό ψιλοκομμένο δεντρολίβανο. Τοποθετούμε πάνω από τα κομμάτια του προσούτο, στη μέση του ύψους οριζόντιο το ένα ψαρονέφρι και το τυλίγουμε σηκώνοντας με τη βοήθεια της μεμβράνης το προσούτο. Ρολάρουμε προς την απέναντι πλευρά προσέχοντας να μην εγκλωβίσουμε στο εσωτερικό του ρολό, κομμάτι από τη μεμβράνη. Τυλίγουμε αρκετές φορές μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό τελικό αποτέλεσμα που να μοιάζει με καραμέλα (μπαλοτίνα). Με τη μύτη του μαχαιριού κάνουμε 1-2 τρύπες πάνω στη μπαλοτίνα και ξανά σφίγγουμε για να αφαιρέσουμε τον αέρα που πιθανώς να έχει εγκλωβιστεί μέσα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο ψαρονέφρι.

 

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet. Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top