skip to Main Content

Στέλιος Παρλιάρος: Η αγαπημένη κρεμ καραμελέ σε υφάλμυρη εκδοχή – Η λαχταριστή γεύση τυριού με τον προκλητικό τόνο της καραμέλας!

κρεμ καραμελέ σε υφάλμυρη εκδοχή

Υλικά

Για την καραμέλα

 • 250 γρ. ζάχαρη
 • 50 γρ. νερό
 • 100 γρ. ζεστό νερό
 • ανθός αλατιού

Για την κρέμα

 • 350 γρ. γάλα
 • 150 γρ. Arla Κρέμα Γάλακτος πλήρης
 • 5 αβγά
 • 200 γρ. Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα
 • 100 γρ. ζάχαρη

Ευχαριστούμε τον Στέλιο Παρλιάρο & το Steliosparliaros.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Εκτέλεση

Για την καραμέλα

 • Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη με τα 50 γρ. νερό και βράζουμε έως ότου γίνει μία ξανθή καραμέλα. Ρίχνουμε με προσοχή τα 100 γρ. ζεστό νερό και ανακατεύουμε.
 • Αφού κρυώσει, προσθέτουμε και λίγο ανθό αλατιού.

Για την κρέμα

 • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά 50 γρ. ζάχαρη με το γάλα και την κρέμα γάλακτος.
 • Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το φρέσκο τυρί κρέμα με 50 γρ. ζάχαρη και προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά. Ρίχνουμε το περιεχόμενο του πρώτου μπολ στο δεύτερο και ομογενοποιούμε με ένα μπλέντερ χειρός. Γεμίζουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψάκι διαμέτρου 20 εκ. με το μείγμα και το τοποθετούμε σε ένα μεγαλύτερο ταψί με νερό.
 • Ψήνουμε σε μπεν μαρί σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις (χωρίς αέρα) στους 130°C για τουλάχιστον 2 ώρες. Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο 3-4 ώρες να παγώσει.
 • Έπειτα ξεκολλάμε την κρέμα περιμετρικά πιέζοντας με τα δάχτυλά μας, αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα τινάζοντας καλά για να ξεκολλήσει χωρίς να διαλυθεί. Σερβίρουμε με τη σος καραμέλας και πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού.

 

Who is who

Στέλιος Παρλιάρος

Στέλιος Παρλιάρος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελειώνοντας το γυμνάσιο έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει. Ανακαλύπτει τη ζαχαροπλαστική και της αφιερώνεται. Σπουδάζει στο Παρίσι στην Ecole le Νôtre, στη σχολή Escoffier του ξενοδοχείου Ritz, στη Λιόν στη σχολή Valrhona και τέλος στο διάσημο ζαχαροπλαστείο Fauchon.

Το 1982 δημιουργεί το «fresh» και αλλάζει τη πορεία της ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα. Διδάσκει σε σεμινάρια για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες. Συνεργάζεται με το επαγγελματικό περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Z&G» δίνοντας συνταγές και για μία πενταετία με τα περιοδικά «Ε» και «Gourmet» της «Ελευθεροτυπίας». Το Μάιο του 2006 ξεκινάει νέα συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» δημιουργώντας για το ένθετο περιοδικό «Γαστρονόμος» καθώς και για το ένθετο «Κ».

Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις συνδυάζοντας την τέχνη της ζαχαροπλαστικής με άλλες καλές τέχνες όπως η γλυπτική. Από το 1999 αρχίζει η συνεργασία του με τον εκδοτικό οίκο «Ι.Σιδέρης» με τον οποίο εξέδωσε 9 βιβλία ζαχαροπλαστικής. Τον Οκτώβριο του 2004 διακόπτει τη συνεργασία του με την αλυσίδα καταστημάτων «fresh».

Από το 2005 διδάσκει στο δικό του χώρο σεμιναρίων. Το Σεπτέμβρη του 2007 εκδίδει το πρώτο τεύχος του ετήσιου περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας» με το πρόγραμμα των σεμιναρίων και όλα όσα αφορούν τη ζαχαροπλαστική. Το 2008 σε συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» κυκλοφορεί τη σειρά «Μαθήματα Γλυκιάς Αλχημείας» που αποτελείται από 13 βιβλία με συνταγές ζαχαροπλαστικής.

Τον Σεπτέμβριο του 2008 εκδίδει το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας». Τον Νοέμβριο του 2008 κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στην προσωπική του εκπομπή, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, «Γλυκές Αλχημείες».

Στις αρχές του 2009 δημιουργεί τον concept-χώρο by Stelios Parliaros – sweet alchemy στην Ηροδότου 24 στο Κολωνάκι. Το 2010 κυκλοφορεί το καινούργιο του βιβλίο «Γλυκές Παραλλαγές». Το Μάιο του 2010 εκδίδει με την υποστήριξη της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και του περιοδικού «Γαστρονόμος» το καινούργιο μηνιαίο περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Γλυκές Ιστορίες». Το 2010-2011 συνεχίζει, για τρίτη χρονιά, την εκπομπή στο κανάλι Mega.

Αρκετές φορές, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό προωθώντας τα ελληνικά προϊόντα. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες δίνοντας συνταγές για την παρασκευή συσκευασμένων προϊόντων. Είναι ένα από τα μέλη που συστήνουν την ομάδα ‘Kerasma’.

Παρ’ ότι οι σπουδές του, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, είναι γαλλικού προσανατολισμού, ενημερώνεται για την παγκόσμια ζαχαροπλαστική και αυτό τον έχει οδηγήσει σε ένα προσωπικό μονοπάτι με ιδιαίτερη ικανότητα να συνδυάζει τεχνοτροπίες και υλικά, εμπνεόμενος πάντα και από τα προϊόντα της ελληνικής γης.

Από τον Μάρτιο του 2014 κυκλοφορεί το καινούργιο, μηνιαίο του περιοδικό, Γλυκές Αλχημείες σε συνεργασία με τον Όμιλο Αττικών Εκδόσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top